Ce sunt lamaile?
Lamaile sunt fructele lamaiului, denumit stiintific Citrus limon (L.), un arbore cu frunze vesnic verzi din familia Rutaceae. Lamaiul este originar din Asia, in special din nord-estul Indiei. Lamaile sunt bogate in vitamina C, fibre si in diferiti compusi vegetali cu actiune benefica pentru sanatatea umana. Principalele materii prime obtinute din lamai sunt uleiul esential si sucul de lamaie.
Ce contin lamaile si care sunt proprietatile nutritionale ale acestora?
Ca si in cazul altor fructe, lamaile sunt considerate o alegere alimentara cu continut scazut de calorii, cu continut scazut de grasimi si care ofera o varietate de nutrienti.
Potrivit Departamentului de Agricultura din SUA (USDA), o lamaie cruda contine:
Calorii: 18,8 kcal
Proteine: 0,72 g
Grasimi: 0,2 g
Carbohidrati: 6,1 g
Fibre: 1,8 g
Zaharuri: 1,6 g
Calciu: 16,9 mg
Fier: 0,39 mg
Potasiu: 89,7 mg
Sodiu: 1,3 mg
Cel mai important grup de compusi bioactivi atat din fructele de lamai, cat si din sucul acestora sunt flavonoidele, care se impart in mai multe clase. Flavononele din fructul intreg (pulpa, seminte si coaja) sunt eriocitrina, eriodiktiol, hesperidina, naringina, neoeriocitrina, neohesperidina. Flavonele identificate cuprind apigenina, diosmetina, diosmina, homoorientina, luteolina, orientina, vitexina. Flavononii identificati sunt izoramnetina, quercetina, limocitrina, rutozida, spinacetina.
Fructul e lamaie mai contine, de asemenea:
- Aminoacizi: L-alanina, L-arginina, L-asparagina, acid L-aspartic, dimetilglicina, acid glutamic , L-fenilalanina, DL-prolina, L-triptofan, L-tirozina, L-valina.
- Carbohidrati: arabinoza, fructoza, b-fructofuranoza, b-fructopiranoza, galactoza, glucoza, manoza, mioinozitol, ramnoza, sciloinozitol, xiloza.
- Vitamine si metabolitii: colina, acid pantotenic, trigonelina, vitamina C.
- Macroelemente: calciu (Ca), magneziu (Mg), fosfor (P), potasiu (K), sodiu (Na)
Ce contine sucul de lamaie?
Sucul de lamaie contine urmatoarele clase de compusi biologic activi:
Flavonoide
- flavonone: hesperidina, naringina
- flavone: apigenina, crisoeriol, diosmetina, luteolina
- flavonoli: izoramnetina, quercetina, rutozida
dihidroxiflavonoli: dihidroxiizoramnetin-7-O-rutinozida
Acizi fenolici
- acid ferulic
- acid sinapic
Vitamine
- Vitamine: C (53 mg/L)
- Vitamina A
- Vitamina B1, B2 si B3
Ce proprietati terapeutice au lamaile?
Lamaile pot avea urmatoarele proprietati:
- Proprietati anticanceroase manifestate prin inhibarea proliferarii celulelor canceroase, activarea apoptozei celulare si inhibarea cresterii tumorilor.
- Proprietati antioxidante manifestate prin actiunea compusilor flavonoidici.
- Proprietati antiinflamatoare : Hesperidina si hesperitina inhiba factorul de necroza NF-kB, sinteza de oxid nitric si ciclooxigenaza COX-2.
- Proprietatile antibacteriene se manifestata prin activitate inhibitoare impotriva bacteriilor gram-pozitive (Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis) si prin activitate inhibitoare impotriva bacteriilor gram-negative (Salmonella typhimurium, Shigella sonnei, Helicobacter pylori)
- Proprietatile antifungice se manifesta prin activitate inhibitoare impotriva tulpinilor de Candida glabrata.
- Proprietati antivirale manifestate prin inhibarea replicarii virusului Herpes simplex.
- Proprietati antialergice manifestate prin inhibarea secretiei de histamine (in studiile pe model animal).
- Proprietati hepatoregenerative prin influenta asupra normalizarii alanin aminotransferazei, fosfatazei alcaline si bilirubinei.
- Proprietati antidiabetice manifestate prin inhibarea gluconeogenezei (naringenina, hesperitina), inhibarea gluconeogenezei (naringenina, hesperitina)
- Proprietati cicatrizante prin cresterea ratei de regenerare a tesuturilor, a sintezei de colagen si a concentratiei de proteine si de hidroxiprolina.
- Proprietati antiobezitate manifestate prin reducerea nivelului lipidelor din sange, reducerea nivelurilor de insulina, de leptina si de adiponectina din sange.
- Proprietati antifibrinolititce manifestate prin reducerea nivelului de fibrinogen.
-Proprietati antihipertensive manifestate prin scaderea tensiunii arteriale la persoanele hypertensive.
- Proprietati antiosteoporotice prin cresterea densitatii osoase, scaderea activitatii osteoclastelor si prin scaderea resorbtiei osoase.
Care sunt beneficiile consumului de lamai?
Lamaile prezinta beneficii pentru sustinerea sistemului imunitar
Vitamina C continuta in mod natural de lamai este considerata un micronutrient esential pentru sanatatea imunitara. Vitamina C poate stimula functia imunitara, poate reduce inflamatia si poate ajuta la combaterea infectiilor. De asemenea, administrarea regulata de vitamina C ar putea ajuta la scurtarea duratei racelii si la reducerea severitatii acesteia.
Lamaile prezinta beneficii pentru sanatatea inimii
Lamaile sunt o sursa buna de vitamina C. O lamaie aduce un aport de 53 mg de vitamina C, ceea ce reprezinta aproape 60% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Consumul de fructe si legume bogate in vitamina C pot reduce riscul de boli de inima si de accident vascular cerebral, conform cercetarilor.
Lamaile prezinta beneficii in gestionarea greutatii corporale
Un studiu din anul 2021 a descoperit ca pectinele continute de lamai pot ajuta la obtinerea senzatiei de satietate, datorita continutului de fibre, in mod special de pectina.
Lamaile pot prezenta beneficii pentru persoanele care dezvolta frecvent calculi renali
Acidul citric poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi prin cresterea volumului urinei si cresterea pH-ului urinei, creand un mediu mai putin favorabil pentru formarea pietrelor la rinichi. 125 ml de suc de lamaie pe zi poate furniza suficient acid citric pentru a ajuta la reducerea riscului de formare a pietrelor la rinichi la persoanele predispuse la aceasta problema medicala. Cu toate acestea, sunt inca necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.
Lamaile pot fi benefice in gestionarea anemiei
Anemia prin deficit de fier este destul de frecventa si apare atunci cand nu se obtine suficient fier din alimentele consumate. Lamaile contin putin fier, dar previn anemia in primul rand prin imbunatatirea absorbtiei fierului din surse vegetale. Intestinul absoarbe fierul din sursa animala (fier hem) foarte usor, in timp ce fierul din surse vegetale (fier non-hem) nu se absoarbe la fel de usor. Absorbtia acestuia, insa, poate fi imbunatatita prin consumul de vitamina C si acid citric, ambele prezente in lamai.
Lamaile pot prezenta beneficii in gestionarea afectiunilor de natura ocologica
O dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume, poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Unele studii observationale au constatat ca persoanele care consuma mai multe citrice prezinta un risc mai scazut de cancer pulmonar
Lamaile pot fi benefice pentru sanatatea digestiv
Lamaile contin aproximativ 10% carbohidrati, in mare parte fibre solubile si zaharuri simple. Fibra principala din lamai este pectina, o forma de fibra solubila legata de multiple beneficii pentru sanatate. Fibrele solubile pot imbunatati sanatatea intestinala si pot incetini digestia zaharurilor si a amidonului. Pentru a obtine beneficiile fibrelor din lamai, trebuie consumata inclusiv pulpa.
Care sunt beneficiile cosmetice ale lamailor?
Uleiul esential de lamaie prezinta proprietati antibiotice si aromatizante, iar din acest motiv este utilizat in formulari de sampoane, pasta de dinti, dezinfectanti, unguente topice si alte produse cosmetice.
Studiile stiintifice au aratat un efect antioxidant semnificativ al extractelor din fructe de lamaie, motiv pentru care sunt recomandate pentru utilizare in produsele cosmetice cu efect antiaging.
In plus, vitamina C din lamaie este folosita ca ingredient in dermatocosmetica specializata. Utilizarea sa externa creste productia de colagen.
Ingredientele uleiului esential de lamaie (citral, b-pinen, D-limonen) sprijina patrunderea lipidelor, precum si a vitaminelor solubile in apa in piele si de aceea pot fi folosite ca promotor al patrunderii substantelor active prin piele. Pe langa efectul direct asupra pielii, uleiul esential poate fi folosit ca si conservant natural si ca agent corector in produsele cosmetice. Studiile au confirmat efectele sale antibacteriene si fungistatice.
Cum pot fi consumate lamaile?
Lamaile se potrivesc bine atat cu preparatele sarate, cat si cu cele dulci.
Lamaile se pot utiliza in alimentatie pentru a aromatizarea apei sau a alimentelor, cum ar fi puiul, pestele, pastele sau legumele, dar si peste, creveti si scoici. De asemenea, se pot folosi pentru a face suc proaspat de lamaie. Lamaia poate fi un ingredient potrivit si pentru dulciuri si creme de patiserie.
Sucul de lamaie poate fi folosit ca ingredient pentru dressingurile de salate impreuna cu ulei de masline si cu unele condimente.
Care sunt potentialele riscuri si contraindicatii ale consumului de lamai?
Nu exista multe riscuri asociate cu consumul de lamai si cel mai probabil lamaile sunt sigure pentru majoritatea persoanelor daca sunt consumate cu moderatie.
Lamaile reprezinta un aliment cu aciditate ridicata, asa ca persoanele care sufera de sindrom de reflux gastro-esofagian ar trebui sa nu consume cantitati mari de lamai. Lamaile si sucul de lamaie se numara printre multele alimente acide care pot provoca greata, arsuri gastrice, eructatii si indigestie.
Din cauza aciditatii, consumul de lamai sau consumul de suc de lamaie poate conduce treptat la uzura smaltului dintilor. Pentru a ajuta la minimizarea eroziunii dentare, Asociatia Stomatologica Americana recomanda limitarea cantitatii de alimente si bauturi acide consumate si o distanta de cel putin o ora intre momentul consumului si spalatul pe dinti, pentru ca smaltul sa se refaca inainte de periaj. De asemenea, apa cu lamaie sau sucul de lamaie pot fi consumate cu ajutorul unui pai pentru a reduce contactul direct cu dintii.
Desi o alergie la lamaie nu este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare, aceasta este posibila. Alergia la lamai provoaca cel mai frecvent reactii alergice in zona gurii si a fetei in decurs de doua ore de la consum.
Bibliografie:
Lemon fruit, Britannica Enciclopedy official website
6 Evidence-Based Health Benefits of Lemons, Healthline official website
Klimek-Szczykutowicz M, Szopa A, Ekiert H. Citrus limon (Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel). 2020 Jan 17;9(1):119. doi: 10.3390/plants9010119. PMID: 31963590; PMCID: PMC7020168.
How can lemons benefit your health?, Medical News today official website
Lemons 101: A Complete Guide, Everyday Health official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona