Ce este Matcha?
Matcha este o pudra obtinuta din frunzele macinate ale plantei de ceai verde (Camellia sinensis). Plantele sunt crescute la umbra in cea mai mare parte a timpului, ceea ce creste cantitatea de clorofila si de aminoacizi din planta si le confera culoarea verde caracteristica.
Matcha are niveluri mai mari de nutrienti, cum ar fi cofeina, vitamine si fibre decat alte tipuri de ceai verde. Pudra de matcha poate fi folosita in ceai, latte, smoothie-uri si chiar in produse de patiserie.
Ce contine Matcha?
Matcha este deosebit de bogata in compusi antioxidanti. Acest lucru se datoreaza metodei speciale de cultivare. Conform metodei traditionale, plantele de ceai sunt acoperite cu covorase de bambus pentru a proteja frunzele de lumina excesiva directa a soarelui. In cursul acestui proces, plantele produc cantitati mai mari de aminoacizi si compusi bioactivi, inclusiv clorofila si teanina, responsabili pentru gustul unic, non-amar si culoarea caracteristica a matcha.
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului matcha se datoreaza prezentei antioxidantilor naturali, cum ar fi polifenolii, compusi ce reprezenta pana la 30% din greutatea uscata a ceaiului verde.
Studiile care confirma potentialul antioxidant ridicat al ceaiului verde sustin ca acesta provine din continutul considerabil de catehine, un tip de compusi fenolici cu efecte benefice asupra sanatatii.
Cofeina este o componenta esentiala a ceaiului verde si este responsabila pentru gustul distinctiv si placut. In acelasi timp, este un antioxidant puternic. Efectele cofeinei sunt datorate potentialului sau antioxidant, neutralizarii speciilor reactive de oxigen si cresterii activitatii enzimelor antioxidante si a nivelulului total de glutation. In doze regulate, cofeina poate reduce stresul oxidativ persistent, reducand prevalenta bolilor datorate actiunii radicalilor liberi. In plus, cofeina poate inhiba secretia de citokine proinflamatorii, demonstrand efecte antiinflamatorii.
Acizii fenolici sunt metaboliti secundari ai plantelor, caracterizati prin potentialul antioxidant si antiinflamator ridicat, pe langa efecte neuroprotectoare si hipoglicemiante. De asemenea, s-a observat ca poate inhiba cresterea celulelor canceroase. Unii acizi fenolici, prin modularea metabolismului lipidelor si carbohidratilor, pot ajuta in gestionarea tulburarilor metabolice. Unul dintre cei mai cunoscuti compusi din acest grup este acidul clorogenic.
Rutin este un compus polifenolic si un antioxidant puternic. Interactiunea sa sinergica cu acidul ascorbic poate potenta efectele protectoare ale ambelor substante pentru sistemul cardiovascular. De asemenea, are proprietati antidiabetice si antiinflamatorii, putand preveni astfel patologiile asociate diabetului. Actiunea sa antioxidanta si antiinflamatoare poate oferi potential de prevenire al afectiunilor de origine inflamatorie, inclusiv a afectiunilor neurodegenerativa.
Quercetina este un cmpus fitochimic cu activitate antioxidanta si neuroprotectoare. In plus, s-a observat ca normalizeaza metabolismul carbohidratilor prin inhibarea absorbtiei glucozei din tractul gastrointestinal, reglarea secretiei de insulina si imbunatatirea sensibilitatii la insulina in tesuturi. In plus, combinatia de quercetina cu (-)-epigallocatechin galat poate spori efectele anticancerigene ale ambelor.
Vitamina C este un puternic antioxidant exogen. Datorita proprietatilor sale, creste apararea imunitara a organismului.
Ceaiul matcha are un continut crescut de clorofila, care este responsabila pentru culoarea sa verde unica. Clorofila si derivatii sai prezinta o activitate antioxidanta si antiinflamatoare puternica.
Teanina este un aminoacid gasit in planta de ceai Camellia sinensis. Frunzele de matcha contin cantitati mai mari de teanina in comparatie cu alte ceaiuri. Continutul relativ ridicat de teanina din ceaiul matcha este responsabil pentru gustul sau unic non-amar, iar in combinatie cu cofeina ofera senzatia de gust caracteristice acestui tip de ceai. Combinatia de l-teanina si cofeina poate imbunatati concentrarea si vigilenta.
Care sunt beneficiile consumului de Matcha pentru sanatate ?
Efect anticancerigen
Proprietatile anticancerigene ale ceaiului verde si ale compusului (-)-epigallocatechin galat (EGCG), au fost cercetate de-a lungul timpului. Mecanismele din spatele efectului anticancerigen al EGCG pot fi legate de inhibarea angiogenezei tumorale, de efectele antioxidante si de suprimarea proceselor inflamatorii care contribuie la transformarea, hiperproliferarea si initierea carcinogenezei.
Efect anticancerigen
Raspunsul inflamator genereaza cantitati excesive de substante care favorizeaza producerea de specii reactive de oxigen, care pot deteriora structurile celulare si care pot duce la perturbarea pe termen lung a functionarii organismului. Principalul efect al substantelor antiinflamatorii si antioxidante este de a neutraliza speciile reactive de oxigen.
Efect cardioprotector
Antioxidantul EGCG poate exercita un efect protector asupra muschiului inimii prin prevenirea modificarilor inflamatorii cardiace prin reducerea stresului oxidativ.
Efect antiviral
Proprietatile imunomodulatoare ale ceaiului verde si efectul sau antiviral pot sprijini prevenirea si reglarea raspunsului imunitar in bolile infectioase. Exista multe studii privind proprietatile antivirale ale ceaiului verde. Mecanismul de actiune si proprietatile specifice ale ceaiului verde matcha sunt inca necunoscute si sunt echivalate cu rapoartele generale despre ceaiul verde, in ciuda compozitiei si raportului diferit al compusilor bioactivi. Cu toate acestea, intr-unul dintre putinele studii, ceaiul verde matcha a demonstrate activitate antivirala (prin inactivarea SARS-CoV-2), insa sunt necesare mai multe studii pentru a confirma efectul antiviral.
Efect benefic de reglare al metabolismului carbohidratilor
Efectele catechinelor si a altor compusi polifenolici asupra parametrilor metabolismului glucidic arata o actiune hipoglicemianta. Matcha poate ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange, iar continutul sau de EGCG poate inhiba digestia amidonului, minimizand astfel eliberarea brusca de glucoza in tractul gastrointestinal. EGCG poate inhiba gluconeogeneza si absorbtia lipidelor si a glucozei din tractul gastrointestinal si poate imbunatati sensibilitatea la insulina.
Efect benefic de imbunatatire al functiei cognitive si in preventia bolilor neurodegenerative
Consumul de ceai verde este considerat benefic pentru functia cognitiva. Aceste beneficii pentru sanatate sunt atribuite in principal galatului de epigalocatechina (EGCG).
Consumul regulat de cofeina poate reduce riscul de declin cognitiv la femei, iar efectul sau creste odata cu varsta. Prin inversarea proceselor oxidative si reducerea neuroinflamatiei, cofeina poate inhiba indirect imbatranirea creierului. Efectele pozitive ale cofeinei asupra sistemului nervos si prevenirea bolilor neurodegenerative sunt strans legate de scaderea depunerii de amiloid-b in creier. Aportul de EGCG imbunatateste functia cognitiva, imbunatateste sensibilitatea la insulina si scade productia de amiloid-b in creier, reducand astfel neuroinflamatia si prevenind neuropatologiile legate de bolile neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer.
Efect hepatoprotector
Unele studii au descoperit ca matcha poate ajuta la protejarea sanatatii ficatului.
Unele studii au constatat ca un consum regulat de ceai verde a fost asociat cu un risc scazut de boli hepatice . Sunt necesare mai multe cercetari pentru a analiza efectele matcha asupra populatiei generale, deoarece majoritatea cercetarilor se limiteaza la studii care examineaza efectele extractului de ceai verde la animale.
Cum poate fi consumata Matcha?
Cea mai frecventa modalitate sub care este consumata Matcha este sub forma de ceai:
- Se fierb 200-300 ml de apa
- Se adauga 1 sau 2 lingurite de pudra matcha (in functie de preferinta)
- Se foloseste un tel matcha pentru a amesteca pudra in apa pana cand amestecul devine spumos.
- Se adauga miere sau zahar pentru o aroma mai dulce.
Ceaiul nu este singura modalitate de a prepara sau de a consuma matcha.
Macha mai poate fi adaugata in:
- latte fierbinte sau impreuna cu gheata
- smoothie cu fructe
- sosuri de salata
- fulgii de ovaz sau iaurt
De asemenea, se poate prepara un amestec de condimente matcha cu pudra de usturoi, piper, boia de ardei si sare de mare.
Matcha mai poate fi utilizata si in produse de patiserie.
Care sunt reactiile adverse sau contraindicatiile asociate consumului de Matcha?
Nu exista reguli specifice matcha cu privire la o cantitate zilnica recomandata de matcha. Cu toate acestea, pentru adultii sanatosi, recomandarile prevad maxim 400 mg de cofeina pe zi.
In doze mari, ceaiul verde poate interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi beta-blocantele si poate creste pulsul datorita continutului de cofeina. Femeile insarcinate sau care alapteaza, ar trebui sa consulte medicul inainte de a consuma matcha.
Bibliografie:
7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your Health, Healthline official website
Yin X, Yang J, Li T, Song L, Han T, Yang M, Liao H, He J, Zhong X. The effect of green tea intake on risk of liver disease: a meta analysis. Int J Clin Exp Med. 2015 Jun 15;8(6):8339-46. PMID: 26309486; PMCID: PMC4538013.
Sokary S, Al-Asmakh M, Zakaria Z, Bawadi H. The therapeutic potential of matcha tea: A critical review on human and animal studies. Curr Res Food Sci. 2022 Nov 23;6:100396. doi: 10.1016/j.crfs.2022.11.015. PMID: 36582446; PMCID: PMC9792400.
Health Benefits of Matcha, WebMD official website
Sokary S, Al-Asmakh M, Zakaria Z, Bawadi H. The therapeutic potential of matcha tea: A critical review on human and animal studies. Curr Res Food Sci. 2022 Nov 23;6:100396. doi: 10.1016/j.crfs.2022.11.015. PMID: 36582446; PMCID: PMC9792400.
A Guide to Matcha, Health official website
Kochman J, Jakubczyk K, Antoniewicz J, Mruk H, Janda K. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules. 2020 Dec 27;26(1):85. doi: 10.3390/molecules26010085. PMID: 33375458; PMCID: PMC7796401.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona