Uretrita (afecțiuni medicale)

Ce este uretrita?

Uretrita este o infectie a tractului urinar inferior care provoaca inflamatia uretrei. Uretra este tubul fibromuscular responsabil pentru eliminarea urinei din organism atat la barbati, cat si la femei. La barbati, prin uretra are loc si eliminarea materialului seminal din corp. Uretrita este frecvent asociata cu infectiile cu transmitere sexuala si este clasificata fie ca gonococica, fie ca nongonococica. Neisseria gonorrhoeae si Chlamydia trachomatis sunt principalii agenti cauzali ai acestei afectiuni. Cel mai frecvent simptom al uretritei este o scurgere uretrala. 

Tipuri de uretrita
Exista mai multe tipuri de uretrita:
- Uretrita gonococica cauzata de gonoree
- Uretrita nongonococica cauzata de alti factori excluzand gonoreea
- Uretrita nespecifica de cauza cunoscuta

 

Care sunt cauzele uretritei?

In general, cele mai multe cazuri de uretrita sunt cauzate de o bacterie sau de un virus. Bacteriile sunt cele mai frecvente cauze. Aceleasi bacterii care pot provoca infectii ale vezicii urinare si ale rinichilor pot infecta si mucoasa uretrei. Bacteriile identificate in mod natural in zona genitala pot provoca uretrita daca patrund in tractul urinar. Bacteriile frecvent asociate cu uretrita includ Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium.
Aceiasi agenti patogeni care provoaca infectiile cu transmitere sexuala pot provoca, de asemenea, uretrita. Acestea includ bacteriile care cauzeaza gonoreea, chlamydia si trichomonaza. Exista si virusuri care pot conduce la dezvoltarea uretritei. Acestia includ papilomavirusul uman, virusul herpes simplex si citomegalovirusul.

 

Care sunt simptomele uretritei?

Simptomele uretritei la barbati

Barbatii cu uretrita pot prezenta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
- senzatie de arsura in timpul urinarii
- mancarime sau arsura la nivelul glandului in zona uretrei
- prezenta sangelui in sperma sau in urina
- scurgeri uretrale
- ejaculare dureroasa
- mancarime, sensibilitate sau tumefiere la nivelul penisului
- ganglioni limfatici mariti in zona inghinala
Febra este posibila la barbati, dar este rara.

Simptomele uretritei la femei

Unele simptome ale uretritei la femei includ:
- nevoia mai frecventa de a urina
- disconfort in timpul urinarii
- arsuri sau iritatii la nivelul orificiului uretral
- febra si frisoane
- dureri de burta
Secretiile anormale vaginale pot fi prezente, de asemenea, impreuna cu simptomele urinare.
De asemenea, persoanele care sufera de uretrita pot sa nu prezinte simptome vizibile. Acest lucru este valabil mai ales pentru femei. La barbati, simptomele pot sa nu fie evidente daca uretrita s-a dezvoltat ca urmare a infectiei cu chlamydia sau ca urmare a trichomoniazei.

 

Care sunt complicatiile uretritei?

Daca infectia nu este tratata, efectele pot fi de durata si grave. Infectia netratata se poate raspandi in alte regiuni ale tractului urinar, inclusiv la nivelul urterelor, rinichilor si a vezicii urinare. Daca infectiile nu sunt tratate pentru o perioada foarte lunga de timp, acestea pot genera sepsis.
Infectiile cu transmitere sexuala pot provoaca frecvent uretrita si pot afecta sistemul reproducator. Femeile pot dezvolta o boala inflamatorie pelvina, care este dureroasa si poate duce la infertilitate. Femeile care sufera de infectii cu transmitere sexuala netratate prezinta, de asemenea, un risc mai mare de sarcini extrauterine, care pot pune viata in pericol.
Barbatii pot dezvolta inflamatia sau infectie a glandei prostatei sau ingustarea unei sectiuni a uretrei din cauza cicatricilor, ceea ce duce la urinare dureroasa. 

 

Cum poate fi diagnosticata uretrita?

In scopul stabilirii diagnosticului, medicul va efectua anamneza pacientului, va investiga istoricul medical si va efectua un examen fizic.

Daca procesul de urinare este dureros, medicul poate presupune existenta unei infectii. Medicul poate institui tratamentul in asteptarea rezultatelor testelor.

Testele pot ajuta la confirmarea diagnosticului de uretrita si a cauzei acesteia. Testele pentru uretrita pot include:
- sumar de urina si urocultura
- teste pentru identificarea infectiilor cu transmitere sexuala
- examen de secretie uretrala sau vaginala
Testele de sange nu sunt adesea necesare pentru diagnosticul de uretritei, insa pot fi efectuate in anumite situatii. 

 

Cum este tratata uretrita?

Antibioticele sunt principalul tratament pentru uretrite, fie singure, fie in combinatie. Unele dintre antibioticele administrate frecvent pentru a trata uretrita includ:
- Azitromicina
- Doxiciclina
- Ofloxacina
- Levofloxacina
- Ceftriaxona
- Cefixim
Uretrita cauzata de infectia cu Trichomonas, numita trichomoniaza, este de obicei tratata cu tinidazol sau metronidazol. 
Uretrita cauzata de virusul herpes simplex poate fi tratata cu:
- Aciclovir 
- Famciclovir 
- Valaciclovir 
Adesea, bacteria cauzatoare de uretrita nu poate fi identificata. In aceste situatii, medicul poate prescrie unul sau mai multe antibiotice care sunt susceptibile de a vindeca infectia care poate fi prezenta.
Daca uretrita este cauzata de substante chimice iritante, cum ar fi sapunul sau spermicidul, medicul poate recomanda evitarea agentului cauzator.

 

Cum poate fi prevenita uretrita?

Multe dintre bacteriile care cauzeaza uretrita se pot transmite prin contact sexual. Din acest motiv, practicarea sexului sigur este o masura preventiva importanta. O buna igiena a tractului urinar poate preveni, de asemenea, uretrita si alte afectiuni ale tractului urinar. Consumul crescut de lichide, evitarea alimentelor acide, urinarea la scurt timp dupa contactul sexual, igiena adecvata si evitarea spermicidelor, pot contribui la prevenirea uretritei. 

 

Bibliografie:
Young A, Toncar A, Leslie SW, Wray AA. Urethritis. 2024 Apr 26. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. PMID: 30725967.
Urethritis, Cleveland Clinic official website
Urethritis, WebMD official website
Urethritis, Healthline official website
Urethritis: What you need to know, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 06-12-2024

Produse din categoria Uretrita

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale