Ce este usturoiul?
Usturoiul, denumi stiintific Allium sativum L., este un condiment frecvent intalnit, cunoscut pentru aroma sa specifica. Usturoiul contine mai multi compusi bioactivi si ofera o gama larga de beneficii nutritive, biologice si nutritionale pentru sanatatea umana.
Ce contine usturoiul?
Usturoiul contine o varietate de compusi bioactivi precum compusi organosulfurati, saponine, compusi fenolici si polizaharide. In multe studii in vitro si in vivo s-au identificat compusi care contin sulf precum alicina si ajoena, ce prezinta actiune anticanceroasa, antidiabetica, antiinflamatoroare, antioxidanta, antimicrobiana, de stimulare a imunitatii si cardioprotectoare.
Datorita continutului bogat si in minerale si fibre alimentare, usturoiul este considerat un condiment valoros. Acesta contine cantitati moderate de seleniu, calciu, magneziu, mangan, fier, vitamine A, C si vitamine din complexul B. Potasiul, zincul, sulful si fosforul se gasesc in concentratii substantiale. Fibrele alimentare cuprind aproximativ 1,5% din compozitia bulbului de usturoi, urmate de proteine (2%), substante organosulfuroase (2,3%), carbohidrati (28%) si apa (65%).
Principalele componente bioactive sunt fenolii, enzimele (mirozinaza, alinaza, peroxidaza), polizaharide, saponine, taninuri, linalol, geraniol, fellandren, b-felandren, ajoen, aliin, SAMC si b-felandren. Compusii polifenolici continuti de usturoi includ apigenina, luteolina si derivati de kempferol. In plus, usturoiul contine 17 aminoacizi, dintre care 8 sunt esentiali.
Compozitia chimica primara si profilurile componentelor bioactive din usturoi sunt influentate semnificativ de diversi factori, cum ar fi genotipul, irigarea, temperatura, lumina si fertilizarea in perioada prerecoltare, conditiile de recoltare si postrecoltare, ventilatie, umiditate relativa si temperatura.
Care sunt efectele si beneficiile consumului de usturoi?
Actiune antioxidanta
Usturoiul si ingredientele sale active, cum ar fi fenolii si saponinele, prezinta anumite efecte antioxidante. Diferite metode de procesare pot afecta activitatea antioxidanta a usturoiului.
Studiile au descoperit ca usturoiul are proprietati antioxidante puternice. Un studiu a evaluat capacitatile antioxidante ale usturoiului crud si fiert si a constatat ca usturoiul crud a prezentat o activitate antioxidanta mai puternica. S-a demonstrat, de asemenea, ca usturoiul prajit are capacitati antioxidante mai puternice, ceea ce indica faptul ca procesarea ar putea influenta proprietatile antioxidante ale usturoiului. Extractul etanolic din muguri de usturoi a prezentat activitate antioxidanta mai puternice decat extractul etanolic de usturoi crud. In plus, proprietatile antioxidante ale usturoiului matur s-au dovedit a fi mai accentuate decat ale usturoiului proaspat. In comparatie cu extractul de usturoi cu mai multi catei, extractul de usturoi cu un singur catel a avut o cantitate mai mare de compusi fenolici si a prezentat o activitate antioxidanta mai puternica. De asemenea, presiunea crescuta a imbunatatit activitatea antioxidanta a pastei de usturoi.
Actiune antiinflamatoare
Atat in vitro cat si in vivo, usturoiul ar putea inhiba inflamatia in principal prin inhibarea mediatorilor inflamatori, cum ar fi oxidul nitric, TNF-alfa si IL-1. Usturoiul are un mare potential pentru aplicatii utile in gestionarea bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita.
Actiune antimicrobiana
Usturoiul are un spectru larg de proprietati antibacteriene si antifungice. Efectele antibacteriene ale usturoiului sunt dependente de soi si de metodele de prelucrare ale acestuia. S-a demonstrat ca uleiul de usturoi este principalul ingredient antibacterian care distruge structura si procesul metabolic al celulelor bacteriene.
Usturoiul a avut efect antibacterian si a limitat dezvoltarea unor bacterii precum Staphylococcus aureus, Escherichia coli si Bacillus subtilis. S-a constatat ca uleiul de usturoi a inhibat ciuperca Penicillium funiculosum si Candida albicans. Intr-un studiu clinic, tratamentul cu usturoi crud a inhibat Helicobacter pylori.
Actiune imunomodulatoare
Usturoiul contine multi compusi bioactivi care sunt benefici pentru sistemul imunitar. Polizaharidele din usturoi au un efect imunomodulator si regleaza expresiile unor substante implicate in raspunsul imunitar. In general, polizaharidele par a fi principalele componente imunomodulatoare din usturoi.
Actiune cardioprotectoare
S-a demonstrat ca aportul de pudra de usturoi poate reduce in mod eficient tensiunea arteriala, colesterolul total, colesterolul cu lipoproteine cu densitate scazuta si alti factori de risc legati de bolile cardiovasculare.
Actiune antihipertensiva
Usturoiul poate reduce stresul oxidativ, creste productia de oxid nitric si de hidrogen sulfurat si poate inhiba enzima de conversie a angiotensinei, reducand astfel hipertensiunea arteriala.
Actiune anticanceroasa
Usturoiul si componentele sale active pot preveni si gestiona diferite tipuri de cancer. Studii recente au aratat, de asemenea, ca usturoiul si constituentii sai activi pot proteja impotriva diverselor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal, pulmonar, gastric si vezicii urinare.
Extractul brut de usturoi a prezentat un efect antiproliferativ asupra liniilor de celule canceroase umane, inclusiv celulele canceroase hepatice, colon, prostata si san. Mecanismele prin care actioneaza includ reglarea metabolismului carcinogen, inhibarea cresterii si proliferarii celulelor, inducerea apoptozei, suprimarea angiogenezei si inhibarea invaziei si migrarii. De asemenea, usturoiul poate diminua efectele negative ale terapiilor anticancer.
Actiune hepatoprotectoare
Usturoiul atenueaza leziunile hepatice induse si imbunatateste factorii biochimici plasmatici ai functiilor hepatice, cum ar fi ureea, creatinina, aspartat transaminaza si alanin transaminaza. S-a demonstrat ca uleiul de usturoi imbunatateste activitatile enzimelor antioxidante hepatice si reduce apoptoza in ficat, indicand un efect protector impotriva leziunilor hepatice. De asemenea, s-a demonstrat ca compusii activi ai usturoiului ar putea preveni si ajuta in tratamentul leziunilor hepatice, cum ar fi leziunile hepatice acute si cronice induse de etanol. S-a descoperit ca DADS din uleiul esential de usturoi atenueaza boala ficatului gras nealcoolic, care a fost indusa de o dieta bogata in grasimi. DADS a redus semnificativ eliberarea de citokine proinflamatorii in ficat si a crescut activitatea antioxidanta.
In general, usturoiul poate atenua eficient leziunile hepatice acute sau cronice, dar trebuie luate in considerare si efectele secundare ale consumului excesiv de usturoi. Este necesar sa se evalueze doza sigura si durata utilizarii usturoiului la oameni.
Actiune gastroprotectoare
S-a raportat ca usturoiul are eficacitate terapeutica impotriva leziunilor tesutului gastric. Un studiu a aratat ca extractul de usturoi poate stimula peristaltismul gastrointestinal, poate favoriza golirea gastrointestinala si poate facilita defecarea. In general, usturoiul si compusii sai bioactivi pot imbunatati functionarea sistemului gastrointestinal si atenueaza colita, ulcerul gastric si alte boli gastrointestinale prin reducerea stresului oxidativ, inhibarea inflamatiei si scaderea Helicobacter pylori.
Actiune antidiabetica
S-a demonstrat ca usturoiul reduce leziunile celulelor pancreatice, stresul oxidativ si modificarile patologice in studiile pe animale. In plus, usturoiul a avut un efect protector impotriva retinopatiei diabetice.
Actiune antiobezitate
Uleiul de usturoi are proprietati antiobezitate si s-a dovedit ca contracareaza influenta unei diete bogate in grasimi asupra greutatii corpului si a tesutului adipos.
Actiune neuroprotectoare
Atat experimentele in vivo, cat si cele in vitro au aratat ca usturoiul are proprietati neuroprotectoare semnificative si actioneaza in principal asupra hipocampului. S-a demonstrat ca compusii organici cu sulf joaca un rol major in neuroprotectie.
Actiune de protectie renala
S-a demonstrat ca usturoiul atenueaza eficient nefrotoxicitatea.
Care sunt posibilele reactii adverse si precautiile consumului de usturoi?
Respiratia cu miros caracteristic si mirosul corporal caracteristic sunt cele mai frecvente reactii adverse asociate consumului de usturoi. Usturoiul poate sa provoace, insa, si reactii alergice precum dermatita alergica de contact, urticarie generalizata, angiedem, pemfigus, anafilaxie si fotoalergie, alterarea functiei trombocitelor si coagulare cu posibil risc de sangerare si arsuri cand se aplica usturoi proaspat sub pansamente ocluzive.
Consumul de usturoi de catre mamele care alapteaza modifica comportamentul copilului lor in timpul alaptarii.
Usroiul poate spori efectul farmacologic al anticoagulantelor (de exemplu, warfarina, fluindiona) si poate reduce eficacitatea medicamentelor anti-SIDA (de exemplu, saquinavir).
Bibliografie:
Borrelli F, Capasso R, Izzo AA. Garlic (Allium sativum L.): adverse effects and drug interactions in humans. Mol Nutr Food Res. 2007 Nov;51(11):1386-97. doi: 10.1002/mnfr.200700072. PMID: 17918162.
El-Saadony, Mohamed T. and Saad, Ahmed M. and Korma, Sameh A. and Salem, Heba M. and Abd El-Mageed, Taia A. and Alkafaas, Samar Sami and Elsalahaty, Mohamed I. and Elkafas, Sara Samy and Mosa, Walid F. A. and Ahmed, Ahmed Ezzat and Mathew, Betty T. and Albastaki, Noor A. and Alkuwaiti, Aysha A. and El-Tarabily, Marawan K. and AbuQamar, Synan F. and El-Tarabily, Khaled A. and Ibrahim, Salam A. ,Garlic bioactive substances and their therapeutic applications for improving human health: a comprehensive review,Frontiers in Immunology, 2024.
Shang A, Cao SY, Xu XY, Gan RY, Tang GY, Corke H, Mavumengwana V, Li HB. Bioactive Compounds and Biological Functions of Garlic (Allium sativum L.). Foods. 2019 Jul 5;8(7):246. doi: 10.3390/foods8070246. PMID: 31284512; PMCID: PMC6678835.
11 Proven Health Benefits of Garlic, Healthline official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona