Variola maimutei (afecțiuni medicale)

Ce este variola maimutei?

Variola maimutei, Mpox sau Monkeypox este o boala infectioasa rara cauzata de virusul variolei maimutei, care provoaca simptome de infectie virala acuta precum febra, dureri de cap, dureri musculare si o eruptie cutanata veziculoasa.
Peste 20.000 de cazuri necorelate cu calatorii in locuri de circulatie ale virusului variolei maimutei au fost raportate in UE in timpul epidemiei care a avut loc in 2022. 

 

Care sunt cauzele aparitiei variolei maimutei?

Variola maimutei este cauzata de virusul monkeypox (prescurtat MPXV) din genul Orthopoxvirus din familia Poxviridae. Rezervorul natural al virusului este necunoscut, diferite mamifere mici, cum ar fi veveritele si maimutele sunt susceptibile.
Virusul variolei maimutelor a fost descoperit in Danemarca in anul 1958 la maimutele din cadrul unor studii si primul caz uman raportat a fost cel al unui baietel in varsta de noua luni din Republica Democrata Congo. 

 

Cum se raspandeste variola maimutei?

Variola maimutei se poate raspandi prin contact direct cu:
• Persoane infectate prin:
- contact direct cu eruptiile cutanate, ranile sau crustele acestora
- atingerea obiectelor si articolelor textile sau a suprafetelor cu care a intrat in contact persoana infectata
- prin picaturi respiratorii, sarut sau contact fata pe fata
- prin contact intim sau prin atingerea zonelor intime sau a zonei anale a unei persoane infectate
Virusul patrunde in organism prin pielea lezata, prin suprafetele mucoasei (orala, faringiana, oculara, genitala, anorectala) sau prin tractul respirator. 

•  Animale
- prin muscatura animalelor infectate sau prin zgarieturi
- prin consumul carnii animalelor infectate
- prin vanarea animalelor infectate
- prin contactul cu carnea animalelor infectate atunci cand aceasta este portionata sau gatita
Amploarea circulatiei virale la populatiile de animale nu este pe deplin cunoscuta si sunt in curs de desfasurare studii suplimentare.

• Femeile gravide pot transmite virusul fatului in timpul sarcinii.

 

Care sunt simptomele variolei maimutei si cand debuteaza acestea?

Simptomele debuteaza de obicei intr-o saptamana, dar pot debuta si in 1-21 de zile dupa expunere. Simptomele dureaza de obicei 2-4 saptamani, dar pot dura mai mult la la personele cu un sistem imunitar slabit sau compromis.

Simptomele comune ale variolei maimutei sunt:
- eruptie cutanata veziculoasa insotita de prurit sau de leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv in jurul organelor genitale si in zona anala)
Leziunile cutanate arata la inceput ca niste pete rosii reliefate, care se transforma in vezicule umplute cu lichid, iar apoi fac crusta si cad inainte ca pielea sa se vindece complet.
- febra
- durere de gat
- durere de cap
- dureri musculare
- dureri de spate
- oboseala
- ganglioni limfatici inflamati
Unele persoane pot prezenta doar una sau cateva leziuni ale pielii, iar alte persoane pot prezenta mult mai multe leziuni. Acestea pot aparea oriunde pe corp, inclusiv in regiuni cum ar fi:
- palmele mainilor si talpile picioarelor
- fata, gura si gat
- zonele inghinale si genitale
- anus
Persoanele afectate de variola maimutei sunt contagioase si pot transmite boala altor persoane pana cand toate ranile se vindeca si pana cand se formeaza un nou strat de piele.
Unele persoane pot prezenta, de asemenea, inflamatie dureroasa a rectului sau durere si dificultate la urinare.
Copiii, gravidele si persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt expuse riscului de complicatii cauzate de variola maimutei.

 

Care sunt complicatiile variolei maimutei?

Majoritatea persoanelor care au contactat variola maimutei se vindeca fara nicio complicatie. Cazurile nou identificate de variola maimutei trebuie supuse unei evaluari medicale pentru determinarea gravitatii si pentru evaluarea factorilor de risc (afectiuni preexistente sau medicamente care afecteaza imunitatea, infectie HIV netratata etc.). Pacientii cu forme grave ale bolii pot necesita spitalizare si tratament cu medicamente antivirale. 
Unele persoane care au contactat variola maimutei se pot imbolnavi grav. De exemplu, pielea se poate infecta cu bacterii care pot provoca abcese sau leziuni grave ale pielii. 
Alte complicatii includ pneumonia, infectia corneei cu pierderea vederii, durere sau dificultati de inghitire, varsaturi si diaree care cauzeaza deshidratare sau malnutritie severa, sepsis (infectie a sangelui cu un raspuns inflamator larg raspandit in organism), encefalita, miocardita, proctita, balanita sau uretrita sau chiar moartea. 

 

Care sunt persoanele mai expuse riscului de a contracta variola maimutei?

Desi majoritatea cazurilor din 2022 au fost inregistrate in randul barbatilor care au avut contact sexual cu alti barbati, orice persoana care are un contact apropiat si direct (inclusiv contact sexual) cu o alta persoana infectata cu virusul variolei maimutei este expusa riscului de imbolnavire. 
Persoanele cu sistem imunitar slabit din cauza unor afectiuni medicale preexistente, administrarea anumitor medicamente care suprima sistemul imunitar sau a unor tratamente precum chimioterapia pot fi mai susceptibile la imbolnavire.

 

Cum poate fi diagnosticata variola maimutei?

Diagnosticarea variolei maimutei poate fi dificila, deoarece alte infectii si conditii se pot manifesta prin simptome similare. Este importanta diferentierea bolii variolei maimutei de varicela, rujeola, infectii bacteriene ale pielii, scabie, herpes, sifilis, alte infectii cu transmitere sexuala si alergii asociate medicamentelor. 
Detectarea ADN-ului viral prin reactia in lant a polimerazei (PCR) este testul de laborator cel mai frecvent folosit pentru diagnosticarea variolei maimutei. Probele se preleva direct din eruptie cutanata, din piele, lichid sau din cruste, prin tamponare. 
In absenta leziunilor cutanate, testarea se poate face pe tampoane orofaringiene, anale sau rectale.
Nu se recomanda testarea sangelui. Metodele de detectare a anticorpilor pot sa nu fie utile, deoarece nu fac distinctie intre diferitele ortopoxvirusuri.

 

Care este tratamentul variolei maimutei?

Majoritatea persoanelor infectate cu variola maimutei se recupereaza in 2-4 saptamani. Scopul tratamentului variolei maimutei este de a ingriji eruptia cutanata, de a gestiona durerea si de a preveni complicatiile. Se pot administra medicamente fara prescriptie medicala pentru durere, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul.
Mai multe antivirale, cum ar fi tecovirimat, dezvoltate initial pentru a trata variola, au fost folosite pentru a trata variola maimutei si sunt in curs de studiu. 


Cum poate fi prevenita variola maimutei?

Vaccin pentru variola maimutei

Administrarea unui vaccin impotriva variolei maimutei poate ajuta la prevenirea infectiei. Vaccinul trebuie administrat in decurs de 4 zile de la contactul cu o persoana infectata (sau pana la 14 zile daca nu exista simptome). Se recomanda vaccinarea persoanelor cu risc crescut pentru a preveni infectia cu boala variolei maimutei, in special in timpul unui focar. 

Masuri de autoingrijire si de preventie in cazul infectarii cu virusul variolei maimutei

- izolarea la domiciliu
- spalarea frecventa a mainilor cu apa si cu sapun sau utilizarea dezinfectantului pentru maini, mai ales inainte sau dupa atingerea ranilor
- purtarea unei masti si acoperirea leziunilor atunci cand persoana infectata se gaseste in proximitatea altor persoane pana cand eruptia cutanata se vindeca
- pastrarea pielii uscate si neacoperite (cu exceptia cazului in care sunt persoane in proximitate)
- evitarea atingerii obiectelor din spatiile comune si dezinfectarea frecventa a spatiilor comune
- clatirea cu apa sarata a gurii 
- bai de sezut sau bai calde cu bicarbonat de sodiu pentru ranile corporale

 

Bibliografie:

Mpox (Monkeypox), European Centre for Disease Prevention and Control official website
Mpox (monkeypox), World Health Organization official website
Ce stim despre variola maimutei: simptome si mod de transmitere, UNICEF platforma online oficiala
Variola maimutei, Portalul European de Informatii despre Vaccinare platforma online oficiala
Materiale informative variola maimutei, Institutul National de Sanatate Publica platforma online oficiala


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 26-08-2024

Produse din categoria Variola maimutei

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale