Ce este acai?
Palmierul acai, denumit stiintific Euterpe oleracea este o planta originara din regiunea Amazonului, din America Centrala si de Sud tropicala. Acai produce fructe de padure mici, de culoare violet intens, care sunt bogate in substante nutritive si compusi antioxidanti. Comunitatile indigene din Amazon au folosit fructele de acai ca sursa de hrana si medicament natural timp de mii de ani.
Ce contin fructele de acai?
Fructele de acai contin vitamine, antioxidanti, grasimi sanatoase si fibre. O cana de fructei de acai congelate contin:
Calorii: 99
Grasimi: 7 g
Carbohidrati: 7 g
Fibre: 7 g
Proteine: 2 g
Fier: 0,994 mg sau 6% din DZR
Potasiu: 147 mg sau 4% din DZR
Pulpa de acai este bogata in fibre care ajuta la sustinerea sanatatii gastro-intestinale, mentinand tranzitul intestinal regulat si favorizand o buna dezvoltare a florei intestinale. Unele cercetari arata ca fructele de acai sunt si o sursa alimentara buna de vitamine si minerale, cum ar fi vitamina B6, calciu, potasiu, magneziu si mangan. Este important de retinut ca compozitia nutritionala si fitochimica a fructelor de acai variaza in functie de conditiile de crestere, procesare si multi alti factori.
Care sunt beneficiile fructelor de acai?
Efect antioxidant
Fructele de acai sunt bogate in compusi vegetali care au proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Antioxidantii ajuta la protejarea impotriva stresului oxidativ, un proces care altfel poate duce la leziuni celulare si boli cronice inclusiv cancer, diabet si boli de inima.
Cercetarile arata ca extractul de acai are o capacitate antioxidanta mai mare decat vitamina C si vitamina E, iar suplimentarea cu produse acai poate ajuta la imbunatatirea apararii antioxidante a organismului. Un studiu a constatat ca consumul a 200 de ml de suc de acai pe zi timp de patru saptamani a dus la cresterea semnificativa ale activitatii antioxidante. Tratamentul a redus si markerii stresului oxidativ. Un alt studiu mic a constatat ca consumul a 400 g de pulpa de acai pe zi timp de 15 zile a crescut capacitatea antioxidanta si a scazut markerii corelati cu deteriorarea celulara.
Cercetarile arata, de asemenea, ca fructele de acai au efect antiinflamator puternic si ar putea ajuta la reducerea nivelurilor anumitor proteine inflamatoare din sange.
Efect anticanceros
Antioxidantii ajuta la prevenirea efectelor daunatoare de la nivel celular cauzate de radicalii liberi, care pot duce ulterior la cancer. Acai este o sursa concentrata de compusi vegetali, cum ar fi antociani, care sunt cunoscuti pentru proprietatile lor anticancerigene. Desi sunt necesare mai multe cercetari, unele studii arata ca fructele de acai pot fi benefice pentru persoanele cu cancer de prostata. Intr-un studiu, persoanele cu cancer de prostata recurent au consumat un amestec de extracte de ceai si sucuri de fructe, 80% din suc provenind din fructe de acai. La sfarsitul studiului, cercetatorii au descoperit ca timpul de dublare a antigenului specific prostatic (PSA) a fost incetinit la 71% dintre participanti, iar unii participanti au avut o scadere a nivelurilor de PSA.
PSA este o proteina produsa atat de celulele sanatoase, cat si de cele canceroase din glanda prostatica. Medicii utilizeaza testul PSA pentru a monitoriza progresia cancerului de prostata. O incetinire a timpului de dublare a PSA si o scadere a nivelurilor de PSA ar putea indica o incetinire a evolutiei cancerului.
Sunt necesare mai multe studii pentru a intelege modul in care consumul de produse cu acai afecteaza sanatatea persoanelor cu cancer de prostata si alte tipurcu i de cancer.
Efect protector cardio-vascular
Acai este bogat in nutrienti si compusi vegetali care pot aduce beneficii sanatatii inimii. Tratamentul de patru saptamani cu 200 ml suc de acai a dus la o crestere cu 7,7% a concentratiilor de colesterol HDL (colesterol bun). Un alt studiu a constatat ca consumul unui smoothie pe baza de acai cu o masa bogata in grasimi a dus la imbunatatiri semnificative ale functiei vasculare, inclusiv eficienta fluxului sanguin. Cercetatorii au remarcat ca masura de imbunatatire ar putea reduce riscul de evenimente cardiovasculare cu pana la 13%.
De asemenea, cercetarile sugereaza ca fructele de acai poate ajuta la imbunatatirea glicemiei, a tensiunii arteriale si a nivelurilor de insulina si pot reduce riscul de boli de inima.
Efect neuroprotector
Componentele fructelor de acai pot avea, de asemenea, beneficii pentru sanatatea creierului. Intr-un studiu, s-a descoperit ca suplimentele de acai au atenuat simptomatologia bolii Parkinson si au incetinit progresia acesteia prin efecte antiinflamatorii de la nivel cerebral si au redus, de asemenea, pierderea neuronilor dopaminergici.
Efect hepatoprotector
Efectele antiinflamatorii ale fructelor de acai pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea bolii hepatice grase nealcoolice, dupa cum sugereaza cercetarile care au descoperit ca acai a imbunatatit profilul lipidic si sanatatea generala a ficatului in studiile pe animale. Sunt necesare insa studii suplimentare pe oameni pentru a determina daca acai poate trata direct orice boala hepatica.
Care sunt reactiile adverse si contraindicatiile fructelor de acai?
Consumul de acai si produsele obtinute din fructe de acai sunt in general sigure pentru majoritatea oamenilor. Insa, consumul de suc de acai neprocesat a fost asociat cu o boala numita tripanosomiaza americana, cunoscuta si sub numele de Boala Chagas. Boala Chagas este cauzata de parazitul Trypanosoma cruzi si poate pune viata in pericol. Din acest motiv, ar trebui consumate numai produse acai care au fost procesate corespunzator si care sunt sigure pentru consum.
In plus, consumul anumitor produse obtinute din fructe de acai pot afecta rezultatele testelor imagistice prin rezonanta magnetica (IRM).
Bibliografie:
Acai - Uses, Side Effects, and More, WebMD official website
5 Impressive Health Benefits of Acai Berries, Healthline official website
Health Benefits of Acai, Health official website
Acai, National Institute for complemetary and Integrative Health official website
Matta FV, Xiong J, Lila MA, Ward NI, Felipe-Sotelo M, Esposito D. Chemical Composition and Bioactive Properties of Commercial and Non-Commercial Purple and White Acai Berries. Foods. 2020 Oct 16;9(10):1481. doi: 10.3390/foods9101481. PMID: 33081306; PMCID: PMC7602988.
Acai Berries 101: A Complete Guide, Everyday health official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona