Ciresele - Proprietati si beneficii pentru sanatate (alimente nutritive)

Ce sunt ciresele?

Ciresul este un arbore din genul Prunus, care apartine familiei Rosaceae. Ciresele sunt fructele comestibile ale acestuia. Ciresele sunt o sursa bogata de compusi nutritivi, de fibre alimentare, de vitamine precum vitaminele A,C,E si B, de acizi fenolici si de antociani si au un continut caloric redus. 
Exista doua tipuri cunoscute de cirese: speciile derivate din Prunus avium (ciresul dulce sau ciresul salbatic) si cele derivate din Prunus cerasus (ciresul amar). 

 

Ce contin ciresele si care este valoarea nutritiva a acestora?

Proprietatile nutritionale ale cireselor

Ciresele sunt fructe bogate in nutrienti, in antociani, in quercetina si in carotenoizi. In plus, ciresele sunt un aliment bogat in fibre si o sursa bogata de vitamina C. Ciresele au, de asemenea, un indice glicemic mai scazut de 22, mai mic decat caisele, strugurii, piersicii, afinele si prunele.

O portie de o cana de cirese crude (aproximativ 138 de grame) contine aproximativ:
Calorii: 87
Carbohidrati totali: 22,1 g
Fibre: 2,9 g
Zahar: 17,7 g
Grasimi totale: 0,3 g
Grasimi saturate: 0,1 g
Grasimi polinesaturate: 0,1 g
Grasimi mononesaturate: 0,1 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 1,5 g
Sodiu: 0 mg
Vitamina C: 9,7 mg (11% DZR)
Potasiu: 306 mg (7% DZR)
Calciu: 15 mg (1% DZR)
Fier: 0,42 mg (2% DZR)
Magneziu:13 mg (3% pana la 4% DZR)

O portie de o cana de cirese amare, cu samburi (aproximativ 103 grame) ofera aproximativ:
Calorii: 52
Carbohidrati totali: 12,6 g
Fibre: 1,7 g
Zahar: 8,7 g
Grasimi totale: 0,3 g
Grasimi saturate: 0,1 g
Grasimi polinesaturate: 0,1 g
Grasimi mononesaturate: 0,1 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 1 g
Sodiu: 3,1 mg (0,1% DZR)
Vitamina C: 10,3 mg (11% DZR)
Potasiu: 178 mg (4% DZR)
*Valoare zilnica recomandata: procentele se bazeaza pe o dieta de 2.000 de calorii pe zi.

 

Care sunt beneficiile cireselor?

Beneficiile cireselor se datoreaza nivelurilor ridicate de antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi si care protejeaza celulele de stresul oxidativ, dar si nivelului ridicat de vitamine si minerale.
O analiza ampla din anul 2018, axat pe analizarea beneficiilor pentru sanatate ale cireselor, publicat si in revista Nutrients, a rezumat rezultatele a 29 de studii umane publicate, care au examinat efectele pozitive ale consumului de cirese, iar printre acestea se numara:

Consumul de cirese poate sustine sistemul imunitar

Sucul de cirese contine vitaminele A si C, dar si o multitudine de compusi cu rol antioxidant, care sustin sistemul imunitar. Cercetarile au mai descoperit ca ciresele pot sustine sistemul imunitar in combaterea anumitor bacterii. Antocianinele din cirese pot avea si proprietati antimicrobiene.  Acest lucru poate sprijini sistemul imunitar in lupta impotriva unor infectii minore.

Consumul de cirese poate sustine o vedere sanatoasa

Antocianinele, antioxidantii care se gasesc in sucul de cirese, contribuie la sanatatea ochilor. Acestea pot reduce inflamatia, care poate contribui la bolile oculare si la modificari ale vederii. Proprietatile antioxidante ale sucului de cirese pot ajuta in gestionarea simptomelor degenerescentei maculare si la imbunatatirea vederii la pacientii cu glaucom.

Consumul de cirese poate favoriza pierderea in greutate

Nu numai ca ciresele sunt sarace in calorii, dar cercetarile sugereaza ca ajuta si la reducerea concentratiei de lipide din sange.
Intr-un studiu din anul 2009 publicat in Journal of Medical Food, animalele de laborator care au consumat pudra de cirese timp de 90 de zile, integrata intr-o dieta bogata in grasimi, nu s-au ingrasat la fel de mult si nu au acumulat la fel de multa grasime corporala ca animalele care nu au consumat pudra de cirese. Aportul de cirese a fost asociat cu o concentratie redusa de grasimi in sange, cu un procent redus de grasime abdominala si cu reducerea greutatii corporale.

Consumul de cirese poate stimula sanatatea inimii

Cercetarile efectuate la Universitatea din Michigan sugereaza ca ciresele ofera beneficii cardiovasculare si pot reduce riscul de accident vascular cerebral. Studiul a aratat ca ciresele activeaza receptorii PPAR in multe dintre tesuturile organismului. Receptorii PPAR regleaza genele care sunt implicate in metabolismul grasimilor si al glucozei si, prin activarea acestora, riscul aparitiei bolilor cardiovasculare poate fi redus. 
Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca antocianinele si fibrele din cirese contribuie la sanatatea inimii prin reducerea factorilor de risc metabolici, imbunatatind nivelul LDL colesterolului si metabolismul glucozei.
O cana de cirese proaspete contine 260 de miligrame de potasiu, foarte putin sodiu si cantitati mari de fitosteroli. Alimentele bogate in potasiu si cu continut scazut de sodiu, consumate cu moderatie, pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la reducerea riscului de boli de inima. In plus, consumul de steroli vegetali poate reduce nivelul de colesterol.

Ciresele pot avea efect antioxidant

Antocianinele si cianidina sunt doua componente ale cireselor cu rol antioxidant puternic. 
Un studiu publicat in Journal of Natural Products a constatat ca antocianinele si cianidina izolate din cirese au prezentat o activitate antiinflamatoare semnificativa.

Consumul de cirese poate avea efect benefic in guta

Guta este o afectiune dureroasa, artritica, cauzata de niveluri ridicate de acid uric. Cercetarile arata ca suplimentarea cu cirese poate reduce acumularea de acid uric si poate limita atacurile de guta. Un studiu publicat in Arthritis & Rheumatism a evaluat 633 de persoane cu guta care au fost tratate cu extract de cirese pe o perioada de doua zile. Acest tratament a fost asociat cu un risc cu 35% mai mic de atacuri de guta.
Cand consumul de cirese a fost combinat cu utilizarea alopurinolului, un medicament prescris pentru guta, riscul de atacuri de guta a fost redus cu 75 %.

Ciresele pot avea efect antiinflamator

Un studiu publicat in Journal of International Society of Sports Nutrition a evaluat capacitatea cireselor de a reduce leziunile musculare si durerea in timpul exercitiilor fizice intense. In studiu, 54 de alergatori sanatosi au alergat in medie 25 km pe o perioada de 24 de ore. Participantii au baut 355 de mililitri de suc de cirese de doua ori pe zi timp de sapte zile inainte de eveniment si in ziua cursei. Grupul care a consumat suc de cirese a raportat un nivel mai scazut de durere musculara, efect datorat probabil actiunii antiinflamatoare a cireselor. 

Ciresele sunt bogate in potasiu

Potasiul este vital pentru inima, rinichi, creier si pentru tesuturile musculare. Potasiul poate reduce riscul de accident vascular cerebral, poate ajuta la atenuarea tensiunii arteriale crescute, poate reduce crampele musculare si poate imbunatati forta musculara.

Consumul de cirese poate avea efect benefic in osteoartrita

Cel mai frecvent tip de artrita este osteoartrita. Aceasta debuteaza atunci cand cartilajul dintre oase si articulatie se uzeaza. 
Un studiu realizat la Osteoarthritis Research Center a evaluat 58 de pacienti nediabetici cu osteoartrita care au baut zilnic doua sticle de 227 ml de suc de cirese, timp de sase saptamani. Ca rezultat al studiului, scorurile Western Ontario McMaster Osteoarthritis Index (WOMAC) au scazut semnificativ dupa tratamentul cu suc de cirese. Acest lucru sugereaza ca sucul de cirese a oferit ameliorarea simptomelor pacientilor cu osteoartrita.

Consumu de cirese poate regla ciclul somnului

Sucul de cirese contine niveluri ridicate de melatonina, o substanta esentiala in reglarea ciclului somn-veghe. Intr-un studiu publicat in European Journal of Nutrition, 20 de voluntari au consumat un concentrat de suc de cirese timp de sapte zile. Ca urmare a acestui tratament, nivelul de melatonina a fost semnificativ crescut in grupul care a consumat suc de cirese.

 

Cum pot fi utilizate ciresele in alimentatie?

Exista o multime de moduri sanatoase de a integra ciresele in alimentatie. Cand este sezonul acestora, fructele proaspete pot fi adaugate la fulgi de ovaz, in iaurt, in salate, in deserturi, in bauturi si in smoothie-uri. Acestea pot fi consumate si simple.
Ciresele pot fi depozitate la congelator, fara samburi, pana la un an. In afara sezonului, ciresele deshidratate pot fi consumate in granola. De asemenea, din cirese se pot prepara gemuri, jeleuri, compoturi si alte preparate conservate ce pot fi consumate pe tot parcursul anului. 

 

Care sunt riscurile si efectele secundare ale cireselor?

Consumul de cirese este complet sigur pentru majoritatea adultilor si copiilor.

Totusi, acestea pot provoca reactii alergice la persoanele sensibile.

Ciresele pot provoaca tulburari gastro-intestinale la animalele de companie.

 

Bibliografie:

7 Impressive Health Benefits of Cherries, Healthline official website
The Cherry on Top: 8 Health Benefits of Cherries, Cleveland Clinic official website
Health Benefits of Cherries, WebMD official website
5 benefits of cherries for gout, sleep, and more, Medical News Today official website
Serradilla, Manuel & Hernandez, Alejandro & Lopez Corrales, Margarita & Ruiz-Moyano Seco de Herrera, Santiago & Cordoba, M. & Martin, Alberto. (2015). Composition of the Cherry (Prunus avium L. and Prunus cerasus L.; Rosaceae). 10.1016/B978-0-12-408117-8.00006-4.
Benefits of Cherries: What Can Cherry Nutrition Do for You?, Dr. Axe official website

Khoo HE, Azlan A, Tang ST, Lim SM. Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. Food Nutr Res. 2017 Aug 13;61(1):1361779. doi: 10.1080/16546628.2017.1361779. PMID: 28970777; PMCID: PMC5613902.

6 Ways Cherry Juice May Benefit Us, Healthline official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 16-04-2025

Produse din categoria Ciresele - Proprietati si beneficii pentru sanatate

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale