Ce este si ce proprietati are ananasul?
Ananasul (Ananas comosus) este un fruct tropical care face parte din familia Bromeliaceae, cunoscut pentru aroma sa unica si gustul dulce. Ananasul este, de asemenea, o sursa bogata de minerale si vitamine care ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Ananasul contine cantitati considerabile de compusi bioactivi, fibre alimentare, minerale si nutrienti. In plus, s-a dovedit ca ananasul are diverse beneficii pentru sanatate, inclusiv activitate antiinflamatoare si antioxidanta.
Ce contine ananasul?
Ananasul este un fruct foarte nutrititv. O cana (aproximativ 165 de grame) de ananas crud contine aproximativ:
82,5 calorii
21,6 grame carbohidrati
0,9 grame proteine
0,2 grame de grasime
2,3 grame de fibre
78,9 miligrame de vitamina C (131% DZR)
1,5 miligrame de mangan (76% DZR)
0,1 miligrame de tiamina (9% DZR)
0,2 miligrame de vitamina B6 (9% DZR)
0,2 miligrame de cupru (9 la suta DZR)
29,7 micrograme de folat (7 procente DZR)
19,8 miligrame de magneziu (5% DZR)
180 miligrame de potasiu (5% DZR)
0,8 miligrame de niacina (4% DZR)
0,4 miligrame de acid pantotenic (4% DZR)
0,1 miligrame de riboflavina (3% DZR)
0,5 miligrame de fier (3% DZR)
Conform datelor, ananasul este bogat in vitamina C, mangan, tiamina si B6. Contine, de asemenea, o cantitate mica de vitamina A, vitamina K, colina, betaina, calciu, fosfor, zinc si seleniu, precum si o serie de compusi volatili in cantitati mici care ii confera aroma caracteristica.
Studii recente au descoperit, de asemenea, ca in sucul de ananas exista cel putin 30 de compusi nutritivi si bioactivi, inclusiv diferite tipuri de zaharuri, polifenoli si acizi organici (in principal acizi citric si L-malic). Ananasul este cea mai buna sursa de bromelaina. Bromelaina este o enzima proteolitica, care se gaseste in tulpina de ananas, in special in miez, si in cantitati mai mici in fructele comestibile.
Care sunt efectele si beneficiile consumului de ananas?
Consumul de ananas poate imbunatati digestia
Ananasul contine o enzima proteolitica numita bromelaina, care poate ajuta la digestia carnii. Bromelaina descompune proteinele, ceea ce inseamna ca intestinul subtire le poate absorbi mai usor. Acest lucru este util in special pentru persoanele cu insuficienta pancreatica, o afectiune in care pancreasul nu poate produce suficiente enzime digestive. Ananasul este, de asemenea, o sursa buna de fibre, acestea sustinand sanatatea digestiva.
Consumul de ananas poate reduce inflamatia din organism
Proprietati antiinflamatorii si analgezice ale anansului se datoreaza bromelainei. Aceasta enzima digestiva din ananas, are proprietati antiinflamatoare si de calmare a durerii. Acest lucru poate ajuta la gestionarea infectiilor, cum ar fi sinuzita, sau a unor leziuni, cum ar fi o entorsa sau o arsura. De asemenea, poate reduce durerile articulare si durerile din osteoartrite. Vitamina C din sucul de ananas poate contribui, de asemenea, la reducerea inflamatiei. Proprietatile antiinflamatoare ale bromelainei pot fi de ajutor persoanelor care sufera de anumite forme de artrita inflamatorie.
Consumul de anans poate ajuta la recuperarea musculara post-antrenament
Cand muschii sunt suprasolicitati, se poate produce inflamatie musculara, ceea ce duce la la durere ce poate persista si pana la 3 zile. Introducerea ananasului in alimentatie, precum in smoothie-uri dupa antrenament, poate ajuta la o recuperare mai rapida. Acest efect se datoreaza beneficiilor antiinflamatorii ale bromelainei.
Consumul de ananas poate reduce stresul oxidativ si poate fi benefic pentru persoanele cu afectiuni oncologice
Progresia cancerului poate fi legata de stresul oxidativ si de inflamatia cronica. Mai multe studii arata ca ananasul si compusii sai, inclusiv bromelaina, ar putea reduce riscul de aparitie al cancerului prin minimizarea stresului oxidativ si reducerea inflamatiei.
Consumul de ananas poate contribui la sustinerea fertilitatii
Potrivit Nutrition and Dietetics Academy, studiile arata ca un consum regulat de alimente bogate in antioxidanti poate contribui la sustinerea fertilitatii. Deoarece radicalii liberi pot dauna sistemului reproducator, alimentele cu activitate antioxidanta ridicata precum ananasul sunt benefice pentru persoanele care doresc sa ramana insarcinate. Antioxidantii din acest fruct, cum ar fi vitamina C, beta-carotenul si celelalte vitamine si minerale prezente, inclusiv cuprul, pot influenta atat fertilitatea masculina, cat si feminina. In ceea ce priveste beneficiile ananasului pentru barbati, s-a demonstrat ca antioxidantii ajuta la cresterea fluxului sanguin si la restabilirea unei histogeneze normale la nivelul tesuturilor organelor genitale. In plus, consumul de ananas poate ajuta la cresterea numarului de spermatozoizi.
Consumul de ananas poate ajuta la protejarea impotriva bolilor cardiovasculare si a obezitatii
Datorita continutului de potasiului, de vitamina C si de antioxidanti, ananasul poate avea efecte benefice asupra sistemului cardio-vascular. Studiile efectuate atat pe oameni, cat si pe animale au evidentiat proprietatile cardioprotectoare ale acestui fruct. In plus, studiile au descoperit ca sucul de ananas poate avea efecte benefice si asupra greutatii corporale, al indicelui de masa corporala (IMC), al acumularii de grasime corporala, asupra fenomenului de ficat gras si asupra nivelulurilor lipidelor din sange. S-a demonstrat ca suplimentarea cu suc de ananas poate ajuta la scaderea semnificativa a insulinei si ca manifesta efecte antiobezitate, ceea ce poate reduce incidenta bolilor cardiovasculare si a bolilor metabolice.
Enzima bromelaina din ananas poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea sanatatii inimii, deoarece poate manifesta proprietati anticoagulante. S-a demonstrat ca bromelaina impiedica adeziunea trombocitelor, fenomen ce poate fi implicat in aparitia atacurilor de cord sau ale accidentelor vasculare cerebrale.
Consumul de ananas poate avea efecte benefice asupra sistemului nervos si asupra sanatatii psihice
Un studiu din 2020 a constatat ca consumul de legume si de fructe care au un continut ridicat de nutrienti poate fi important in cazul prevenirii tulburarilor depresive. Nutrientii si antioxidantii continuti de ananas pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit si in atenuarea simptomatologiei depresiei si anxietatii. Ananasul este, de asemenea, o sursa buna de triptofan, un aminoacid despre care studiile arata ca este utilizat de organism pentru a produce serotonina, unul dintre principalii hormoni care asigura starea de bine a organismului. Aportul de triptofan, pe langa alti nutrienti precum vitaminele B, este important pentru a sustine sistemul neurologic, pentru a asigura energie organismului si pentru producerea de hormoni implicati in sanatatea psihica.
Consumul de ananas poate avea efecte benefice asupra sistemului respirator
Beta-carotenul care se gaseste in alimentele vegetale, cum ar fi ananasul, poate ajuta la scaderea riscului de inflamatie respiratorie si astm. Proprietatile antiinflamatoare ale bromelainei pot contribui la sanatatea sistemului respirator.
Cum poate fi consumat ananasul si cum poate fi introdus in alimentatie?
Ananasul proaspat este o gustare sanatoasa. Ananasul congelat si conservat sunt, de asemenea, optiuni bune pentru consum. Ananansul poate fi consumat si intr-o varietate de mancaruri dulci si sarate precum:
- Smoothie sau Smoothie bowl
- Paine sau prajitura cu ananas
- Combinatii de anans gatit cu carnuri
- Ananas la gratar
- Ananas caramelizat
- Ananas congelat sau inghetata din suc de ananas
- Salata de fructe cu ananas
Care pot fi riscurile si contraindicatiile consumului de ananas?
Consumul de ananas nu prezinta in general un risc ridicat de alergii, cu exceptia cazului in care exista o alergie cunoscuta la ananas. Personele care prezinta alergie la latex, pot fi alergice si la ananas. In acest caz, ar trebui evitat atat ananasul, cat si extractele sale.
Persoanele diabetice sunt sfatuite sa evite consumul excesiv de ananas datorita efectelor pe care acesta le poate avea asupra glicemiei.
Bromelaina din compozitia ananasului poate afecta coagularea sangelui si de aceea, persoanele care administreaza anticoagulante ar trebui sa consume ananas in cantitati moderate.
Exista persoane care pot prezinta sensibilitate la bromelaina care se poate manifesta prin senzatie de arsura la nivelul limbii, mancarime, greata sau diaree.
Bibliografie:
Health Benefits of Pineapple, WebMD official website
The Many Health Benefits of Pineapple, Cleveland Clinic official website
Everything you need to know about pineapple, Medical News Today official website
Pineapple: Benefits for the Whole Body, Dr. Axe official website
Mohd Ali M, Hashim N, Abd Aziz S, Lasekan O. Pineapple (Ananas comosus): A comprehensive review of nutritional values, volatile compounds, health benefits, and potential food products. Food Res Int. 2020 Nov;137:109675. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109675. Epub 2020 Sep 17. PMID: 33233252.
Pineapple: 8 Impressive Health Benefits, Healthline official website
Hikisz P, Bernasinska-Slomczewska J. Beneficial Properties of Bromelain. Nutrients. 2021 Nov 29;13(12):4313. doi: 10.3390/nu13124313. PMID: 34959865; PMCID: PMC8709142.
Hikisz P, Bernasinska-Slomczewska J. Beneficial Properties of Bromelain. Nutrients. 2021 Nov 29;13(12):4313. doi: 10.3390/nu13124313. PMID: 34959865; PMCID: PMC8709142.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona