Turmeric (Curcuma) (alimente nutritive)

Ce este si ce proprietati are turmericul sau curcuma?

Turmericul (Curcuma longa)  este o planta perena, erbacee, rizomatoasa din familia Zingiberaceae, originara din Asia de Sud. Curcuma a fost folosita in mod traditional in tarile asiatice ca planta medicinala datorita proprietatilor sale antioxidante, antiinflamatoare, antimutagene, antimicrobiene  si anticancerigene. Turmericul contine un polifenol numit curcumina ce poate ajuta la gestionarea proceselor oxidative din organism si a inflamatiei. De asemenea, poate ajuta la gestionarea inflamatiei induse de efort si a durerilor musculare, imbunatatind astfel recuperarea si performanta fizica. In plus, o doza relativ mica de curcumin poate oferi beneficii pentru sanatate si pentru persoanele care nu au afectiuni diagnosticate. Cele mai multe dintre aceste beneficii pot fi atribuite efectelor antioxidante si antiinflamatorii. 

 

Ce contine turmericul/curcuma?

Din turmeric au fost izolati peste 100 de compusi chimici. Componentele principale ale radacinii de turmeric sunt uleiul volatil, care contine turmeron si agenti de colorare numiti curcuminoizi, care s-au dovedit a fi puternici antioxidanti. 
Turmericul contine curcumina (5-6,6%),  uleiuri volatile (<3,5%) si o varietate de sesquiterpene. Componentele responsabile pentru aroma turmericului sunt turmeronul, arturmerona si zingiberena. De asemenea, rizomii contin polizaharide-ukonani si stigmasterol, b-sitosterol, si derivati de antrachinona. 
Curcumina are o biodisponibilitate redusa din cauza absorbtiei slabe, metabolizarii rapide si a eliminarii rapide. De aceea, in general, este asociata cu substante ce ii pot creste biodiponibilitatea. Exista mai multe componente care pot creste biodisponibilitatea curcuminului. De exemplu, piperina este componenta activa principala a piperului negru si, atunci cand este combinata intr-un complex cu substanta curcumina, s-a dovedit ca poate creste biodisponibilitatea acesteia cu 2000%. 
Analiza nutritionala a aratat ca 100 g de turmeric contine:
390 kcal
10 g grasimi totale
 3 g grasimi saturate
 0 mg colesterol
 0,2 g calciu
 0,26 g fosfor
10 mg sodiu
2500 mg potasiu
47,5 mg fier
0,9 mg tiamina 
0,19 mg riboflavina
4,8 mg niacina
50 mg acid ascorbic
69,9 g carbohidrati totali
21 g fibre alimentare
3 g zaharuri 
8 g proteine
Turmericul este, de asemenea, o sursa buna de acid gras omega 3 si de acid alfa-linolenic.

 

Care sunt efectele si beneficiile consumului de turmeric/curcuma?

 

Efectele antioxidante si antiinflamatoare ale turmericului

Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii sunt cele doua caracteristici principale care explica majoritatea efectelor curcuminei asupra organismului. S-a demonstrat ca curcumina imbunatateste markerii sistemici ai stresului oxidativ. Exista dovezi ca turmericul poate creste activitatile serice ale antioxidantilor, cum ar fi superoxid dismutaza (SOD). Poate elimina diferite forme de radicali liberi, cum ar fi speciile reactive de oxigen si azot, poate modula activitatea enzimelor GSH, catalazei si SOD. De asemenea, poate inhiba enzime precum lipoxigenaza/ciclooxigenaza si xantin hidrogenaza/oxidaza. In plus, curcumina este un compus lipofil, ceea ce il face un captator eficient al radicalilor peroxil.
Celulele inflamatorii elibereaza o serie de specii reactive la locul inflamatiei care duc la stres oxidativ, ceea ce demonstreaza relatia stransa dintre stresul oxidativ si inflamatie. Stresul oxidativ este implicat in aparitia multor boli cronice, fiind corelat si cu inflamatia cronica. S-a demonstrat ca curcumina blocheaza activarea mai multor stimuli inflamatori diferiti. 

Curcumina poate ajuta la stimularea memoriei si concentrarii

Chiar si la varsta adulta, neuronii sunt capabili sa formeze noi conexiuni, iar in anumite zone ale creierului se pot inmulti. Unul dintre principalii factori implicati in acest proces este factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), care joaca un rol important in procesul de memorare si de invatare.
Multe tulburari si dezechilibre de la nivelul creierului au fost legate de niveluri scazute de proteine BDNF, inclusiv depresia si boala Alzheimer. Atat studiile la animale, cat si la oameni au descoperit ca substanta curcumina poate creste nivelul de BDNF. 

Curcumina poate avea efecte benefice asupra functiei cardio-vasculare

Curcumina din turmeric poate ajuta la imbunatatirea functiei endoteliale, care are un rol important in reglarea tensiunii arteriale si a coagularii sangelui.

Curcumina din turmeric poate ajuta la gestionarea si scaderea riscului pentru anumite afectiuni oncologice

Studiile au aratat ca substanta curcumin din compozitia turmericului poate:
- contribui la moartea celulelor canceroase
- reduce angiogeneza (cresterea de noi vase de sange in tumori)
- reduce metastazele (raspandirea cancerului)

Curcumina poate ajuta in gestionarea bolilor degenerative

Procesele inflamatorii si stresul oxidativ joaca un rol important in aparitia bolilor degenerative. Curcumina poate reduce aceste fenomene prin efectele sale antioxidante si antiinflamatoare.
In plus, cercetarile sugereaza ca curcumina poate ajuta la eliminarea acumularii unui anumit tip de proteine care formeaza placile de amiloid implicate in aparitia bolii.

Curcumina poate ajuta la gestionarea anumitor forme de artroza

Artrita reprezinta inflamatia articulatiilor. Artrita se caracterizeaza prin dureri articulare si tumefiere. Se stie ca turmericul are proprietati antiinflamatoare, care pot fi de ajutor in afectiuni inflamatorii precum artrita. Studiile arata ca turmericul poate influenta sinteza citokinelor, acest lucru putand reduce inflamatia la persoanele cu osteoartrita, cel mai frecvent tip de artrita.

Curcumina poate ajuta in gestionarea simptomelor depresiei

Efectele pozitive ale curcuminei asupra creierului includ stimularea neurotransmitatorilor serotonina si dopamina, reducerea inflamatiei si stimularea plasticitatii creierului. Acest lucru sugereaza ca turmericul poate manifesta un effect antidepresiv natural. Depresia este, de asemenea, legata de niveluri reduse de BDNF si de micsorarea hipocampului, o zona a creierului cu rol in invatare si memorie. Curcumina poate ajuta la cresterea nivelurilor de BDNF. 

Curcumina poate ajuta la intarzierea imbatranirii si la gestionarea bolilor cronice generate de varsta

In prezent, nu exista dovezi ca turmericul sau curcumina influenteaza direct longevitatea, dar datorita efectului antioxidant, antiinflamator si de protejare impotriva neurodegenerescentei se poate concluziona ca turmericul poate reduce o parte din simptomele associate cu imbatranirea.

Curcumina poate ajuta la gestionarea simptomelor diabetului

Conform unei analize anterioare a studiilor, curcumina poate fi utila in gestionarea diabetului zaharat, precum si a tulburarilor asociate precum nefropatia diabetica, care afecteaza persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si diabet de tip 2. Curcumina poate fi un adjuvant in  diabetul zaharat deoarece poate reduce rezistenta la insulina si poate ajuta la reglarea glicemiei si poate reduce nivelul lipidelor service.
Curcumina poate ajuta la scaderea riscului de diabet prin proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante.

 

Cum poate fi consumat turmericul/curcuma si cum poate fi introdus in alimentatie?

Turmericul este un condiment folosit in gastronomie in multe parti ale lumii. In India, este folosit in curry, in Japonia este servit in ceai, iar in SUA si in Europa este folosit ca supliment si condiment. Curcumina din turmeric este disponibila si in creme, bauturi energizante, produse cosmetice si sapun.
Curcumina din turmeric este slab absorbita de corpul uman, cu exceptia cazului in care i se adauga piper negru. Curcumina este o substanta solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca turmericul trebuie consumat cu o sursa de grasime pentru ca acesta sa fie absorbit bine.Se poate asocia cu surse de grasimi precum avocado sau lactatele.

 

Care pot fi riscurile si contraindicatiile consumului de turmeric/curcuma?

Turmericul este considerat o planta sigura daca este consumat in mancaruri sau bauturi sau daca este aplicat pe piele. Nu se stie daca turmericul este sigur pentru persoanele insarcinate sau care alapteaza, deoarece nu a fost studiat pe deplin la aceste categorii de persoane.
FDA a aprobat curcuminoizii ( extractul de turmeric) si la incadrat in clasa ,,recunoscut ca sigur in general". Suplimentele din turmeric cu 4.000 pana la 8.000 de miligrame pe zi sunt recunoscute ca fiind sigure.
Desi turmericul este sigur pentru majoritatea oamenilor atunci cand este consumat in ceai sau alimente, daca exista o  alergie la acesta, consumul acestuia poate provoca eruptii cutanate, urticarie sau dureri abdominale.
Insa, cele mai multe dintre efectele secundare sunt asociate cu concentratii foarte mari de curcumina gasite in suplimente (pastile, capsule si gume).


Bibliografie:

Health Benefits of Turmeric, WebMD official website
Turmeric Benefits, Johns Hopkins Medicine official website
What Is Turmeric?, Health official website
10 Health Benefits of Tumeric and Curcumin, Healthline official website
What are the benefits of turmeric?, Medical News Today official website
12 Scientific Health Benefits of Turmeric and Curcumin, Everyday Health official website
El-Saadony MT, Yang T, Korma SA, Sitohy M, Abd El-Mageed TA, Selim S, Al Jaouni SK, Salem HM, Mahmmod Y, Soliman SM, Mo'men SAA, Mosa WFA, El-Wafai NA, Abou-Aly HE, Sitohy B, Abd El-Hack ME, El-Tarabily KA, Saad AM. Impacts of turmeric and its principal bioactive curcumin on human health: Pharmaceutical, medicinal, and food applications: A comprehensive review. Front Nutr. 2023 Jan 10;9:1040259. doi: 10.3389/fnut.2022.1040259. PMID: 36712505; PMCID: PMC9881416.
Prasad S, Aggarwal BB. Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A review of its effects on human health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092
Stohs SJ, Chen O, Ray SD, et al. Highly bioavailable forms of curcumin and promising avenues for curcumin-based research and application: A review. Molecules. 2020;25(6):1397. doi:10.3390/molecules25061397
Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of turmeric extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Med Food. 2016;19(8):717-729. doi:10.1089/jmf.2016.3705
Ombredane A, Silva V, Andrade L. In Vivo efficacy and toxicity of curcumin nanoparticles in breast cancer treatment: A systematic review. Front Oncol. 2021;11(61). doi: 10.3389/fonc.2021.612903
Fusar-Poli L, Vozza L, Gabbiadini A, et al. Curcumin for depression: a meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2643-2653. doi:10.1080/10408398.2019.1653260

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 29-02-2024

Produse din categoria Turmeric (Curcuma)

Non-farma (20)

Vezi Politica de confidentialitate date personale