Caisele - Proprietati si Beneficii pentru sanatate (alimente nutritive)

Ce sunt caisele?

Caisa este un fruct comestibil care provine din arborele numit cais sau Prunus armeniaca. Acesta este un arbore al genului Prunus, familia Rosaceae, care include prunul, ciresul si piersicul. Caisul isi are originea posibil in Armenia, China sau Japonia, dar in prezent este cultivat pe scara larga in intreaga lume.
Caisa este considerata un aliment bogat in nutrienti, cu un continut scazut de calorii, dar bogat in fibre, vitamina A si vitamina C. Caiselor li s-a atribuit, de asemenea, o gama larga de beneficii pentru sanatate.
Caisa este al treilea cel mai important fruct cu samburi din punct de vedere economic, fiind al treilea cel mai cultivat la nivel global, dupa prune si piersici. Productia globala totala de caise este de 3,8 milioane de tone, Turcia fiind cel mai mare producator, urmata de Uzbekistan si Iran. 

 

Ce contin caisele?

Caisa are o concentratie ridicata de substante fitochimice bioactive, cum ar fi carotenoide, flavonoide, substante fenolice si antioxidanti. Principalii compusi fenolici sunt acidul clorogenic, acidul galic, acidul ferulic, acidul cafeic, acidul salicilic si acid p-cumaric, iar flavonolii majori sunt quercetina, rutina, resveratrolul si vanilina. Aceste fructe sunt, de asemenea, bogate in carotenoide, inclusiv b-caroten, g-caroten, licopen, b-criptoxantina, fitoena, fitofluena si luteina. 

In ceea ce priveste numarul de calorii si distributia nutrientilor, conform USDA, o caisa cruda care cantareste 35 g contine:
Calorii: 17
Sodiu: 0,4 mg
Carbohidrati:  3,9 grame
Grasime: 0,1 grame
Fibre: 0,7 grame
Zaharoza: 3,2 grame
Proteine: 0,5 grame
Potasiu: 90,6 mg
Vitamina A: 33,6 mcg
Fosfor: 8,1 mg

Unul dintre nutrientii important din compozitia caiselor sunt fibrele. O cana (340 g) de caise proaspate contine 3,1 g de fibre, ceea ce reprezinta aproape 11% din valoarea zilnica recomandata. Fibrele solubile ajuta la reglarea consistentei scaunului, astfel incat acesta sa se poata deplasa mai usor prin tractul digestiv, in timp ce fibrele insolubile adauga volum scaunului pentru a mentine tranzitul intestinal normal si pentru a reduce posibilitatea dezvoltarii constipatiei.

Fiecare cana (340 g) de caise contine aproximativ 15 g de vitamina C, echivaland cu 17% din valoarea zilnica recomandata. Vitamina C poate sustine sistemul imunitar si ajuta la sinteza colagenului, o componenta importanta a tesutului conjunctiv. 

Caisele reprezinta si o sursa buna de vitamina A. Vitamina A este esentiala pentru functionarea optima a vederii si, impreuna cu vitamina C, poate ajuta la protejarea impotriva bolilor ochilor asociate cu inaintarea in varsta.

 

Care sunt beneficiile consumului de caise?

Consumul de caise poate contribui la sustinerea sanatatii oculare

Caisele sunt o sursa buna de vitamine C, vitamina E, luteina si zeaxantina. Toti acesti nutrient contribuie la sanatatea ochilor si pot reduce riscul de a dezvolta diverse probleme oculare, cum ar fi cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta.

Consumul de caise poate contribui la sustinerea sanatatii pielii

Vitaminele C, vitamina E si beta-carotenul sunt corelate cu imbunatatirea sanatatea pielii, ajutand la reducerea inflamatiei, imbunatatirea structurii si elasticitatii pielii, reducerea liniilor fine si ale ridurilor.

Consumul de caise poate contribui la sustinerea sanatatii intestinale

165 de grame de caise feliate contin 3,3 grame de fibre. Caisele contin atat fibre solubile, cat si fibre insolubile care sunt importante pentru normalizarea tranzitului intestinal. Caisele sunt deosebit de bogate in fibre solubile, ceea ce este important pentru mentinerea nivelului sanatos al glicemiei si al colesterolului. In plus, fibrele hranesc bacteriile intestinale benefice. Un microbiom intestinal mai sanatos este legat de un risc mai scazut de obezitate.

Caisele sunt bogate in potasiu, oferind beneficii pentru sistemul cardio-vascular

Caisele sunt bogate in potasiu, un mineral cu functie de electrolit. In organismal uman, acesta este responsabil pentru transmiterea semnalelor nervoase si pentru reglarea contractiilor musculare si a echilibrului fluidelor. Doua caise (70 de grame) furnizeaza 181 mg din acest mineral, ceea ce reprezinta 4% din doza zilnica recomandata. Deoarece potasiul actioneaza in stransa legatura cu sodiul pentru a mentine echilibrul lichidelor, aportul adecvat poate ajuta la prevenirea balonarii si la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase. O analiza a 33 de studii a constatat ca o dieta bogata in potasiu a redus semnificativ tensiunea arteriala si a dus la un risc cu 24% mai mic de accident vascular cerebral.

Consumul de caise poate contribui la protejarea ficatului

Caisele pot ajuta la protejarea ficatului de leziunile hepatice induse de consumul de alcool, conform anumitor studii. In doua studii pe animale, au fost inregistrate valori mai scazute ale enzimelor hepatice si ale markerilor inflamatori la esantionul care a consumat pe langa alcool si caise.
Insa, sunt necesare si studii pe model uman pentru a confirma aceste constatari.

 

Cum pot fi consummate caisele?

Exista multe moduri de a consuma caise, inclusiv:
-    Proaspete, uscate, congelate, conservate
-    Dulceturi, jeleuri, marmelade
-    Sucuri si smoothie-uri
-    In tarte si in alte produse de copt
-    In salate
-    In granola
-    Feliate si adaugate in iaurt 

 

Care sunt potentialele efecte secundare si riscuri ale consumului de caise?

Caisele uscate sunt o alta optiune excelenta pentru cresterea aportului de fibre si vitamine, mai ales ca au o perioada de valabilitate mult mai lunga si sunt mai usor de consumat. Cu toate acestea, fructele uscate sunt in esenta versiuni concentrate de fructe proaspete, astfel incat vor contine mai multi carbohidrati intr-un volum mai mic, ceea ce poate justifica o mai mare precautie pentru persoanele care sufera de diabet.
In plus, unele fructe uscate si confiate au adaos de zahar.

 

 

Bibliografie:

9 Health and Nutrition Benefits of Apricots, Healthline official website
8 Health Benefits of Apricots, Cleveland Clinic official website
Health Benefits of Apricots, Health official website
Apricots: Health Benefits, Nutrition, and Uses, WebMD official website
9 Health and Nutrition Benefits of Apricots, Medicine Net official website
Apricot Benefits the Liver, Eyes & Digestive System, Dr. Axe official website
Apricot Benefits: Why People Love the Peach-Like Fruit, VerryWell Heath official website
Alajil O, Sagar VR, Kaur C, Rudra SG, Sharma RR, Kaushik R, Verma MK, Tomar M, Kumar M, Mekhemar M. Nutritional and Phytochemical Traits of Apricots (Prunus Armeniaca L.) for Application in Nutraceutical and Health Industry. Foods. 2021 Jun 10;10(6):1344. doi: 10.3390/foods10061344. PMID: 34200904; PMCID: PMC8230439.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 30-04-2025

Produse din categoria Caisele - Proprietati si Beneficii pentru sanatate

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale