Ce inseamna FODMAP?
Pe scurt, FODMAP cuprinde oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli fermentabili. Acestia reprezinta un tip de carbohidrati nedigerabili. Studiile au aratat o legatura puternica intre FODMAP si simptomele digestive precum gaze, balonare, dureri de stomac, diaree si constipatie.
Cele mai frecvente FODMAP includ:
- Fructoza: zahar simplu gasit in multe fructe si legume, care intra in alcatuirea zaharului si a majoritatii zaharurilor adaugate
- Lactoza: un carbohidrat care se gaseste in produsele lactate precum laptele
- Fructanii: se gasesc in multe alimente, inclusiv in cereale precum graul, graul spelta, secara si orzul
- Galactanii: se gasesc in cantitati mari in leguminoase
- Poliolii: alcoolii de zahar precum xilitolul, sorbitolul, maltitolul si manitolul. Se gasesc in unele fructe si legume si sunt adesea folosite ca indulcitori.
Ce este dieta cu un continut scazut de FODMAP?
Dieta cu continut scazut de FODMAP se refera la reducerea aportului a patru tipuri de carbohidrati fermentabili: oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli.
Desi carbohidratii FODMAP pot declansa disconfort digestiv pentru oricine atunci cand sunt consumati in cantitati mari, chiar si cantitatil mai mici pot agrava simptomele persoanelor care sufera de sindrom de colon iritabil.
Care sunt alimentele cu un continut scazut de FODMAP?
Alimentele cu continut scazut de FODMAP sunt cele care contin cantitati minime de carbohidrati fermentabili care pot declansa simptome digestive la persoanele cu sindrom de colon iritabil si alte tulburari digestive. Prin includerea unei varietati de alimente cu continut scazut de FODMAP in dieta se pot asigura nutrientii necesari.
Alimentele cu continut scazut de FODMAP includ:
- Lactate: lapte de migdale, lapte fara lactoza, lapte de orez, lapte de cocos, iaurt fara lactoza si branzeturi tari.
- Fructe: banane, afine, pepene galben, grapefruit, kiwi, lamaie, lime verde, portocale si capsuni.
- Legume: muguri de bambus, muguri de fasole, bok choy, morcovi, arpagic, castraveti, vinete, ghimbir, salata verde, masline, pastarnac, cartofi, ceapa si napi.
- Proteine: carne de vita, porc, pui, peste, oua si tofu.
- Nuci/seminte: (limita la 10-15 din fiecare) migdale, nuci de macadamia, alune, nuci de pin si nuci.
- Cereale: ovaz, tarate de ovaz, tarate de orez, paste fara gluten, quinoa, orez alb si faina de porumb.
Care sunt alimentele cu un continut mare de FODMAP care ar trebui evitate?
Alimentele bogate in FODMAP care ar trebui evitate includ:
- Fructoza: fructe (inclusiv mere, mango, pere, pepene verde), miere, sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza, agave
- Lactoza: lactate (lapte de vaca, capra sau oaie), crema de branza, iaurt, inghetata
- Fructani: secara si grau, sparanghel, broccoli, varza, ceapa, usturoi
- Galactani: leguminoase, cum ar fi fasole, linte, naut si soia
- Polioli: alcooli de zahar si fructe care au samburi sau seminte, cum ar fi mere, caise, avocado, cirese, smochine, piersici, pere sau prune
Care sunt fazele unei diete cu continut scazut de FODMAP?
Dieta cu continut scazut de FODMAP poate fi impartita in in trei faze. In prima faza, toate alimentele bogate in FODMAP sunt eliminate pentru o perioada lunga de timp, adesea patru pana la sase saptamani.
In faza a doua, se reintroduc treptat alimente restrictionate, observand cat de bine sunt tolerate cantitati tot mai mari din alimentele reintroduse.
Faza a treia este faza de personalizare, in care se evita alimentele in cantitatile care provoaca simptome.
Indrumarea unui dietetician poate fi utila pentru a aplica corect aceasta dieta.
Care sunt riscurile asociate cu dieta FODMAP?
In timp ce evitarea alimentelor bogate in FODMAP poate fi dificila, reintroducerea grupurilor de carbohidrati inapoi pentru a testa toleranta poate fi si mai dificila. Unele persoane evita reintroducerea alimentelor, mai ales daca au experimentat o ameliorare semnificativa a simptomelor in timpul fazei de eliminare. Acest lucru creste potentialul de riscuri nutritionale.
Exista, de asemenea, ingrijorarea in ceea ce priveste restrictia pe termen lung a alimentelor bogate in FODMAP, deoarece pot modifica componenta florei bacteriene din intestin, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sanatatii intestinale si poate agrava problemele digestive in timp. Oligozaharidele, in special, sunt o sursa importanta de energie pentru bacteriile benefice. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu Sindrom de colon iritabil, care se pare ca prezinta niveluri mai scazute de bacterii intestinale benefice.
Cine poate adopta o dieta cu un continut scazut de FODMAP?
Dieta cu continut scazut de FODMAP nu este destinata persoanelor fara Sindrom de intestin iritabil si nici nu este potrivita pentru toata lumea cu aceasta afectiune. Persoanele cu diete deja restrictionate, cum ar fi veganii sau cei cu alergii alimentare, pot fi in imposibilitatea de a-si satisface nevoile nutritionale prin intermediul acestei diete. Persoanele subnutrite sau subponderale nu ar trebui sa apeleze la dieta cu un continut scazut de FODMAP. Dieta nu este la fel de bine cercetata pentru alte afectiuni gastro-intestinale, asa ca, in general, este mai bine sa se evite dieta dacapersoana nu sufera de Sindrom de intestin iritabil, cu exceptia cazului in care un medic recomanda altfel.
Bibliografie
FODMAP Diet: What You Need to Know, Johns Hopkins official website
Everything You Need to Know About the FODMAP Diet, Healthline official website
Patient Education, Low FODMAP diet, Gastroenterology Consultants of San Antonio official website
Try a FODMAPs diet to manage irritable bowel syndrome, Harvard Health Publishing official website
The lowdown on the low-FODMAP diet, Harvard Health Publishing official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona