Ce este pepenele galben?
Pepenele galben este un tip de pepene care apartine familiei Cucurbitaceae. Acesta este bogat in vitamina A, vitamina C, minerale si compusi vegetali care actioneaza ca antioxidanti. Fructul este deosebit de bogat in vitamina C, care protejeaza celulele si poate preveni inflamatia.
Ce contine pepenele galben?
O cana de pepene galben, taiat cuburi (160 de grame), ofera:
- 54 calorii
- 1,34 grame de proteine
- 0,3 grame de grasimi
- 13,1 grame de carbohidrati
- 1,44 grame de fibre
- 12,6 grame de zaharuri totale
- 59 miligrame de vitamina C
- 270 micrograme de vitamina A
- 427 miligrame de potasiu
- 14,4 miligrame de calciu
- 19,2 miligrame de fosfor
Pepenele galben contine, de asemenea, o multitudine de fitonutrienti, inclusiv:
- Beta-caroten
- Criptoxantina
- Cucurbitacina
- Luteina
- Zeaxantina
Care sunt beneficiile pepenelui galben?
Poate proteja vederea si sanatatea ochilor
Pepenii galbeni contin luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care imprima fructelor si legumelor culorile galben si rosu. In combinatie cu vitamina A, acesti antioxidanti joaca un rol important in protejarea vederii si a sanatatii ochilor. Acestia pot ajuta la incetinirea progresiei degenerescentei maculare legate de varsta. Un studiu publicat in 2009 sugereaza ca aceasta combinatie poate proteja ochii de daunele oxidative.
Poate sustine digestia
Continutul mare de apa si continutul scazut de carbohidrati confera pepenelui galben un indice glicemic de doar 4, considerat scazut. Organismul il digera lent, fara a provoca cresteri bruste ale glicemiei, ceea ce il face o alegere potrivita pentru persoanele cu diabet, daca este consumat cu moderatie.
Poate sustine sanatatea pielii si a parului
O cana de pepene galben contine peste 100% din doza zilnica recomandata de vitamina A si aproape 100% din vitamina C. Acesti nutrienti contribuie la sanatatea pielii si a parului. Vitamina C stimuleaza productia naturala de colagen, proteina structurala esentiala in piele, par si cartilaje.
Poate reduce riscul de cancer
Fibrele pot contribui la reducerea riscului de cancer colorectal. Antioxidantii din pepene combat inflamatia si stresul oxidativ, reducand astfel riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer.
Poate reduce riscul de astm
Beta-carotenul, un antioxidant prezent in fructele galbene si portocalii precum pepenele galben, poate ajuta la prevenirea dezvoltarii astmului. 177 grame de pepene galben contin 3.580 mcg de beta-caroten. De asemenea, vitamina C si colina pot avea efecte benefice asupra reducerii inflamatiei la persoanele cu astm.
Poate contribui la reducerea tensiunii arteriale
Fibrele, potasiul, vitamina C si colina sustin sanatatea inimii. Potasiul, in special, poate contribui la scaderea tensiunii arteriale. O cana de pepene galben ofera aproximativ 473 mg de potasiu, echivalentul a 10% din necesarul zilnic recomandat.
Cum poate fi introdus in alimentatie pepenele galben?
Pepenele galben are un gust dulce si o textura suculenta. Se potriveste atat cu preparate dulci, cat si sarate, si poate fi consumat ca atare sau integrat in diverse retete.
Cateva idei de retete ar fi urmatoarele:
- Adaugat in salate de fructe sub forma de cuburi sau bile
- Pepene galben prajit, adaugat peste fulgi de ovaz, budinca de chia sau cereale
- Combinat cu branza pentru un contrast de gust
- Adaugat in smoothie-uri si shake-uri
- Pepene galben congelat, mixat intr-un robot de bucatarie pentru sorbet de casa
- Feliile de pepene pot fi invelite in prosciutto pentru un aperitiv italian dulce-sarat
Care sunt posibilele riscuri asociate consumului de pepene galben?
Contaminarea bacteriana
Coaja pepenelui poate retine bacterii. Este recomandat sa fie spalat bine sub jet de apa cu o perie de fructe, chiar inainte de taiere. De asemenea, cutitul trebuie clatit dupa fiecare folosire.
Nivel ridicat de potasiu
Persoanele cu boli renale ar trebui sa consume pepene galben cu moderatie, deoarece potasiul in exces poate duce la hiperkaliemie.
Afectiuni intestinale
In caz de diaree, crampe sau boli inflamatorii intestinale, este indicat sa se reduca consumul de fibre.
Continutul de zaharuri naturale
Persoanele cu diabet zaharat tip 2 sau alte afectiuni care necesita o dieta saraca in zahar trebuie sa monitorizeze cantitatea consumata.
Bibliografie:
6 Nutritious Benefits of Eating Cantaloupe, Healthline official website
Cantaloupe: Health Benefits and Nutrition, Web MD official website
4 Health Benefits of Cantaloupe, Cleveland Clinic official website
Everything you need to know about cantaloupe, Medical news today official website
Carpentier, S., Knaus, M., & Suh, M. (2009). Associations between Lutein, Zeaxanthin, and Age-Related Macular Degeneration: An Overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(4), 313–326. https://doi.org/10.1080/10408390802066979
Health Benefits of Cantaloupe, Health official website
Ali S, Rahman AU, Ali E, Karabulut F, Ali S, Ahmad R, Fadl ME, AbdelRahman MAE, Ahmed MAA, Scopa A. Insights on the Nutritional Profiling of Cantaloupe (Cucumis melo L.) via 1-Naphthalene Acetic Acid. Plants (Basel). 2023 Aug 17;12(16):2969. doi: 10.3390/plants12162969. PMID: 37631181; PMCID: PMC10459078.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona