Reguli pentru a preveni contaminarea radioactiva a altor persoane dupa tratamentul cu Iod radioactiv (cancer tiroidian)

Reguli pentru persoanele care sunt responsabile de expunerea la radiatii a altor indivizi

Dupa terapia cu Iod radioactiv, corpul ramane radioactiv o anumita perioada de timp, in functie de doza de iod radioactiv administrata.

 

Pentru a ajunge acasa in ziua de tratament sau ulterior:

- Pacientului ii este limitat timpul la 2 ore pentru a calatori cu autobuzul, trenul, metroul, feribotul, sau alte mijloace de transport public.

- Pacientul va conduce singur, daca este competent sa faca acest lucru. Daca alta persoana este cu pacientul si pacientul este soferul, persoana respectiva ar trebui sa se afle pe scaunul din spate de pe partea pasagerului.

- Daca pacientul intentioneaza sa utilizeze o masina privata, cu un sofer, sau taxiul, acesta va trebui sa stea singur intr-un loc in spate, la o distanta  >1m fata de sofer in cazul in care calatoria planificata are o durata de peste 2 h.

- Copiii si femeile gravide NU AU VOIE sa fie in masina cu pacientul.

- Nu se iese din masina pana la domiciliu pe perioada calatoriei, cu exceptia cazului in care pacientul trebuie sa utilizeze o baie. Dupa calatorie se va sterge orice parte a masinii care a fost atinsa de pielea pacientului.

- Pacientul nu are voie sa intre in restaurante.

- Daca pacientul utilizeaza un WC, se va sterge toaleta dupa utilizare, urina si transpiratia contin iod radioactiv.

 

Timp de 72 de ore dupa administrarea I-131:

- Pacientul trebuie izolat astfel incat sa nu ia contact cu o alta persoana. Daca alte persoane locuiesc cu pacientul, atunci pacientul trebuie sa ramana intr-o camera separata, cu exceptia accesului la toaleta.

- Se recomanda ca nimeni altcineva sa nu foloseasca toaleta/ baia pe care o foloseste pacientul

- Se recomanda sa nu se atinga obiecte (mobilier, calculatoare, tacamuri etc) pe care alte persoane le pot atinge.

- Se recomanda sa nu se sarute cainele, pisica sau alte animale de companie.

 

Acasa:

- Membrii familiei care locuiesc impreuna cu pacientul trebuie sa ramana la o distanta > 2 m in cea mai mare parte din timp (ingrijitori se pot apropia la 1m pana la 25% din timp).

- Dupa tratamentul cu 131-I se va evita sejurul intr-un hotel sau motel.

- Fata de o femeie insarcinata sau care alapteaza pacientul va sta la cel putin 2m distanta tot timpul.

- Fata de un membru al familiei sub varsta de 16 ani, pacientul va sta la cel putin 2m distanta tot timpul.

- Pacientul trebuie sa doarma singur intr-un pat, care sa fie la o distanta > 2m fata de o alta persoana, si, daca este posibil sa utilizeze un dormitor separat;

- Pacientul nu trebuie sa sarute alte persoane sau sa intretina raporturi sexuale minim 14 zile;

- Pacientele care alapteaza trebuie sa intrerupa alaptarea inainte de terapia cu iod!

- Pacientul trebuie sa aiba un scaun in fiecare zi si daca este nevoie de ajutor poate folosi un laxativ;

- Pacientul trebuie sa bea multe lichide (minim 3L/zi), astfel incat sa urineze cat mai des;

- Pacientul nu are voie sa gateasca altor persoane! In cazul in care este necesar, va folosi manusi de plastic pentru gatit si le va arunca in punga de gunoi dedicata deseurilor pacientului;

- Alte persoane nu au voie sa bea sau sa manance dupa pacient!

-  Se vor spala vasele in masina de splat sau manual. Este mai bine sa nu se utilizeze vesela de unica folosina (farfurii, tacamuri din plastic). In cazul utilizarii acestora, dupa folosire trebuie sa fie puse intr-un sac de gunoi de plastic (dedicat deseurilor pacientului);

 

Se recomanda:

- Evitarea permanenta a forturilor fizice mari (ridicarea de greutati, sala de forta, atletism);

- Evitarea permanenta a expunerii la soare (plaja, UV), frig, umezeala si mediu toxic.

 

Recomandari pentru deseuri:

- Sacii de gunoi dedicati deseurilor pacientului se vor pastra separat de alti saci de gunoi. Sacii se vo tine departe de copii si animale!

- Un membru al echipei de tratament cu iod radioactiv va va spune cum si cand sa eliminati sacul de gunoi dedicat deseurilor pacientului.

 

Recomandari generale in special pentru pacientii care impart o baie:

- Pacientul trebuie sa traga apa la baie de 2-3 ori dupa fiecare utilizare. Hartie igienica si servetele se arunca in toaleta. Se va spala bine cada si chiuveta dupa fiecare utilizare!

- Pacientul va utiliza lavete (de preferinta care pot fi aruncate in WC) pentru a curata scaunul de toaleta dupa utilizare. Barbatii ar trebui sa se asezepe toaleta pentru a urina si ar trebui sa utilizeze lavete pentru a indeparta stropii de urina deoarece urina contine iod radioactiv.

- Intotdeauna pacientul trebuie sa se spele bine pe maini dupa folosirea toaletei.

- Dupa ce pacientul se spala pe dinti se va clati bine chiuveta pentru a spala saliva si apoi se va spala pe maini;

- Nu se va impartiti cu nimeni periuta de dinti, aparatul de ras, prosopul de fata sau corp, produse alimentare sau bauturile, lingurile, furculitele, paharele si farfuriile.

- Pacientul va trebui sa faca dus in fiecare zi (+ spalatul pielii capului si al parului). Pacientul va trebui sa faca cel putin 2 dusuri pe zi in primele 7 zile dupa administrarea dozei terapeutice de iod radioactiv;

- Pacientul trebuie sa arunce orice produs care contine fluide corporale, cum ar fi transpiratie, sange la WC. Elemente care nu pot fi aruncate in WC, cum ar fi tamponele menstruale, bandajele, vasele din plastic, lingurile si furculitele si prosoapele de hartie ar trebui sa fie puse in punga de gunoi de plastic (dedicata deseurilor pacientului);

- Se va spala lenjeria de corp, pijamalele, asternuturile si orice haine care au fost purtate, sau care contin transpiratie, sange sau urina care au fost folosite la la administrarea de iod radioactiv separat de alte haine. Se va folositi o masina de spalat obisnuita. Nu este nevoie de utilizare de inalbitor si nu este nevoie de clatiri suplimentare;

- Oricine va intra in contact cu substante biologice ale pacientului trebuie sa poarte manusi din material de plastic. Manusile trebuie apoi puse in sacul de gunoi de plastic specificat (dedicata deseurilor pacientului);

 

FEMEILE - de evitat sarcina: 6 luni la pacientele cu hipertiroidie si minim 1 an la pacientele cu cancer tiroidian tratate cu iod radioactiv.

BARBATIl nu au voie sa procreeze cel putin 6 luni de la primirea unei doze terapeutice de iod radioactiv.

 

Animale de companie:

De obicei, animalele de companie nu vor primi o doza suficienta de radiatii incat sa le faca rau.

DAR:

- Nu este recomandat ca pacientul sa sarute cainele, pisica sau alte animale de companie.

- Este recomandat evitarea hranirii animalelor de companie de catre pacient timp de 14 zile.

- Nu este recomandat ca pacientul sa stea langa animale mici pentru perioade lungi de timp.

- Nu este recomandat ca pacientul sa doarma cu animale de companie (trebuie intrebat medicul pentru cat timp), deoarece saliva, transpiratia sau alte secretii pot fi transferate catre de animale de companie.

- Daca pacientul sufera un accident de circulatie sau orice alte situatii de urgenta medicala in timpul primei saptamani dupa tratament, trebuie sa arate formularul eliberat de spital cadrelor medicale pentru a le spune despre data si doza de tratamentul cu iod radioactiv.

 

Locul de munca / scoala:

- Pacientul trebuie sa limiteze activitatile in colectivitati timp de 7 zile de la externare.

- Reintegrarea la locul de munca sau la scoala, inclusiv activitatile in mediu exterior in care este necesara intrarea in contact cu colegii de munca sau cu colegii de scoala, precum si aranjamente pentru naveta catre locul de munca /scoala trebuie restrictionat sau limitat pentru o perioada de timp.

- Colegii pacientului trebuie sa poata sa mentina cel putin 1-2 m distant, in orice moment, cu exceptia intalnirilor ocazionale, de moment.

- Colaborarea cu copiii, lucrul in preajma femeilor gravide sau care alapteaza, a copilor cu diverse deficite la distanta mai mica de 2 m va intarzia revenirea la locul de munca pentru o perioada mai lunga de timp.

 

Situatii Speciale: locul de munca / scoala:

- Prepararea de alimente pentru alte persoane. Pacientul poate obtine instructiuni speciale de la un membru al echipei de tratament cu iod radioactiv.

- Pacientul nu poate sa doneze sange minim 14 zile.

 

Transportul la locul de munca sau la scoala:

- Mersul la comun cu alte persoane intr-o masina particulara sau transportul public trebuie restrictionat pentru un anumit interval de timp (ore) in timpul zilei.

- Calatoriile cu mijloace de transport speciale si pentru durate mai lungi este posibila.

! Pana la 3 luni sau mai mult dupa tratamentul cu iod radioactiv s-ar putea porni detectoare de radiatii la: frontierele nationale, aeroporturi, statii de autobuz si de tren, tuneluri, poduri, puncte de colectare gunoi si chiar locul de munca.

Trebuie sa se pastreze o copie a formularului eliberat de medic ori de cate ori pacientul calatoreste.

 

Bibliografie:

Preluat din Formularul eliberat de Sectia de Terapie Izotopica, Institutul National de Endocrinologie „C. I. Parhon”


Pagina actualizata la data de: 12-01-2024

Produse din categoria Reguli pentru a preveni contaminarea radioactiva a altor persoane dupa tratamentul cu Iod radioactiv

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale