Urzicile - Proprietati si beneficii pentru sanatate (alimente nutritive)

Ce este urzica?

Urzica (Urtica dioica L.) face parte din familia Urticaceae si este o planta erbacee, perena, frecvent intalnita in Europa, Asia, Africa de Nord si America de Nord. Urzica este o planta comestibila cu proprietati nutritive si medicinale. Frunzele tinere pot fi folosite in alimentatie avand un continut bogat in fibre, minerale, vitamine si compusi antioxidanti precum polifenoli si carotenoizi.
Urzica poate manifesta efecte antiproliferative, antiinflamatoare, antioxidante, analgezice, antiinfectioase, hipotensive si antiulceroase. 

 

Ce contin urzicile?

Toate partile urzicii poseda proprietati medicinale (semintele, frunzele si radacinile). Flavonoidele, taninurile, compusii volatili, acizii grasi, polizaharidele, izolectinele, sterolii, terpenele, proteinele, vitaminele si mineralele sunt printre principalele componente chimice ale urzicilor. 
Datorita compozitiei lor echilibrate de proteine si al continutului relativ ridicat de minerale si vitamine, urzica reprezinta un aliment cu importante calitati nutritionale. Proteinele reprezinta aproximativ 30% din masa uscata a acestora si mineralele reprezinta aproximativ 20% din masa uscata (urzicile sunt foarte bogate in zinc, fier, cobalt, potasiu, nichel si molibden).
Compozitia nutritionala pentru urzici este urmatoarea:
Vitamina A: 2011,0 UI 
Vitamina K: 498,6 mg Vitamina B3 (niacina): 0,4 mg 
Vitamina B6: 0,1 mg 
Vitamina B2 (riboflavina): 0,2 mg 
Colina: 17,4 mg 
Potasiu: 334,0 mg 
Calciu 481,0 mg 
Magneziu: 57,0 mg 
Fosfor: 71,0 mg 
Fier: 1,6 mg
Seleniu: 0,3 mg 
Zinc: 0,3 mg 
Cupru: 0,1 mg 
Mangan 0,8 mg 
Carbohidrati: 7 g 
Fibre: 7 g 
Proteine: 2,4 g 
Frunzele si radacinile de urzici contin vitamine (vitamina A, C, K si vitaminele B), minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu), grasimi (acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic, acid stearic si acid oleic), aminoacizi (toti aminoacizii esentiali), polifenoli( kemferol, quercetin, acizi cafeici, cumarine si alte flavonoide), pigmenti (beta-caroten, luteina, luteoxantina si alti carotenoizi).
Semintele contin vitaminele A, B, C, E si K, minerale (fier, siliciu, calciu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu), beta-caroten, acid folic si acizi grasi esentiali.

 

Care sunt beneficiile si efectele consumului de urzici?

Efectul antiproliferativ al urzicilor

Mai multe studii au demonstrat ca unii compusi prezenti in radacinile de urzica influenteaza mai multe mecanisme implicate in aparitia hiperplaziei benigne de prostata. S-a demonstrat ca extractele din radacina de urzica au efecte antiproliferative asupra celulelor cancerului de prostata atat in testele in vivo, cat si in cele in vitro. Lignanii din extractul de radacina inhiba nu numai legarea androgenilor de proteinele lor transportoare, ci si legarea lor de receptorii de membrana ai prostatei, inhiband activitatea lor proliferativa asupra tesuturilor prostatei. Extractul din radacina de urzica reduce sinteza estrogenului si inclusiv conversia androgenilor in estrogeni prin blocarea aromatazei. 

Efectul antidiabetic al urzicilor

Conform unui studiu in vivo, extractele apoase din frunze de urzica au efecte antidiabetice. Studiul a fost realizat pe animale de laborator si a testat efectele hipoglicemiante ale urzicii. Mecanismul prin care se produce efectul hipoglicemiant este reducerea absorbtiei glucozei la nivel intestinal. Exista disponibile studii care au confirmat ca urzica stimuleaza si secretia de insulina, ducand la o scadere a glicemiei. 

Efectul antiinflamator al urzicilor

Urzicile pot fi benefice pentru o varietate de afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita si mialgia cronica. S-a demonstrat ca ceaiul de urzica sau suplimentele din urzica pot fi benefice in guta, amelioreaza durerile musculare si reduc simptomele artritei. Proprietatile urzicilor de a reduce raspunsurile inflamatorii a fost relevate in studii care au scos in evidenta o productie redusa de mediatori lipidici si citokine inflamatorii. Extractele din frunzele de urzica suprima productia de prostaglandine si tromboxan prin inhibarea biosintezei enzimelor acidului arahidonic, in special a ciclooxigenazelor COX-1 si COX-2. In plus, mai multe studii au aratat ca extractele de frunze inhiba eliberarea de interleukine 1 si 2, de interferon si de factori de necroza tumorala.

Efectul antihipertensiv al urzicilor

Consumul regulat de ceai de urzica poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice, precum si la reglarea tensiunii si a stresului cardiovascular. Se presupune ca eliberarea de oxid de azot de catre celulele endoteliale, activarea canalelor de potasiu si un efect inotrop negativ sunt responsabile pentru efectul vasodilatator raspunzator de aceste efecte.

Efectul detoxifiant al urzicilor

De asemenea, se crede ca toxinele (de obicei substantele cu un caracter acid) din organism provoaca inflamatie cronica, cum ar fi afectiuni cutanate si artritice, si ca urzica, datorita alcalinitatii sale, neutralizeaza acizii si ajuta a ecretia toxinelor prin urina. Ca diuretic, urzica poate ajuta la eliminarea rapida a toxinelor neutralizate in organism. De asmenea, urzica poate imbunatati absorbtia nutritionala la nivel gastric si poate imbunatati procesele digestive, prevenind acumularea de toxine. De asemenea, urzica stimuleaza sistemul limfatic, care sprijina rinichii in eliminarea toxinelor din organism.

Efectul antioxidant al urzicilor

Speciile reactive de oxigen (ROS) sunt neutralizate de extractul de urzica. Activitatea de neutralizare a radicalilor liberi a fost masurata prin spectrofotometrie. Mai multe studii au aratat ca extractele metanolice si etanolice din frunzele de urzica au activitate antioxidanta. Prezenta substantelor chimice fenolice sunt, in cea mai mare parte, responsabile pentru aceasta activitate antioxidanta. 

Efectul antiacneic al urzicilor

S-a dovedit ca urzica poate ajuta si pacientii cu acnee si chiar poate reduce riscul de a dezvolta infectii bacteriene cutanate. Capacitatile sale antioxidante pot ajuta la accelerarea vindecarii, la reducerea aspectului cicatricilor si al petelor postacneice si pot ajuta la reducerea efectelor imbatranirii si pot diminua ridurile si petele de varsta.

Efectul analgezic al urzicilor

In vivo, pe model animal, urzica s-a dovedit a avea proprietati analgezice. Extractul hidroalcoolic de urzica reduce raspunsurile nociceptive la animalele de laborator, dependent de doza. Aceste proprietati analgezice ar putea fi atribuite flavonoidelor, precum acidului cafeic.

Efectul antialergic al urzicilor

S-a demonstrat ca urzica amelioreaza simptomele mai multor tipuri de alergii sezoniere. In cadrul anumitor studii, s-a demonstrat ca anumite combinatii de extracte de urzica reduc semnificativ reactiile alergice. Utilizarea regulata a ceaiului de urzica a fost legata de ameliorarea astmului in regiuni precum Australia. Proprietatile antialergenice ale urzicii se datoreaza in mare parte a doua procese: blocarea receptorilor de histamina H1 si inhibarea triptazei, care scade degranularea mastocitelor si eliberarea de citokine proinflamatorii. Intr-un studiu amplu care a implicat pacienti alergici cu rinita alergica, simptomele s-au imbunatatit dupa o saptamana de tratament.

Urzicile sustin sanatatea hormonala feminina

Calitatile astringente ale urzicii pot ajuta la reducerea crampelor si a balonarii in timpul menstruatiei. Urzicile pot avea efecte benefice in premenopauza, actionand ca un reglator hormonal in organism. Urzica actioneaza, de asemenea, ca un coagulant, prevenind sangerarea excesiva la femei.

Urzicile sustin sanatatea tractului urinar 

Ca diuretic, urzica ajuta la eliminarea mai multor toxine legate de infectiile tractului urinar. Frunzele de urzica sunt utilizate ca terapie de sustinere la pacientii cu infectii ale tractului urinar inferior (impreuna cu terapia imunologica si antibacteriana) si pentru reducerea riscului formarii de calculi urinari. 

Urzicile sustin sanatatea pielii si a oaselor

Proprietatile antihistaminice, antiinflamatorii si antibacteriene ale urzicii ajuta la ameliorarea acneei si a problemelor pielii. Urzica este bogata in aminoacizi, proteine, flavonoide si minerale benefice pentru sistemul osos precum fier, calciu, magneziu, potasiu si zinc. Urzica contine vitamine si minerale care pot ajuta la mentinerea oaselor puternice. Urzica este una dintre cele mai abundente surse de vitamina K. Vitamina K ajuta la mentinerea sanatatii oaselor prin stimularea activitatii osteoblastice (care controleaza productia de celule osoase si intarirea oaselor). 

 

Care sunt precautiile si riscurile consumului de urzici?

In afara de frunzele care urzica, urzica este o planta sigura, care de obicei nu are efecte secundare. Odata ce frunzele sunt incalzite sau uscate, acidul formic (care provoaca eruptia cutanata) este distrus.

Cand este utilizata conform indicatiilor, urzica este in general considerata sigura si sanatoasa pentru sanatatea generala organismului. Cu toate acestea, nu sunt incurajate excesele.
Totusi, exista cateva precautii care pot include urmatoarele:
- Urzica poate avea proprietati diuretice.
- Unele studii au raportat ca aportul constant de ceai de urzica a provocat ginecomastie la barbati si secretii la nivelul sanilor la femei.
- Posibilele efecte adverse includ si tulburari gastro-intestinale, cum ar fi constipatia si diareea.
- Cand urzicile proaspete, neprocesate sunt aplicate local, ele provoaca rapid simptome dermatologice, cum ar fi usturime, mancarime si roseata.
Utilizarea urzicilor pe cale orala ca aliment, ceai sau ca extract medicinal, in timpul sarcinii este cel mai probabil periculoasa. Femeile trebuie sa fie precaute in timpul alaptarii, deoarece exista dovezi limitate privind siguranta urzicilor in timpul alaptarii.
- Urzicile pot fi implicate in diferite interactiuni medicament-nutrient. Pot exista interactiuni usoare cu medicamentele sau suplimentele pentru hipertensiune sau antidiabetice, datorita posibilelor lor efecte antihipertensive si de scadere a glicemiei. Pot exista interactiuni si cu medicamente deprimante ale sistemul nervos central, antidepresive si litiu.
 

Pentru a garanta siguranta, pacientii ar trebui sa discute despre utilizarea urzicilor sub forma de extract sau supliment cu medicul.

 

 

Bibliografie:

Bhusal KK, Magar SK, Thapa R, Lamsal A, Bhandari S, Maharjan R, Shrestha S, Shrestha J. Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon. 2022 Jun 22;8(6):e09717. doi: 10.1016/j.heliyon.2022.e09717. PMID: 35800714; PMCID: PMC9253158.
Nettle Leaf: Health Benefits, Nutrition Facts, and How To Prepare It, Web MD official website
What are the health benefits of stinging nettle, and what does it look like?, Medical News Today official website
16 Benefits of Stinging Nettle (Plus 7 Side Effects), Medicine Net Official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 11-04-2025

Produse din categoria Urzicile - Proprietati si beneficii pentru sanatate

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale