Vasculita Takayasu (afecțiuni medicale)

Ce este arterita Takayasu?

Arterita Takayasu  este o forma neobisnuita de vasculita. Aceasta afecteaza cele mai mari artere, cum ar fi aorta si arterele care se ramifica din aorta si care transporta sangele oxigenat de la inima catre tesuturile corpului. 

 

Care sunt cauzele arteritei Takayasu?

Etiologia arteritei Takayasu este in mare parte necunoscuta. Este cel mai probabil ca boala sa fie consecinta factorilor de mediu si a unui fond genetic susceptibil. O ipoteza comuna, dar nedovedita, este ca boala poate fi declansata de o infectie. In principiu, arterita Takayasu este o boala inflamatorie si se crede ca autoimunitatea ar putea fi responsabila pentru boala. 

 

Care sunt factorii de risc pentru arterita Takayasu?

Arterita Takayasu afecteaza in primul rand femeile sub 40 de ani. Tulburarea este omniprezenta la nivel mondial, dar este cel mai frecvent intalnita in Asia. Uneori, afectiunea apare genetic. Cercetatorii au identificat anumite gene asociate cu arterita Takayasu.

 

Care sunt simptomele arteritei Takayasu?

Semnele si simptomele arteritei Takayasu apar adesea in doua etape:

Prima etapa a arteritei Takayasu
In prima etapa, este posibil sa apara:
- Oboseala
- Pierdere in greutate neintentionata
- Dureri musculare si articulare
- Febra usoara, uneori insotita de transpiratii nocturne
Nu toata lumea are aceste semne si simptome timpurii. Este posibil ca inflamatia sa afecteze arterele ani de zile inainte de a realiza debutul bolii. Este posibil ca unele persoane sa nu prezinte simptome timp de luni sau ani, chiar daca inflamatia provoaca leziuni ale vaselor de sange.

A doua etapa a arteritei Takayasu 
Simptomele din a doua etapa a bolii includ:
- Durere, amorteala sau slabiciune la utilizarea membrelor
- Ameteli, stare de lesin
- Dureri de cap
- Tulburari vizuale
- Hipertensiune arteriala sau o discrepanta a tensiunii arteriale intre brate sau picioare
- Puls diminuat sau absent in brate sau picioare
- Slabiciune generalizata
- Dureri in piept
- Dificultati de respiratie si oboseala
Trebuie solicitat ajutor medical imediat daca apar semne de atac de cord (durere in piept sau in brat, dificultati de respiratie, greata sau varsaturi) sau semne de accident vascular cerebral (fata cazuta, slabiciune a bratelor sau dificultati de vorbire). 

 

Care sunt complicatiile arteritei Takayasu?

Chiar si cu tratament, afectarea vaselor de sange poate fi permanenta. Complicatiile arteritei Takayasu pot include:
- Intarirea si ingustarea vaselor de sange
- Hipertensiune arteriala
- Tulburari ale valvei cardiace (de exemplu, afectarea valvei aortice)
- Insuficienta cardiaca
- Anevrism de aorta
- Atacul ischemic tranzitoriu 
- Accident vascular cerebral
- Atac de cord
- Probleme ale arterelor pulmonare

 

Cum este diagnosticata arterita Takayasu?

Diagnosticarea arteritei Takayasu se face pe baza unor criterii formale precum cele publicate de Colegiul American de Reumatologie. Pentru diagnostic, pacientul trebuie sa indeplineasca trei sau mai multe dintre criteriile urmatoare:

- debut al bolii in jurul varstei de 40 de ani
- claudicarea (durere musculara severa din cauza crampei, cauzata de ingustarea vaselor de sange) unei extremitati
- pulsatia arterei brahiale reduse
- diferenta tensiunii arteriale sistolice >10 mmHg intre brate
- bruit de artera aortica sau subclavie
- anomalii angiografice
In practica, examenul clinic detecteaza cel mai frecvent puls scazut sau absenta acestuia la nivelul bratelor si mai rar la nivelul picioarelor. Folosind un stetoscop, pot fi detectate zgomote la nivelul gatului, pieptului sau rinichilor, indicand ingustarea arterelor. In ultimii ani, au fost introduse scanari de specialitate pentru a ajuta in diagnosticul si pentru a identifica inflamatia, ingustarea si dilatarea arterelor. Acestea includ tomografia cu emisie de pozitroni (scanarea PET), angiografia prin rezonanta magnetica (MRA), ultrasunetele de inalta rezolutie si angiografia CT. Nu exista un singur test care sa poata diagnostica si evidentia amploarea afectarii vaselor de sange si, de obicei, pacientilor li se efectueaza mai multe investigatii.

Teste pentru diagnosticarea arteritei Takayasu

Teste de sange

Nu exista un test de sange specific care sa poata fi utilizat pentru a confirma diagnosticul definitiv. Viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH) si proteina C reactiva (CRP) pot ajuta in evaluarea inflamatiei ca marker al activitatii bolii si al raspunsului la tratament.

Imagistica

Studiile imagistice permit diagnosticarea bolii inainte ca afectarea arteriala sa fie severa. Cu toate acestea, niciunul dintre ele nu este 100% precis. In prezent se utilizeaza o combinatie de ultrasunete, CT si RMN.
Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) este utilizata in mod obisnuit pentru a ajuta la stabilirea diagnosticul si a evalua extinderea bolii. Scanarea nu implica radiatii si imaginea arterelor poate fi imbunatatita prin utilizarea unui mediu de contrast. RMN-ul este un mijloc sigur prin care se monitorizeaza progresul bolii si raspunsul la tratament. 
Ecografia Doppler foloseste o sonda care este trecuta peste arterele carotide de la nivelul gatului. Aceasta permite evaluarea fluxului sanguin si poate detecta si monitoriza starea peretelui arterial si gradul de ingustare.

Tomografia cu emisie de pozitroni (scanare PET) necesita injectarea pacientului cu fluorodeoxiglucoza radioactiva. Scanarile PET sunt deosebit de eficiente in detectarea inflamatiei in peretele arterial si sunt adesea utilizate in combinatie cu scanarea CT (CT-PET). 
Angiografia tomografica computerizata (CT): Angiografia CT cu substanta de contrast este utila pentru diagnosticul bolii si poate ajuta la identificarea gradului de afectare a arterelor

 

Care este tratamentul arteritei Takayasu?

Tratamentul medicamentos al arteritei Takayasu

Tratamentul are ca scop prevenirea afectarii ulterioare a vaselor de sange si ameliorarea simptomelor. Cand exista inflamatie activa in artere, tratamentul debuteaza cu administrarea de steroizi, de obicei prednisolon, si adesea sunt prescrisi in combinatie cu medicamente imunosupresoare. Cel mai frecvent uutilizate medicamente imunosupresoare sunt metotrexatul, azatioprina sau micofenolat de mofetil. 
In ultimii ani, pentru boala refractara, persistenta, se utilizeaza terapii biologice precum inhibitori de interleukina-6  (tocilizumab si sarilumab). Inhibitorii factorului de necroza tumorala, cum ar fi etanercept, adalimumab si infliximab, au fost, de asemenea, utilizati cu succes. La pacientii cu boala persistenta sau foarte severa, in special cea care implica inima sau creierul, poate fi recomandata medicatia cu ciclofosfamida.
Factorii de risc, cum ar fi colesterolul crescut si hipertensiunea arteriala, trebuie controlati. Sunt adesea recomandate medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale. Statinele sunt de obicei prescrise pentru a reduce colesterolul si a reduce riscul de boli de inima. Statinele si anumite medicamente pentru tensiunea arteriala pot avea, de asemenea, un efect benefic asupra functiei arteriale, chiar si atunci cand nivelul colesterolului este normal. Aspirina in doza mica poate fi prescrisa in unele cazuri pentru a reduce riscul aparitiei cheagurilor de sange. Daca sunt necesare doze mari de steroizi, pot fi prescrise si medicamente pentru prevenirea osteoporozei.

Tratamentul chirurgical al arteritei Takayasu

Interventia chirurgicala este indicata doar pentru cele mai severe cazuri de arterita Takayasu. Procedurile care pot fi efectuate includ Angioplastia transluminala percutanata (PTA) ce are ca scop deschiderea arterelor ingustate prin introducerea si umflarea unui balon pentru a intinde sectiunea ingustata. In unele cazuri, poate fi necesara implantarea unui stent pentru a mentine artera deschisa. 

 

Care este prognosticul arteritei Takayasu?

Prognosticul pe termen lung al arteritei Takayasu este bun. Aproximativ 20% dintre pacienti vor avea o boala monofazica autolimitata. Sunt disponibile date limitate cu privire la rezultatul pe termen lung si variaza semnificativ intre pacienti, in functie de amploarea bolii lor. Cifrele de mai jos rezuma datele din sondajele efectuate in intreaga lume:
- 25% dintre pacienti nu sunt in mare parte afectati de boala lor
- 25% dintre pacienti sunt capabili sa desfasoare activitati zilnice normale atunci cand boala este in remisie
- 50% nu au putut sa-si faca sau sa-si mentina in mod constant intreaga gama de activitati zilnice
- Pana la 25% dintre pacienti nu pot lucra din cauza arteritei Takayasu
Cu interventie precoce si monitorizare atenta intr-un centru specializat, arterita Takayasu poate fi tratata eficient. Mortalitatea direct legata de arterita Takayasu este de obicei consecinta unui atac de cord, insuficienta cardiaca, anevrism, accident vascular cerebral sau insuficienta renala. Aceste evenimente sunt reduse prin controale periodice si o monitorizare atenta a tensiunii arteriale.

 

Bibliografie:

Takayasu's arteritis, Mayo  Clinic official website
About Takayasu Arteritis, Vasculitis Foundation official website
Trinidad B, Surmachevska N, Lala V. Takayasu Arteritis. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan
What is Takayasu Arteritis?, Vasculitis UK official website
Takayasu's Arteritis, Cleveland Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 30-01-2025

Produse din categoria Vasculita Takayasu

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale