Ghimbirul (alimente nutritive)

Ce este si ce proprietati are ghimbirul?

Ghimbirul, denumit stiintific si Zingiber officinale este o planta din familia Zingiberaceae, un condiment popular folosit la nivel global in special in majoritatea tarilor asiatice.

 

Ce contine ghimbirul?

Gimbirului contine peste 400 de compusi diferiti. Principalii constituenti din rizomii de ghimbir sunt carbohidratii (50-70%), lipidele (3-8%), terpenele si compusii fenolici. Componentele terpenice ale ghimbirului includ zingiberen, b-bisabolen, a-farnesen, b-sesquiphellandrene si a-curcumen, in timp ce compusii fenolici includ gingerol, paradoli si shogaol. Gngerolii (23-25%) si shogaolul (18-25%) se gasesc in cantitati mai mari fata de alti constituenti chimici. Pe langa acestea, sunt prezenti si aminoacizi, fibre brute, proteine, fitosteroli, vitamine (de exemplu, acid nicotinic si vitamina A) si minerale.

 

Care sunt efectele si beneficiile consumului de ghimbir?

Actiune antioxidanta

Mai multe studii au descoperit ca ghimbirul are o activitate antioxidanta ridicata. S-a constatat ca ghimbirul uscat are activitatea antioxidanta cea mai pronuntata fata de alte forme de ghimbir precum ghimbirul prajit sau ghimbirul crud.

Actiune antiinflamatoare

Ghimbirul si compusii sai activi s-au dovedit a fi eficienti in atenuarea inflamatiei, in special in bolile inflamatorii intestinale. Mecanismele antiinflamatorii ale ghimbirului sunt probabil asociate cu inhibarea activarii protein kinazei B si factorul nuclear kappa amplificator al lantului usor al celulelor B activate, o crestere a citokinelor antiinflamatorii si o scadere a citokinelor proinflamatorii. 

Actiune antimicrobiana

S-a demonstrat ca ghimbirul inhiba cresterea diferitelor bacterii, ciuperci si virusuri. Aceste efecte ar putea fi legate in principal de suprimarea formarii biofilmului bacterian si alte procese esentiale in ciclul de viata al acestor tipuri de microorganisme.

Actiune anticanceroasa

Recent, ghimbirul a fost studiat pentru proprietatile sale anticancerigene impotriva diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san, de col uterin, colorectal si de prostata. Studiile experimentale au demonstrat ca ghimbirul poate ajuta in reducerea riscului de cancer si in gestionarea acestuia. Ghimbirul ar putea fi util in cancerul colorectal, cancerul de prostata, cancerul de san, cancerul de col uterin, cancerul de ficat si cancerul de pancreas. Mecanismele prin care acesta poate actiona implica in principal inducerea apoptozei si inhibarea proliferarii celulelor canceroase.

Actiune neuroprotectoare

In special persoanele in varsta, prezinta un risc ridicat de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi Boala Alzheimer si Boala Parkinson. Recent, multe investigatii au dezvaluit ca ghimbirul afecteaza pozitiv functia memoriei si prezinta activitate antineuroinflamatoare, care ar putea contribui la gestionarea si prevenirea bolilor neurodegenerative.

Actiune protectoare asupra sistemului cardio-vascular

Dislipidemia si hipertensiunea arteriala sunt cunoscute a fi factori de risc pentru boli cardiovasculare, inclusiv pentru accident vascular cerebral si boli coronariene. O serie de studii au aratat ca ghimbirul poate sa scada nivelul lipidelor din sange si valoarea tensiunii arteriale, contribuind la protectia impotriva bolilor cardiovasculare.

Actiune antiobezitate

Obezitatea este un factor de risc pentru multe boli cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare. Mai multe studii au raportat ca ghimbirul este eficient in gestionarea si prevenirea obezitatii.

Actiune antidiabetica

Diabetul zaharat este cunoscut ca o tulburare metabolica severa cauzata de deficienta de insulina si/sau rezistenta la insulina, care duce la o crestere anormala a glicemiei. Hiperglicemia prelungita ar putea accelera formarea de produse finale de glicatie avansata. Multe lucrari de cercetare au evaluat efectul antidiabetic al ghimbirului si al constituentilor sai activi majori. Studiile au demonstrat ca ghimbirul si compusii sai bioactivi ar putea proteja impotriva diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia, probabil prin scaderea nivelului de insulina, darsi prin cresterea sensibilitatii la insulina.

Actiune anemetica si impotriva greturilor

Ghimbirul a fost folosit in mod traditional pentru a trata simptomele gastrointestinale, iar cercetarile recente au demonstrat ca ghimbirul ar putea atenua in mod eficient greata si varsaturile.

Actiune protectoare impotriva tulburarilor respiratorii

Medicamentele naturiste din plante au o istorie lunga de aplicare in tratamentul tulburarilor respiratorii, cum ar fi astmul, iar ghimbirul este unul dintre aceste remedii. Ghimbirul si compusii sai bioactivi au prezentat activitate bronhodilatatoare in mai multe studii.

 

Care sunt utilizarile ghimbirului?

Ghimbirul a fost folosit ca si condiment si ca medicament in India si China inca din cele mai vechi timpuri. A fost cunoscut si in Europa din secolul al IX-lea si in Anglia din secolul al X-lea pentru proprietatile sale medicinale. Nativii americani au folosit, de asemenea, rizomul de ghimbir salbatic pentru reglarea menstruatiei si a ritmului cardiac. 
Ghimbirul contine diversi compusi bioactivi, cum ar fi gingeroli, shogaoli si paradoli, si poseda multiple bioactivitati, cum ar fi proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene. In plus, ghimbirul are potentialul de a fi ingredientul pentru alimente functionale sau produse nutriceutice, iar ghimbirul ar putea fi disponibil pentru gestionarea si prevenirea mai multor boli, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitatea, bolile neurodegenerative, greata, varsaturile si alte tulburari ale sistemului respirator. 
Ghimbirul este utilizat pentru a preveni greata cauzata de chimioterapie, rau de miscare si post interventii chirurgicale. Ghimbirul este cunoscut ca un remediu popular pentru greata in timpul sarcinii. Ghimbirul este, de asemenea, utilizat pentru a trata diferite tipuri de alte probleme gastrointestinale, cum ar fi greturi matinale, colici, deranjamente gastrice, balonare, arsuri gastrice, flatulenta, diaree, pierderea poftei de mancare si dispepsie. 
Conform sistemului medicinal ayurvedic indian, ghimbirul este recomandat pentru a imbunatati digestia alimentelor.

 

Care pot fi riscurile si contraindicatiile consumului de ghimbir?

Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) considera ca ghimbirul este sigur pentru consum, dar nu garanteaza sau reglementeaza utilizarea sa ca medicament sau supliment. Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) considera ca radacina de ghimbir este in general sigura, cu o recomandare de aport zilnic aprobat de pana la 4 g. Dozele mai mari pot duce la disconfort gastro-intestinal, reactii alergice, sangerari preexistente prelungite, depresie a sistemului nervos central si aritmie. Studiile au aratat ca ingestia a mai mult de 6 g de radacina de ghimbir poate exacerba tulburarile gastro-intestinale, cum ar fi refluxul gastrointestinal, arsurile gastrice si diareea. Acest condiment poate scadea tensiunea arteriala si s-a dovedit ca provoaca aritmie intr-un numar mic de cazuri.
Interactiuni medicament-planta

- Ghimbirul poate creste efectul anticoagulant al warfarinei, ducand posibil la toxicitatea warfarinei si la sangerare.
- Ghimbirul poate inhiba agregarea trombocitelor. In consecinta, ghimbirul trebuie utilizat cu prudenta la pacientii carora li s-au prescris medicamente antiagregante plachetare pentru a evita un risc crescut de sangerare.
- Ghimbirul poate creste riscul de hipoglicemie; prin urmare, trebuie utilizat cu prudenta la pacientii carora li s-au prescris agenti hipoglicemici orali.
In cazul administrarii suplimentelor cu ghimbir, este indicat sfatul medicului mai ales daca persoana sufera de afectiuni cronice sau administreaza medicatie.

 

Bibliografie:

Sahdeo Prasad, Amit K. Tyagi, Ginger and Its Constituents: Role in Prevention and Treatment of Gastrointestinal Cancer, Gastroenterology Research and Practice, 08 March 2015, https://doi.org/10.1155/2015/142979
Mao QQ, Xu XY, Cao SY, Gan RY, Corke H, Beta T, Li HB. Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe). Foods. 2019 May 30;8(6):185. doi: 10.3390/foods8060185. PMID: 31151279; PMCID: PMC6616534.
Zhijun Yang, Zhenghao Guo, Jun Yan, Jing Xie,Nutritional components, phytochemical compositions, biological properties, and potential food applications of ginger (Zingiber officinale): A comprehensive review, Journal of Food Composition and Analysis, Volume 128, 2024, 106057, ISSN 0889-1575, https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106057.
Ginger: Uses, benefits, and nutrition, Medical News Today official website
Modi M, Modi K. Ginger Root. [Updated 2024 Aug 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565886/

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 03-12-2024

Produse din categoria Ghimbirul

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale