Zona Zoster (afecțiuni medicale)

Ce este Zona Zoster?

Zona zoster (herpesul Zoster) este o infectie virala care se manifesta printr-o eruptie dureroasa sau prin aparitia de vezicule la nivelul pielii. 

 

Ce cauzeaza Zona Zoster?

Zona Zoster este cauzata de acelasi virus ca si varicela, virusul varicelo-zosterian. Dupa ce o persoana a dezvoltat varicela (de obicei in copilarie), virusul continua sa traiasca in unele celulele nervoase.
La majoritatea adultilor, virusul este inactiv si nu conduce la Zona Zoster. Dar, la unele persoane, virusul devine din nou activ si cauzeaza Zona Zoster.

 

Care sunt persoanele mai predispuse la dezvoltarea Zonei Zoster?

Persoanele care au avut varicela si care sunt mai predispuse sa dezvolte Zona Zoster sunt:
- persoanele cu un sistem imunitar slabit: persoanele cu cancer, cu HIV, persoanele care au suferit un transplant de organe sau persoanele care efectueaza chimioterapie.
- persoanele cu varsta de peste 50 de ani.
- persoanele care au fost bolnave recent
- persoanele care au suferit recent traume
- persoanele care sunt supuse stresului

 

Care sunt simptomele Zonei Zoster?

De obicei, Zona Zoster se dezvolta doar pe o parte a corpului sau pe o parte a fetei si pe regiuni mici ale corpului. 
Majoritatea persoanelor cu Zona Zoster au unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
- Vezicule pline cu lichid
- Senzatie de arsura, durere subita
- Furnicaturi, mancarimi sau amorteli la nivelul pielii
- Frisoane, febra, dureri de cap sau deranjamente gastrice
Aparitia simptomelor poate avea loc in trei etape:
- Inainte de aparitia eruptiei cutanate: Cu 1 pana la 2 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate, este posibil sa apara dureri, senzatie de arsura sau furnicaturi pe zona pielii unde se va dezvolta eruptia. Unele persoane raporteaza o senzatie de electrocutare pe piele inainte de aparitia eruptiei.
- Aparitia eruptiei cutanate: Apare o eruptie dureroasa, cu vezicule. De obicei apare pe o parte a corpului, adesea pe trunchi, desi poate aparea oriunde pe piele. 
- Eruptia cutanata incepe sa se vindece: Pe masura ce eruptia cutanata se vindeca, veziculele se pot deschide, pot sangera si pot forma crusta. La majoritatea persoanelor, eruptia cutanata va disparea in 2 pana la 4 saptamani.
Desi eruptia va disparea de la sine, tratamentul este important. Administrarea medicamentelor in decurs de 3 zile de la aparitia eruptiei poate atenua durerea, poate reduce durata bolii si poate reduce riscul de complicatii.
Pentru unele persoane, simptomele Zonei Zoster sunt usoare. Pentru alte persoane, Zona Zoster poate provoca dureri intense care pot fi resimtite si la cea mai usoara atingere. 
Daca apar vezicule la nivelul fetei trebuie consultat de urgenta medicul, deoarece aceasta este o problema urgenta. Aparitia veziculelor in apropierea ochiului sau in ochi poate provoca leziuni oculare de durata si orbire. De asemenea, poate aparea pierderea auzului, o scurta paralizie a fetei sau, foarte rar, encefalita. 

 

Care pot fi complicatiile Zonei Zoster?

Principalele complicatii ale Zonei Zoster pot fi:

Nevralgie postherpetica (PHN)
Cea mai frecventa complicatie a Zonei Zoster se numeste nevralgie postherpetica (PHN). Dupa ce eruptia dispare, unele persoane pot ramane cu o durere continua numita nevralgie postherpetica. Durerea se simte in zona in care a aparut eruptia. Pielea afectata poate fi foarte sensibila la caldura si la frig. Cu cat persoana are o varsta mai inaintata, cu atat riscul de a dezvolta nevralgie postherpetica este mai mare.
Durerea cauzata de nevralgia postherpetica poate provoca depresie, anxietate, insomnie si pierdere in greutate. Unor persoane le este greu sa isi desfasoare activitatile zilnice. Este indicat sa se consulte medicul in cazul in care apar simptome specifice de nevralgie postherpetica. Tratamentul precoce al Zonei Zoster poate preveni aeasta complicatie. Calmantele si tratamentul cu steroizi pot fi utilizate pentru a trata durerea si inflamatia. Alte tratamente includ medicamente antivirale, antidepresive, anticonvulsivante si agenti topici.

Infectia bacteriana
Infectia bacteriana poate sa apara in zona unde este localizata eruptia cutanata. Rareori, infectiile pot duce la alte complicatii, cum ar fi prezenta tesutului mort si cicatrici. Cand o infectie se produce in apropierea ochilor sau chiar la nivelul ochiului, se poate dezvolta o infectie corneana. Acest tip de infectie poate duce la orbire temporara sau permanenta.

 

Cum poate fi diagnosticata Zona Zoster?

Zona zoster poate fi diagnosticata prin observarea particularitatilor eruptiei (modul in care eruptia este distribuita pe corp, aspectul veziculelor). De asemenea, diagnosticul poate fi confirmat prin prelevarea unei probe de la nivelul veziculelor si analizarea acesteia in cadrul unui laborator.

 

Care este tratamentul Zonei Zoster?

Nu exista tratament curativ pentru Zona Zoster. Tratamentul precoce cu medicamente antivirale prescrise poate accelera vindecarea si poate reduce riscul de complicatii. Aceste medicamente includ:
- Aciclovir 
- Famciclovir
- Valaciclovir 
Zona zoster poate provoca dureri severe. In acest caz medicul poate prescrie si:
- Plasture topic cu capsaicina 
- Anticonvulsivante, cum ar fi gabapentina
- Antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina
- Anestezice locale, cum ar fi lidocaina, sub forma de crema, gel, spray sau plasture 
- corticosteroizi si anestezice locale injectabile
Alte tratamente pot include:
- Creme sau lotiuni pentru a ajuta la ameliorarea mancarimii
- Comprese reci aplicate pe zonele afectate ale pielii
Zona zoster dureaza in general intre 2 si 6 saptamani. 

 

Cum poate fi prevenita Zona Zoster?

Vaccinarea poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta simptome severe sau complicatii cauzate de Zona Zoster. Toti copiii ar trebui vaccinati impotriva varicelei. Adultii care nu au dezvoltat niciodata varicela ar trebui sa efectueze vaccinul impotriva varicelei.
Adultii care au 50 de ani sau mai mult ar trebui sa efectueze un vaccin impotriva Zonei Zoster, daca acesta este disponibil ( conform CDC). Acest vaccin ajuta la prevenirea simptomelor severe si a complicatiilor asociate cu Zona Zoster.

 

 

Bibliografie:

Shingles, National Institute on aging official website
Shingles, Johns Hopkins Medicine official website
Shingles: Signs an Symptoms, American Academy of Dermatology Association
Shingles (Herpes Zoster), CDC official website
Shingles, Mayo Clinic official website
Shingles, Cleveland Clinic official website
Shingles: Everything You Should Know, Healthline official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 10-11-2023

Produse din categoria Zona Zoster

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale