Ce este mango?
Mango este un fruct tropical, cunoscut stiintific sub numele de Mangifera indica L. (familia Anacardiaceae), are un gust dulce si o aroma specifica si contine o varietate de nutrienti benefici pentru sanatate. Fructul reprezinta o sursa importanta de vitamina A si C. Mango este, de asemenea, un fruct versatil, putand fi consumat sub diferite forme.
Ce contine mango?
Fructul de mango este o sursa importanta de macronutrienti, cum ar fi carbohidrati, lipide si acizi grasi, proteine si aminoacizi si acizi organici. De asemenea, mango contine vitamine si minerale, dar si alti fitonutrienti precum compusi fenolici, flavonoidele si alti polifenoli, clorofila, carotenoidele si compusii volatili. Continutul nutritional al fructelor de mango variaza in functie de soi si de mai multi factori inainte si postrecoltare.
Conform datelor raportului Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USD) analiza compozitiei fructului de mango matur (Mangifera indic a L.) in grame per 100 g este urmatoarea:
Energie: 62,1-190 kcal
Apa: 78,9-82,8 g
Lipide totale: 0,30-0,53 g
Proteine totale: 0,36-0,40 g
Glucide totale: 16,20-17,18 g
Fibre alimentare totale: 0,85-1,06 g
Conform recomandarilor Food and Drug Administration (FDA) si Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025, pentru un adult in varsta de cel putin 19 ani, o cana de 165 g de mango crud ofera urmatoarele vitamine si minerale:
Vitamina C: 67% din DZR (doza zilnica recomandata)
Cupru: 20% din DZR
Folat: 18% din DZR
Vitamina B6: 12% din DZR
Vitamina A: 10% din DZR
Vitamina E: 10% din DZR
Vitamina K: 6% din DZR
Niacina: 7% din DZR
Potasiu: 6% din DZR
Riboflavina: 5% din DZR
Magneziu: 4% din DZR
Tiamina: 4% din DZR
Care sunt beneficiile fructului de mango?
Consumul de mango poate imbunatati sanatatea intestinala
Mango este o sursa buna de fibre, atat solubile, cat si insolubile. Fibrele insolubile nu se descompun in tractul digestiv, ceea ce confera volum scaunului. Ca urmare, consumul de mango poate ajuta persoanele care sufera de constipatie. O dieta bogata in fibre este o modalitate eficienta de a combate constipatia si balonarea. Fibrele hranesc, de asemenea, bacteriile intestinale benefice, ajutand la mentinerea in echilibru a microbiomei intestinale.
Consumul de mango poate ajuta in procesul de slabire
Un studiu a constatat ca mango poate ajuta la controlul senzatiei de foame. Datorita continutului crescut de fibre, mango necesita un timp mai indelungat pentru digestie si ofera o sanzatie de satietate pe o perioada mai lunga de timp.
Consumul de mango poate imbunatati sanatatea parului si a pielii
Vitaminele A, C si E sunt antioxidanti necesari pentru sanatatea parului si a pielii. Aceste vitamine ajuta la combaterea efectelor nocive ale factorilor de mediu. Aplicarea acestor vitamine direct pe piele poate fi benefica, motiv pentru care multe produse de ingrijire a pielii contine vitamina A si E. O dieta bogata in vitamina A,C si E ajuta, de asemenea, la santatea pielii si a parului.
Consumul de mango poate ajuta la scaderea colesterolului
Fibrele solubile din mango pot ajuta atat la scaderea colesterolului total, cat si a colesterolului LDL (colesterolul rau) care determina acumularea placii de aterom in vasele de sange, care in timp blocheaza fluxul de sange si de oxigen catre organe.
Consumul de mango poate ajuta in reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer
Mango contin un compus numit mangiferina, care s-a descoperit ca protejeaza impotriva daunelor celulare care pot conduce la cancer. S-a descoperit ca mangiferina poate reduce riscul de cancer cerebral, de cancer de san, de cancer de col uterin, de cancer de colon si de cancer de piele. De asemenea, mango mai contine si alti compusi cu efect antioxidant importanti in reducerea riscului general de a dezvolta cancer.
In plus, Skin Cancer Foundation sugereaza ca o dieta bogata in beta caroten poate ajuta la protejarea impotriva cancerului de piele. Fructele si legumele portocalii, cum ar fi mango, contin beta caroten, care se transforma in vitamina A in organism.
Consumul de mango poate oferi beneficii pentru persoanele care sufera de degenerescenta maculara legata de varsta
Mango contin un antioxidant numit zeaxantina. Un studiu amplu din 2017, sugereaza ca zeaxantina poate juca un rol protector in sanatatea ochilor si ar putea preveni simptomele cauzate de degenerescenta maculara. Aceasta este o afectiune a ochilor care se agraveaza odata cu varsta.
Studiul sustine proprietatile antiinflamatoare ale zeaxantinei ca o posibila explicatie a acestui mecanism de protectie.
Consumul de mango poate fi benefic pentru sanatatea inimii
Mango contin cantitati medii spre ridicate de potasiu. O cana de mango crud de 165 de grame (g) furnizeaza 277 de miligrame (mg) de potasiu. Cresterea potasiului si scaderea sodiului in dieta pot ajuta la reducerea riscului de hipertensiune arteriala. Continutul de fibre, potasiu si vitamine din mango poate ajuta la mentinerea functionarii optime a arterelor si poate reduce riscul de boli de inima.
Cum poate fi utilizat mango in alimentatie?
Una dintre cele mai bune modalitati de a consuma un mango proaspat este ca acesta sa fie taiat cubulete si sa fie consumat ca atare.
Alte optiuni de consum includ:
- prepararea unei salate de fructe
- adaugarea de mango intr-un pahar de limonada, ceai cu gheata sau apa
- adaugarea in salsa proaspata
- adaugarea a cateva felii de mango congelat la smoothie-uri
Fructul de mango este gustos si dupa prepararea termica. Mango poate fi gatit la gratar ca desert sau gatit la cuptor in briose si alte produse de panificatie pentru a le agauga dulceata si savoare. Mango poate fi preparat si ca jeleu sau dulceata.
Cum se pastreaza mango?
Mango poate atinge apogeul de coacere la doar trei pana la patru zile dupa ce a fost recoltat. De asemenea, perioada in care poate fi consumat un fruct de mango poate varia. Aceasta poate fi de patru pana la opt zile la temperatura camerei, dar cand sunt tinute la rece, acesta poate rezista si doua pana la trei saptamani.
Care sunt potentialele riscuri si reactii adverse ale consumului de mango?
Exista cateva riscuri potentiale atunci cand vine vorba de consumul de mango.
Consumul de mango poate agrava sindromul de intestin iritabil
Mango este un aliment bogat in FODMAP, carbohidrati pe care intestinul subtire ii absoarbe greu. Ca rezultat, consumul de mango poate declansa gaze si balonare la unele persoane, in special la cei cu sindrom de intestin iritabil.
Consumul de mango poate provoca uneori reactii alergice
Desi este rar, este posibil sa apara reactii alergice la mango. O reactie poate fi rezultatul dermatitei de contact, adica atunci cand se produce o reactie cutanata in urma contactului direct cu un alergen.
De asemenea, poate sa apara si o reactie alergica la nielul cavitatii bucale numite si Sindrom de alergie orala atunci cand mango este consumat. Cu toate acestea, Sindromul de alergie orala nu este rezultatul unei alergii alimentare. Aceasta este o afectiune cauzata de o hipersensibilitate la polen, dar apare si in cazul proteinelor din mango care sunt similare structural cu cele din polen.
Bibliografie:
10 Health Benefits of Mango, Healthline official website
What to know about mangoes, Medical News Today official website
Maldonado-Celis ME, Yahia EM, Bedoya R, Landazuri P, Loango N, Aguillon J, Restrepo B, Guerrero Ospina JC. Chemical Composition of Mango (Mangifera indica L.) Fruit: Nutritional and Phytochemical Compounds. Front Plant Sci. 2019 Oct 17;10:1073. doi: 10.3389/fpls.2019.01073. PMID: 31681339; PMCID: PMC6807195.
Mango-licious: The Top 6 Health Benefits of Mangoes, Cleveland Clinic official website
Health Benefits of Mangoes, Health official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona