Efectul sucurilor acidulate si al alimentelor acide asupra smaltului dentar (informatii utile)

Eroziunea dentara este o problema frecventa in societatea moderna, datorita consumului crescut de bauturi acide care s-a accentuat in ultimele decenii. Consumul de bauturi carbogazoase indulcite cu zahar a fost, de asemenea, asociat cu obiceiuri alimentare nesanatoase, cu crestere in greutate, cu obezitatea si diabetul de tip 2. Continutul de acid, dar si de zahar al acestor tip de bauturi provoaca eroziune dentara, dar si leziuni semnificative ale smaltului dentar.

 

Ce este eroziunea dentara?

Eroziunea dentara este definita ca pierderea ireversibila a structurii dentare datorita unui proces chimic, fara implicarea microorganismelor. Acest proces este rezultatul actiunii acizilor al caror pH este mai mic de 4,5.

 

Ce este smaltul dentar si cum are loc demineralizarea acestuia?

Smaltul dentar este cea mai dura structura din organism si are rolul de a proteja coroanele dentare. Cu toate acestea, smaltul este susceptibil la demineralizare de catre acizi. Acizii sunt produsi atunci cand anumite bacterii colonizeaza suprafata dentara si metabolizeaza carbohidratii sau pot fi preluati direct din alimentatie. Daca procesul de demineralizare continua, poate duce in cele din urma la dezvoltarea cariilor la nivelul smaltului si a dentinei. De asemenea, multe alimente si bauturi contin acizi care, de asemenea, pot duce la demineralizarea smaltului.
Consumul excesiv de bauturi cu pH acid tinde sa provoace demineralizarea smaltului dentar, desi acest efect poate fi reversibil, avand in vedere capacitatea salivei de remineralizare. 

 

Care sunt bauturile si alimentele ce pot conduce la demineralizarea dintilor?

Bauturile care scad pH-ul in cavitatea bucala si la nivelul suprafetei dentare, care pot conduce la eroziuni dentare, includ sucuri de fructe, bauturi racoritoare, bauturi pentru sportivi, dar si alte bauturi carbogazoase. 
Consumul de fructe citrice mai frecvent de doua ori pe zi conduc la un risc de 37 de ori mai mare de a dezvolta leziuni prin eroziune decat lipsa consumului lor. Riscuri similare par sa apara si in cazul consumului de otet de mere (de 10 ori mai mare) si bauturi pentru sportivi (de 4 ori mai mare), atunci cand sunt consumate in fiecare zi. Si alimentele fermentate in otet pot duce la eroziunea smaltului dentar din cauza continutului de acid acetic. Pierderea in avans a structurii dentare prin eroziune ar putea fi de aproximativ 1 um pe zi.
Aciditatea bauturilor carbogazoase este generata in principal de acidul fosforic. Bauturile care contin acid citric provoaca o eroziune si mai accentuata a smaltului in comparatie cu bauturile care contin doar acid fosforic. Pe langa pH, mediul lichid din jurul smaltului si temperatura sunt de asemenea relevante si toate afecteaza proprietatile fizice, cum ar fi flexibilitatea, duritatea si rugozitatea suprafetei smaltului dentar.

 

Bibliografie:

Lutovac M, Popova OV, Macanovic G, Kristina R, Lutovac B, Ketin S, Biocanin R. Testing the Effect of Aggressive Beverage on the Damage of Enamel Structure. Open Access Maced J Med Sci. 2017 Dec 1;5(7):987-993. doi: 10.3889/oamjms.2017.180. PMID: 29362633; PMCID: PMC5771309.
Zimmer S, Kirchner G, Bizhang M, Benedix M (2015) Influence of Various Acidic Beverages on Tooth Erosion. Evaluation by a New Method. PLoS ONE 10(6): e0129462. doi:10.1371/journal. pone.0129462

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 24-01-2024

Produse din categoria Efectul sucurilor acidulate si al alimentelor acide asupra smaltului dentar

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale