Xerostomia (gura uscata) (afecțiuni medicale)

Ce este xerostomia?

Gura uscata, sau xerostomia, se refera la o afectiune in care glandele salivare din gura nu produc suficienta saliva pentru a mentine gura umeda. Uscaciunea gurii se datoreaza adesea efectului secundar al anumitor medicamente sau problemelor legate de imbatranire sau ca rezultat al radioterapiei pentru cancer. Mai rar, uscaciunea gurii poate fi cauzata de o afectiune care afecteaza direct glandele salivare.
Saliva ajuta la prevenirea cariilor dentare prin neutralizarea acizilor produsi de bacterii, limitand cresterea bacteriilor si eliminand particulele de alimente. De asemenea, saliva imbunatateste capacitatea de a gusta si face mai usor procesul de mestecare si de inghitire. In plus, enzimele din saliva ajuta la digestie.

Care sunt simptomele xerostomiei?

Daca nu produceti suficienta saliva, este posibil sa observati unele semne si simptome tot timpul sau de cele mai multe ori:
- Uscaciune sau senzatie de lipicioasa in gura
- Saliva care pare vascoasa
- Respiratie urat mirositoare
- Dificultate la mestecat, vorbire si inghitire
- Gat uscat sau durere si raguseala
- Limba uscata sau canelata
- Un simt al gustului schimbat
- Probleme la purtarea protezelor dentare

Care sunt cauzele xerostomiei?

Uscarea gurii apare atunci cand glandele salivare nu produc suficienta saliva pentru a va mentine gura umeda. Este posibil ca aceste glande sa nu functioneze corespunzator din cauza:
- Unor medicamente. Sute de medicamente, inclusiv multe medicamente fara prescriptie medicala, produc ca efect secundar uscaciunea gurii. Printre tipurile cel mai probabil sa provoace probleme se numara unele dintre medicamentele folosite pentru a trata depresia, hipertensiunea arteriala si anxietatea, precum si unele antihistaminice, decongestionante, relaxante musculare si medicamente pentru durere.
- Imbatranirii. Multe peroane in varsta au gura uscata pe masura ce imbatranesc. Factorii care contribuie includ utilizarea anumitor medicamente, modificari ale capacitatii organismului de a procesa medicamente, alimentatie inadecvata si probleme de sanatate cronice.
- Terapiei cancerului. Medicamentele pentru chimioterapie pot schimba natura salivei si cantitatea produsa. Acest lucru poate fi temporar, cu fluxul salivar normal revenind dupa terminarea tratamentului. Tratamentele cu radiatii la nivelul capului si gatului pot afecta glandele salivare, provocand o scadere marcata a productiei de saliva. Aceasta poate fi temporara sau permanenta, in functie de doza de radiatii si de zona tratata.
- Unor leziuni ale nervilor. O leziune sau o interventie chirurgicala care provoaca leziuni ale nervilor in zona capului si gatului poate duce la uscaciunea gurii.
- Alte afectiuni de sanatate. Uscaciunea gurii se poate datora anumitor afectiuni de sanatate, cum ar fi diabetul, accidentul vascular cerebral, infectii fungice sau boala Alzheimer, sau din cauza unor boli autoimune, cum ar fi sindromul Sjogren sau HIV/SIDA. Sforaitul si respiratia cu gura deschisa pot contribui, de asemenea, la uscarea gurii.
- Consumului de tutun si alcool. Consumul de alcool si fumatul sau tutunul de mestecat pot creste simptomele gurii uscate.
- Consumul de droguri recreative. Utilizarea metamfetaminei poate provoca uscaciunea severa a gurii si deteriorarea dintilor, o afectiune cunoscuta si sub denumirea de ,,gura metamfetaminei". Marijuana poate provoca, de asemenea, gura uscata.

Care sunt complicatiile xerostomiei?

Daca nu aveti suficienta saliva si dezvoltati gura uscata, acest lucru poate duce la:
- Dezvoltarea placii bacteriene, cariilor si bolilor gingiilor
- Afte bucale
- Infectie fungice la nivelul cavitatii orale
- Rani sau piele crapata la colturile gurii sau buzele crapate
- Alimentatie deficitara din cauza problemelor de mestecat si inghitire

Cum poate fi diagnosticata xerostomia?

Pentru a determina cauza uscaciunii gurii, medicul dumneavoastra va va examina probabil istoricul medical si toate medicamentele pe care le luati, inclusiv medicamentele fara prescriptie medicala, si va va examina cavitatea bucala.

Uneori este posibil sa aveti nevoie de analize de sange, scanari imagistice ale glandelor salivare sau teste care masoara cantitatea de saliva pe care o produceti pentru a identifica cauza uscaciunii gurii. Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca gura dumneavoastra uscata este cauzata de sindromul Sjogren, o mica proba de celule (biopsie) prelevata din glandele salivare din buza dumneavoastra poate fi trimisa pentru testare.

Care este tratamentul xerostomiei?

Tratamentul dumneavoastra depinde de cauza uscaciunii gurii. Medicul sau dentistul dumneavoastra poate:
- Schimba medicamentele care provoaca uscaciunea gurii. Daca medicul dumneavoastra considera ca medicamentele sunt cauza, va poate ajusta doza sau va poate modifica tratamentul cu unul care nu provoaca uscaciunea gurii.
- Recomanda produse pentru a va hidrata cavitatea bucala. Acestea pot include apa de gura pe baza de prescriptie medicala sau fara prescriptie medicala, saliva artificiala sau creme si spray-uri hidratante pentru a va lubrifia gura. Apele de gura concepute pentru gura uscata, in special cele cu xilitol, pot fi eficiente si ofera si protectie impotriva cariilor dentare.

Daca prezentati xerostomie severa, medicul sau dentistul dumneavoastra poate:
- Prescrie medicamente care stimuleaza salivatia. Medicul dumneavoastra va poate prescrie pilocarpina  sau cevimelina pentru a stimula productia de saliva.
- Pentru a preveni aparitia cariilor, medicul dentist s-ar putea sa va pregateasca gutiere cu fluor, pe care purtati noaptea. 

Stil de viata si remedii naturiste la domiciliu
Pe langa sfaturile medicului dumneavoastra, aceste sfaturi va pot ajuta la ameliorarea simptomelor gurii uscate:
- Beti apa pe tot parcursul zilei pentru a va umezi gura si beti apa in timpul meselor pentru a ajuta la mestecare si la inghitire.
- Mestecati guma fara zahar sau consumati bomboane tari fara zahar. Produsele care contin xilitol pot ajuta, de asemenea si la prevenirea cariilor. Cu toate acestea, la unii oameni, xilitolul, care se gaseste adesea in gumele fara zahar sau bomboanele fara zahar, poate provoca balonare sau diaree daca este consumat in cantitati mari.
- Puteti utiliza inlocuitori de saliva fara prescriptie medicala care contin xilitol sau care contin carboximetilceluloza 
- Respirati pe nas, nu pe gura. Este posibil sa fie nevoie sa cautati un tratament pentru sforait daca acest lucru va face sa respirati pe gura in timpul noptii.
- Cresteti procentul de umiditate al aerului din incapere noaptea utilizand un umidificator de camera.
- Hidrateaza-ti buzele pentru a calma zonele uscate sau crapate.
- Evitati produsele care va pot agrava simptomele:
• Cofeina si alcool. Aceste produse pot provoca uscaciune si iritatii. Nu folositi o apa de gura care contine alcool.
• Produse din tutun. Daca fumati sau mestecati tutun, opriti-va, deoarece produsele din tutun va pot usca si irita gura.
• Antihistaminice si decongestionante fara prescriptie medicala. Acestea pot agrava xerostomia.
• Alimente si bomboane dulci sau acide. Acestea cresc riscul de carii dentare. De asemenea, evitati alimentele picante sau sarate, deoarece pot provoca iritatii.

 

Bibliografie:

Dry mouth, Mayo Clinic official website

Dry mouth: Xerostomia, Cleveland Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 13-01-2023

Produse din categoria Xerostomia (gura uscata)

Non-farma (8)

Vezi Politica de confidentialitate date personale