Ce este dieta ketogenica?
Dieta ketogena sau dieta keto este o abordare alimentara caracterizata printr-un aport bogat de grasimi si un continut scazut de carbohidrati. Prin reducerea semnificativa a consumului de carbohidrati si cresterea aportului de grasimi si proteine, aceasta dieta induce o stare metabolica numita cetoza, in care organismul foloseste grasimea ca sursa principala de energie in loc de carbohidrati. Scopul principal al dietei ketogenice este de a reduce grasimea corporala si de a imbunatati sanatatea metabolica.
In anul 1921, Russell Wilder a folosit pentru prima data dieta ketogena pentru a trata epilepsia. De asemenea, a inventat termenul de ,,dieta cetogena". Prin observatiile sale, Russell Wilder a observat ca dieta ketogenica reduce frecventa si intensitatea convulsiilor la un subgrup de pacienti care au urmat aceasta abordare alimentara. In ultimii ani, dieta ketogena a fost utilizata ca si dieta pentru slabit.
In ce consta si cum functioneaza dieta ketogenica?
O dieta ketogenica consta in principal intr-un aport ridicat de grasimi, un consum moderat de proteine si un aport scazut de carbohidrati. Distributia macronutrientilor variaza de obicei intre aproximativ 55% pana la 60% grasimi, 30% pana la 35% proteine si 5% pana la 10% carbohidrati. De exemplu, intr-o dieta de 2000 kcal pe zi, aportul de carbohidrati s-ar ridica la aproximativ 20 pana la 50 de grame pe zi.
Carbohidratii reprezinta principala sursa de energie a organismului uman. Atunci cand aportul de carbohidrati este limitat la mai putin de 50 g pe zi, au loc doua procese metabolice principale: gluconeogeneza si cetogeneza.
Gluconeogeneza este procesul prin care organismul produce glucoza intern, in primul rand in ficat, folosind glicogenul ca si materie prima. Cand aportul de glucaoza scade, productia endogena a glucozei nu poate furniza suficienta energie. In acest moment metabolismul trece la starea de cetogeneza pentru a oferi o sursa alternativa de energie sub forma de corpi cetonici. Corpii cetonici inlocuiesc glucoza ca sursa primara de energie.
Cand are loc cetogeneza, secretia de insulina scade din cauza nivelului scazut de glucoza din sange, ceea ce duce la o scadere a stocarii grasimilor si glucozei de catre organism. Grasimile se descompun rezultand acizi grasi. Acizii grasi sunt metabolizati la corpi cetonici care se acumuleaza in organism pe masura ce dieta ketogenica este sustinuta si servesc ca o sursa alternativa de energie pentru organism. Aceasta stare metabolica este denumita cetoza. Atata timp cat organismul este lipsit de carbohidrati, metabolismul ramane in starea de cetoza. Cetoza nutritionala este in general considerata sigura, deoarece implica producerea de corpi cetonici in concentratii moderate, fara a afecta semnificativ pH-ul sangelui.
Corpii cetonici sintetizati in organism pot fi utilizati eficient ca sursa de energie de catre organele vitale, cum ar fi inima, tesutul muscular si rinichii. Corpii cetonici pot traversa, de asemenea, bariera hemato-encefalica pentru a oferi o sursa alternativa de energie pentru creier. Corpii cetonici permit organismului sa mentina o productie eficienta de energie chiar si atunci cand se confrunta cu un deficit caloric. In plus, corpii cetonici pot reduce efectele nocive ale radicalilor liberi si pot creste capacitatea antioxidanta a organismului.
Care sunt alimentele premise in dieta ketogenica?
In dieta ketogenica pot fi consumate urmatoarele alimente:
- carne: carne rosie, sunca, carnati, slanina, carne de pui si de curcan
- peste gras: somon, pastrav, ton si macrou
- fructe de mare: crevetii si majoritatea crabilor nu contin carbohidrati, stridiile si caracatita insa contin un anumit procent de carbohidrati
- oua
- unt, ghee, smantana, iaurt grecesc
- branza: cheddar, branza de capra, blue cheese, mozzarella, parmesan, mascarpone, branza Brie, branza Camambert, feta, halloumi, cottage cheese etc
- nuci si seminte: migdale, nuci, seminte de in, seminte de dovleac, seminte de chia etc.
- uleiuri sanatoase: ulei de masline extravirgin si ulei de avocado
- avocado intreg sau guacamole si masline
- legume cu continut scazut de carbohidrati: legume cu frunze verzi (salata verde, baby spanac, rucola), sparanghel, broccoli, varza, conopida, ciuperci, castravete, fasole verde, vinete, rosii, dovleac spaghetti, ridichi, napi, varza de Bruxelles, telina.
- condimente: sare, piper, ierburi si condimente
- bauturi: cafea neindulcita, ceai si apa
Care sunt alimentele intezise in dieta ketogenica?
Aportul oricarui aliment bogat in carbohidrati ar trebui limitat in dieta ketogenica.
Aportul urmatoarelor alimente ar trebui redus sau eliminat:
- alimente care contin zahar: suc de fructe, smoothie-uri, prajituri, inghetata, bomboane etc.
- cereale sau amidon: produse pe baza de grau, orez, paste, cereale etc.
- fructe: toate fructele, cu exceptia portiilor mici de fructe de padure
- fasole sau leguminoase: mazare, fasole, linte, naut etc.
- radacinoase si tuberculi: cartofi, cartofi dulci, morcovi, pastarnac etc.
- produse sarace in grasimi sau dietetice: maioneza cu continut scazut de grasimi, sosuri pentru salate cu un continut redus de grasimi
- unele condimente sau sosuri: sos barbeque, sos teriyaki, ketchup etc.
- grasimi nesanatoase: uleiuri vegetale procesate, maioneza etc.
- alcool: bere, vin, lichior, cocktail-uri, etc.
- alimente dietetice fara zahar: bomboane fara zahar, siropuri, budinci, indulcitori, deserturi etc.
Care sunt beneficiile dietei ketogenice?
S-a demonstrat ca dieta ketogena produce modificari metabolice benefice pe termen scurt. Odata cu pierderea in greutate, parametrii de sanatate asociati cu excesul de greutate se pot imbunatati, cum ar fi rezistenta la insulina, hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut si nivelul ridicat de trigliceride.
Dieta ketogenica poate sprijini pierderea in greutate
Dieta ketogenica poate favoriza pierderea in greutate in mai multe moduri, inclusiv prin stimularea metabolismului si reducerea apetitului. Dietele ketogenice consta in alimente satioase ce pot reduce senzatia de foame.
Dieta ketogenica poate avea efecte benefice in acnee
Acneea are mai multe cauze diferite si in unele cazuri poate fi corelata cu nivelul glicemiei si cu alimentatia. Consumul unei diete bogate in carbohidrati procesati poate modifica echilibrul florei intestinale si poate duce la modificari ale glicemiei, putand afecta negativ sanatatea si aspectul pielii. Potrivit unui studiu din 2012, prin scaderea aportului de carbohidrati, o dieta ketogenica ar putea reduce simptomele acneei la unii oameni.
Dieta ketogenica poate reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer
Cercetatorii au examinat efectele dietei ketogenice in prevenirea sau in gestionarea anumitor tipuri de cancer. Un studiu a descoperit ca dieta ketogenica poate fi un ajutor complementar utilizat impreuna cu chimioterapie si radioterapie la persoanele cu anumite tipuri de cancer. Acest lucru se datoreaza faptului ca ar genera stres oxidativ in celulele canceroase provocand moartea acestora.
Trebuie efectuate mai multe studii pentru a intelege pe deplin beneficiile potentiale ale dietei ketogenice in prevenirea si tratamentul cancerului.
Dieta ketogenica poate imbunatati sanatatea inimii
Unele dovezi arata ca un consum crescut de grasimi sanatoase, cum ar fi avocado, in loc de grasimi mai putin sanatoase, cum ar fi carnea grasa, poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii prin reducerea colesterolului.
O recenzie din 2017 a studiilor efectuate pe animale si pe oameni a aratat ca, adoptand o dieta ketogenica, unele persoane au experimentat o scadere semnificativa a nivelurilor de colesterol total, al LDL colesterolului si al trigliceridelor si o crestere a HDL colesterolului. Nivelurile ridicate de colesterol pot creste riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, revizuirea a concluzionat ca efectele pozitive ale dietei asupra sanatatii inimii depind de calitatea dietei. Prin urmare, este importanta selectionarea unor alimente sanatoase, atunci cand este adoptata o dieta keto.
Dieta ketogenica poate proteja functia creierului
Unele studii sugereaza ca cetonele care se genereaza in timpul dietei keto ofera beneficii neuroprotectoare, ceea ce inseamna ca pot proteja creierul si celulele nervoase. Sunt necesare mai multe cercetari asupra efectelor diete keto asupra creierului.
Dieta ketogenica poate ajuta la reducerea crizelor epileptice
Cetoza este un proces metabolic in timpul caruia organismul foloseste corpii cetonici ca si materie prima pentru a produce energie. Epilepsy Foundation sustine ca starea de cetoza poate reduce crizele la persoanele cu epilepsie, in special la cei care nu au raspuns la alte metode de tratament si la copii cu convulsii focale. Sunt necesare mai multe cercetari cu privire la eficienta dietei ketogenice in astfel de cazuri.
Dieta ketogenica poate fi benefica in cazul persoanelor cu diabet
In cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, dieta ketogenica poate ajuta in gestionarea glicemiei pe termen scurt. Cu toate acestea, efectele pe termen lung nu sunt cunoscute.
Dieta ketogenica poate imbunatati performanta atletica
Pentru sportivi, cercetarile privind dieta keto evidentiaza potentiale imbunatatiri ale performantei atletice, mai ales in cazul activitatilor de anduranta. Un studiu a constatat ca dietele de tip ketogenic le-au permis sportivilor de anduranta sa utilizeze grasimile ca si sursa de energie fara sa fie nevoiti sa se alimenteze cu carbohidrati simpli in timpul antrenamentelor si competitiilor de anduranta si, de asemenea, s-a observant imbunatatirea timpilor de recuperare.
Care sunt riscurile si contraindicatiile dietei ketogenice?
Dieta ketogenica poate prezenta unele efecte adverse mai frecvente si in general usoare pe termen scurt, cunoscute sub numele de ,,gripa ketogenica" sau “keto flu”. Aceste simptome pot include greata, varsaturi, dureri de cap, oboseala, ameteli, insomnie, toleranta redusa la efort si constipatie. Aceste simptome se pot ameliora in cateva zile pana la cateva saptamani. Asigurarea unui aport adecvat de lichide si electroliti poate ajuta la contracararea unora dintre aceste simptome. Reactiile adverse pe termen lung includ steatoza hepatica, hipoproteinemie, hipocetrurie, hipercalciurie, calculi renali si deficit de vitamine si minerale.
- Deficit de nutrienti: dietele keto sunt foarte restrictive si pot duce la un aport insuficient de vitamine, minerale si substante fitochimice esentiale.
- Probleme digestive: dietele bogate in grasimi si sarace in fibre pot provoca probleme digestive, cum ar fi constipatia, diareea si balonarea.
- Calculi renali: o dieta bogata in grasimi si saraca in carbohidrati poate creste riscul de a dezvolta pietre la rinichi.
- Boli cardiace: o dieta ketogena poate creste riscul de boli de inima din cauza continutului ridicat de grasimi saturate si a lipsei de fibre.
- Pierderea masei musculare: pierderea rapida in greutate printr-o dieta ketogenica poate duce la pierderea musculara, avand un impact negativ asupra performantei atletice.
- Declin cognitiv: efectele dietelor sarace in carbohidrati asupra metabolismului creierului pot duce la un potential declin cognitive.
Precautii si contraindicatii
Pacientii cu diabet zaharat care administreaza insulina sau antidiabetice orale pot prezenta hipoglicemie severa daca doza medicamentelor nu este ajustata corespunzator inainte de a incepe o dieta ketogenica. Dieta ketogenica este contraindicata persoanelor cu pancreatita, insuficienta hepatica, tulburari ale metabolismului grasimilor, deficit primar de carnitina, deficit de carnitin palmitoiltransferaza, deficit de carnitin translocaza, porfirie sau deficit de piruvat kinaza.
In plus, persoanele care urmeaza o dieta ketogenica pot avea (rareori) un test fals pozitiv al alcoolemiei din cauza conversiei acetonei in izopropanol de catre alcool dehidrogenaza hepatica, ceea ce duce la o citire inexacta a alcoolemiei.
Bibliografie:
Paoli A. Ketogenic diet for obesity: friend or foe?. Int J Environ Res Public Health. 2014 Feb 19;11(2):2092-107.
Schwingshackl L, Hoffmann G. Comparison of effects of long-term low-fat vs high-fat diets on blood lipid levels in overweight or obese patients: a systematic review and meta-analysis. J Acad Nutr Diet. 2013 Dec 1;113(12):1640-61.
Ketogenic Diet 101: A Complete Scientific Guide to Keto, Everyday health official
Noakes, Timothy David et al. "Low-carbohydrate diets for athletes: what evidence?" British Journal of Sports Medicine 48 (2014): 1077 - 1078.
Ketogenic diet, HealthDirect official website
Is the keto diet good for you?, Medical News Today official website
Paoli A, Grimaldi K, Toniolo L, Canato M, Bianco A, Fratter A. Nutrition and acne: therapeutic potential of ketogenic diets. Skin Pharmacol Physiol. 2012;25(3):111-7. doi: 10.1159/000336404. Epub 2012 Feb 11. PMID: 22327146.
Gomez-Arbelaez D, Crujeiras AB, Castro AI, Martinez-Olmos MA, Canton A, Ordonez-Mayan L, Sajoux I, Galban C, Bellido D, Casanueva FF. Resting metabolic rate of obese patients under very low calorie ketogenic diet. Nutr Metab (Lond). 2018 Feb 17;15:18. doi: 10.1186/s12986-018-0249-z. PMID: 29467800; PMCID: PMC5816424.
Allen BG, Bhatia SK, Anderson CM, Eichenberger-Gilmore JM, Sibenaller ZA, Mapuskar KA, Schoenfeld JD, Buatti JM, Spitz DR, Fath MA. Ketogenic diets as an adjuvant cancer therapy: History and potential mechanism. Redox Biol. 2014;2:963-70. doi: 10.1016/j.redox.2014.08.002. Epub 2014 Aug 7. PMID: 25460731; PMCID: PMC4215472.
Kosinski C, Jornayvaz FR. Effects of Ketogenic Diets on Cardiovascular Risk Factors: Evidence from Animal and Human Studies. Nutrients. 2017 May 19;9(5):517. doi: 10.3390/nu9050517. PMID: 28534852; PMCID: PMC5452247.
Ketogenic Diet, Epilpsy Foundation official website
D'Andrea Meira I, Romao TT, Pires do Prado HJ, Kruger LT, Pires MEP, da Conceicao PO. Ketogenic Diet and Epilepsy: What We Know So Far. Front Neurosci. 2019 Jan 29;13:5. doi: 10.3389/fnins.2019.00005. PMID: 30760973; PMCID: PMC6361831.
Diet Review: Ketogenic Diet for Weight Loss, The Nutrition Source, Harvard.edu official website
Batch JT, Lamsal SP, Adkins M, Sultan S, Ramirez MN. Advantages and Disadvantages of the Ketogenic Diet: A Review Article. Cureus. 2020 Aug 10;12(8):e9639. doi: 10.7759/cureus.9639. PMID: 32923239; PMCID: PMC7480775.
Masood W, Annamaraju P, Khan Suheb MZ, et al. Ketogenic Diet. [Updated 2023 Jun 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
20 Foods to Eat on the Keto Diet, Healthline official website
Should you try the keto diet?, Harvard Health Poublishing official website
The Ketogenic Diet: A Detailed Beginner's Guide to Keto, Healthline official website
10 Health Benefits of Low-Carb and Ketogenic Diets, Healthline official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona