Spondiloza lombara (afecțiuni medicale)

Ce este spondiloza lombara?

Spondiloza reprezinta un tip de artrita ce afecteaza discurile si articulatiile coloanei vertebrale. Acestea sufera un fenomen de degenerare si uneori pot sa apara si pinteni ososi. Aceste modificari pot afecta miscarea si nervii de la nivelul coloanei vertebral, dar si functiile acesteia.

Spondiloza lombara reprezinta o degenerare a vertebrelor si a discurilor coloanei vertebrale inferioare. Acest fenomen se manifesta prin deplasarea unuia sau mai multor discuri care separa oasele coloanei vertebrale. Discurile asigura amortizarea intre vertebre si absorb presiunea exercitata asupra coloanei vertebrale.

 

Care sunt cauzele spondilozei lombare?

Spondiloza afecteaza cel mai adesea discurile din regiunea lombara. Cand discurile sunt herniate, discul proeminent poate apasa pe oricare dintre nervii spinali care merg de la maduva spinarii catre restul corpului. Hernia de disc poate provoca dureri cunoscute sub numele de sciatica, durere ce se propaga de-a lungul nervului sciatic si care debuteaza in partea inferioara a spatelui si radiaza pe picior.

Pe masura ce un disc degenereaza, se pot forma pinteni ososi la marginile vertebrelor. Pintenii ososi pot comprima, de asemenea, nervii spinali, ducand la slabiciune sau amorteala la nivelul bratelor sau picioarelor. Daca pintenii ososi comprima maduva spinarii, pot sa apara probleme cu mersul si controlul vezicii urinare si al intestinului. In timp, un disc degenerat se poate rupe complet, fara a lasa spatiu intre doua vertebre, ceea ce poate duce la tulburari de miscare, durere si leziuni ale nervilor. Presiunea poate provoca durere, slabiciune si amorteala in corp.

 

Care sunt factorii de risc ai spondilozei lombare?

Varsta inaintata

Procesul de imbatranire este factorul de risc predominant pentru degenerarea osoasa, in special pentru fenomenele de degenerare de la nivelul coloanei vertebrale.

Impactul activitatilor si ocupatiilor zilnice

Exista o varietate de activitati care pot predispune la spondiloza lombara. Studiile citeaza indicele de masa corporala (IMC), traumatismele spatelui, sarcina zilnica asupra coloanei vertebrale ( actiuni precum rasucirea, ridicarea, indoirea  etc.) si vibratiile intregului corp (cum ar fi conducerea vehiculelor) ca fiind factori care cresc atat probabilitatea, cat si gravitatea spondilozei lombare.

Ereditatea

Factorii genetici influenteaza probabil formarea osteofitelor si degenerarea discurilor vertebrale si anumite predispozitii se pot transmite si ereditar.

 

Care sunt simptomele spondilozei lombare?

Multe persoane (27%-37%) cu spondiloza lombara nu prezinta niciun simptom.

Simptomele spondilozei pot varia de la simptome usoare pana la simptome severe. Cel mai frecvent simptom este durerea lombara.

Ca si in cazul majoritatii problemelor coloanei vertebrale, spondiloza lombara provoaca dureri de spate si rigiditate. De asemenea, poate provoca:

- Scaderea amplitudinii de miscare si a flexibilitatii, fie la nivelul spatelui, fie la nivelul picioarelor, in special la prima ora a diminetii sau dupa o perioade de inactivitate

- Rigiditate sau sensibilitate la nivelul spatelui inferior

- Amorteala si furnicaturi si/sau durere fulgeratoare sau radianta (cunoscuta sub denumirea de radiculopatie lombara) de la nivelul spatelui inferior in fese sau pe picior/picioare

- Slabiciune la nivelul piciorului daca un nerv este afectat grav

- Amorteala, furnicaturi si slabiciune se pot datora si spondilozei lombare care lezeaza maduva spinarii (mielopatie), de exemplu, de la o hernie de disc mare care impinge maduva spinarii.

- Spasme musculare in partea inferioara a spatelui

- Senzatii de compresie in pozitie de sezut sau la ridicare

In cazuri rare, spondiloza lombara duce la pierderea controlului vezicii urinare sau a intestinului.

 

Care sunt complicatiile spondilozei lombare?

Complicatiile rare, dar grave ale spondilozei lombare includ:

- Pierderea controlului vezicii urinare sau intestinului sau amorteala in zona inghinala din cauza disfunctiei nervoase

- Stenoza lombara a coloanei vertebrale in cazul in care canalul rahidian se ingusteaza, punand presiune asupra maduvei spinarii si a nervilor si, eventual, lezandu-i, ducand la slabiciune, furnicaturi, amorteala sau durere care iradiaza de la zona lombara in fese, in coapsa sau inghinal

- Sindromul cauda equina in care nervii din partea inferioara a maduvei spinarii sunt ciupiti de un disc sau de o masa intervertebrala, provocand probleme grave ale nervilor

- Disfunctie neurologica din cauza compresiei nervoase, cauzata de discurile bombate sau de pintenii ososi care ingusteaza orificiile in care radacinile nervoase ies din canalul spinal (numita stenoza foraminala)

 

 

Cum poate fi diagnosticata spondiloza lombara?

Medicul specialist poate diagnostica spondiloza lombara pe baza istoricului medical, pe baza unui examen fizic si pe baza simptomelor prezentate. Pentru confirmarea diagnosticului se pot efectua teste imagistice care pot include radiografii, CT sau RMN.

 

Cum se trateaza spondiloza lombara?

Tratamentele urmaresc ameliorarea durerii cauzate de spondiloza lombara si includ:

- Kinetoterapie, considerat principalul tratament conservator pentru spondiloza lombara.

- Medicamente: Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS, medicamente topice precum creme, spray-uri, geluri sau plasturi, antidepresive, relaxante musculare si injectii cu corticosteroizi pentru ameliorarea inflamatiei.

- Interventie chirurgicala. Chirurgia este rareori folosita ca solutie pentru durerea lombara cronica din cauza rezultatelor mixte pe termen lung.

De cele mai multe ori, simptomele pot fi imbunatatite cu ajutorul medicatiei, fizioterapiei si mentinerea unui stil de viata activ. Cu toate acestea, interventia chirurgicala este uneori necesara atunci cand spondiloza lombara cauzeaza leziuni la nivelul nervilor.

Fizioterapie pentru spondiloza lombara

Fizioterapia este un tratament nonmedicamentos si nonchirurgical care se concentreaza pe reducerea durerii, prevenirea durerii cronice, recuperarea fortei musculare si cresterea mobilitatii si functionalitatii articulatiilor.

In functie de nevoile individuale, kinetoterapie pentru spondiloza lombara poate include:

- Exercitii de intindere, de forta si de marire a amplitudinii miscarilor

- O rutina de exercitii personalizata

- Educatia pacientului, inclusiv educatia posturala si ergonomica

- Terapii interdisciplinare pentru ameliorarea durerii, cum ar fi: terapia cu pe baza de curenti, , acupunctura, masajul terapeutic, ergoterapie.

 

Remedii si tratamente la domiciliu

- Evitarea activitatilor care solicita spatele, cum ar fi aplecarea si ridicarea sau transportul lucrurilor grele

- Trecerea de la activitati de mare intensitate, cum ar fi jogging, la activitati de intensitate scazuta, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul si inotul

- Aplicarea terapiei rece-cald

- Folosind pernelor si saltelelor ergonomice

- Utilizarea unui scaun ergonomic la serviciu si acasa

- Administrarea unor suplimente cu ulei de peste s-a dovedit ca poate fi benefica in unele afectiuni ale colonanei vertebrale

 

Cum poate fi prevenita spondiloza lombara?

Desi spondiloza lombara este o afectiune foarte frecventa corelata cu imbatranirea, exista anumite masuri care pot reduce riscul de a o dezvolta:

- exercitii regulate, inclusiv exercitii de intindere precum yoga sau tai chi, cel putin 30 de minute in fiecare zi (exercitiile regulate maresc fluxul de sange catre coloana vertebrala si scade presiunea asupra discurilor intervertebrale)

- evitarea pauzelor prelungite, mai lungi de 30 minute

- adoptarea unei diete antiinflamatoare (evitarea zaharului si a alimentele procesate si rafinate) si consumul crescut de lichide

- mentinerea unei greutati sanatoase care reduce stresul asupra coloanei vertebrale

- adoptarea unei posturi corecte

- purtarea ortezelor, atunci cand este cazul, pentru alinierea corecta a articulatiilor si pentru a adauga suport corpului si pentru a absorbi socul mecanic provocat de anumite activitati

- purtarea unor pantofi corespunzatori activitatii desfasurate

- utilizarea unei perne si a unei saltele cu sustinere corespunzatoare

- utilizarea unui scaun ergonomic la serviciu si acasa

 

Bibliografie:

Lumbar Spondylosis (Degeneration), UTH Neurosciences official website

Middleton K, Fish DE. Lumbar spondylosis: clinical presentation and treatment approaches. Curr Rev Musculoskelet Med. 2009 Jun;2(2):94-104. doi: 10.1007/s12178-009-9051-x. Epub 2009 Mar 25. PMID: 19468872; PMCID: PMC2697338.

Lumbar Spondylosis, The Spine Institute of Southeast texas official website

Lumbar Spondylosis, PTHealth canada official website

Spondylosis: All you need to know, medical news today official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 28-03-2024

Produse din categoria Spondiloza lombara

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale