Ce este refluxul gastroesofagian?
Refluxul gastroesofagian este o conditie medicala in care acidul gastric refuleaza repetat inapoi in esofag. Acest fenomen poate cauza iritatii la nivelul mucoasei esofagiene. Refluxul acid este foarte frecvent intalnit, insa atunci cand acesta se repeta, poate provoca boala de reflux gastroesofagian.
Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian?
Simptomele frecvente ale refluxului gastroesofagian includ:
- senzatie de arsura in piept
- arsuri gastrice care apar de obicei dupa masa si care se pot agrava inainte de culcare sau pe parcursul noptii
- refularea continutului gastric sau aparitia unui gust acru
- dureri de burta sau dureri in piept
- dificultati la inghitire (disfagie)
- senzatie de nod in gat
Daca refluxul apare si pe timul noptii, este posibil sa fie insotit de simptome si semne suplimentare precum:
- tuse continua
- inflamatia corzilor vocale, cunoscuta sub numele de laringita
- astm sau agravarea astmului preexistent
Care sunt cauzele refluxului gastroesofagian?
Pentru ca acidul sa patrunda in esofag, acesta trebuie sa migreze prin valva din partea inferioara a esofagului, care de obicei separa continutul gastric de esofag. Aceasta supapa se numeste sfincterul esofagian inferior.
Cauzele frecvente ale refluxului de acid si ale BRGE includ:
- Hernie hiatala. O hernie hiatala apare atunci cand partea superioara a stomacului impinge in sus prin orificiul din diafragma prin care trece esofagul.
- Sarcina. Sarcina este o cauza frecventa a refluxului acid temporar. Presiunea si volumul din abdomen pot impinge, intinde si slabi muschii diafragmei care sustin sfincterul esofagian inferior.
- Obezitatea. Obezitatea creste presiunea si volumul abdomenului, ceea ce afecteaza sfincterul esofagian inferior in mod similar cu sarcina.
- Fumatul. Fumul de tutun relaxeaza sfincterul esofagian inferior, indiferent daca pacientul fumeaza sau este expus la fumatul pasiv. Fumatul poate provoca tuse, ceea ce declanseaza deschiderea sfincterului esofagian inferior. Fumatul si tusea cronica pot slabi muschii diafragmei si pot contribui la dezvoltarea unei hernie hiatale. De asemenea, fumatul incetineste procesul de digestie si creste secretia de acid gastric.
Alte cauze posibile ale BRGE includ:
- Defecte congenitale, cum ar fi atrezia esofagiana si herniile
- Boli ale tesutului conjunctiv precum sclerodermia
- Interventii chirurgicale la nivelul pieptului sau la nivelul abdomenului
- Medicamente cu efect relaxant asupra sfincterului esofagian inferior, precum: benzodiazepine, blocante ale canalelor de calciu, antidepresive triciclice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, teofilina, medicamente de terapie hormonala pentru menopauza.
De ce este important regimul in refluxul gastroesofagian?
Regimul in refluxul gastroesofagian si integrarea anumitor alimente mai bine tolerate din punct de vedere gastric in dieta pot prezenta avantaje precum:
- reducerea riscului de reflux acid, comparativ cu alte alimente
- neutralizarea acidului din stomac
- gestionarea simptomelor refluxului acid
Regmul nu vindeca boala de reflux esofagian sau refluxul acid si, uneori, toleranta pentru anumite alimente poate varia de la o persoana la alta.
Care sunt alimentele permise in refluxul gastroesofagian?
Desi sunt necesare cercetari suplimentare, un studiu amplu desfasurat in anul 2021 sugereaza ca anumite alimente, cum ar fi anumite fructe si legume, sunt asociate cu un risc mai mic de boala de reflux gastroesofagian. In mod similar, un studiu din anul 2016 a constatat ca dieta mediteraneana, care este bogata in fructe, legume, cereale integrale si grasimi nesaturate, a fost asociata cu un risc mai scazut de boala de reflux gastroesofagian.
Expertii recomanda adoptarea unei diete mediteraneene sau un model alimentar similar, bogat in fructe, legume si cereale integrale pentru a reduce simptomele refluxului acid. Cateva exemple de idei de masa includ:
- fulgi de ovaz cu fructe de padure
- oua posate pe paine prajita din cereale integrale
- avocado pe paine prajita din cereale integrale
- salata mixta de verdeturi cu pita din cereale integrale si hummus
- orez brun cu legume la abur si somon
- sandwich cu paine integrala cu ton si legume la gratar
- pizza din cereale integrale cu legume si branza cu continut scazut de grasimi
- pui la cuptor fara piele cu legume la gratar
- frigarui de legume la gratar cu hummus si salata
De asemenea, pot fi consumate si combinate alimente care prezinta un grad de toleranta mai bun la persoanele cu reflux acid, cum ar fi:
Legumele
Legumele sunt in mod natural sarace in grasimi si zaharuri. Optiunile permise includ:
- Fasole verde
- Broccoli
- Sparanghel
- Conopida
- Legume cu frunze verzi
- Cartofi dulci
- Castraveti
Se pot folosi ierburi si condimente nepicante pentru a adauga aroma. Adaugarea de unt, condimente picante, suc de lamaie, ketchup si sosuri pentru salata poate creste riscul de reflux acid.
Fulgi de ovaz
Fulgii de ovaz sunt cereale integrale si o sursa excelenta de fibre. Ovazul absoarbe, de asemenea, acidul gastric, reducand riscul de reflux acid. O dieta bogata in fibre a fost asociata cu un risc mai mic de reflux acid. Alte optiuni bogate in fibre includ painea integrala si orezul brun.
Fructe non-citrice
Pepenele, fructele de padure, bananele, merele, piersicile si perele ofera toate substantele nutritive esentiale si prezinta un risc mai mic de a declansa simptome de reflux acid decat fructele acide, cum ar fi portocalele. Ca gustare, fructele sunt mai putin susceptibile de a provoca reflux acid decat alimentele cu adaos de grasimi si zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele contin, de asemenea, si fibre.
Carne slaba si fructe de mare
Carnea slaba, cum ar fi puiul, curcanul, pestele si fructele de mare, au un continut scazut de grasimi si sunt mai putin susceptibile de a provoca simptome de reflux acid decat carnea grasa.
Acestea pot fi preparate la gratar, fierte sau la cuptor.
Ouale
Albusurile de ou sunt sarace in grasimi si bogate in proteine. Pot fi consumate fierte sau posate.
Galbenusurile de ou si ouale prajite sunt bogate in grasimi si pot declansa simptome de reflux.
Grasimi sanatoase
Organismul are nevoie de grasimi pentru a functiona, dar este important sa se opteze pentru grasimile potrivite si sa fie folosite cu moderatie si in cantitati foarte mici.
Sursele de grasimi sanatoase, nesaturate includ:
- avocado
- nuci
- seminte de in
- ulei de masline
- ulei de susan
- ulei de floarea soarelui
Acestea sunt mai putin susceptibile de a provoca reflux acid decat grasimile animale si grasimile adaugate alimentelor procesate.
Bauturi
Sunt de preferat bauturile neacide si de evitat cele care contin alcool, indulcitori si cofeina.
Anumite bauturi pot sa nu provoace simptome de reflux acid, in timp ce altele pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Bauturile precum cafeaua, apa minerala si sucurile acide pot creste riscul sau severitatea simptomelor de reflux.
Ceaiurile din plante
Ceaiurile din plante pot ajuta la imbunatatirea digestiei si la calmarea problemelor stomacale, cum ar fi gazele intestinale si greata. Ceaiurile care pot avea efect benefic in refluxul acid sunt ceaiul de musetelul, de lemn dulce, de fenicul.
Ceaiurile de menta sau de ghimbir pot cauza simptome de reflux acid la unele persoane.
Lapte degresat
Laptele integral poate contine o cantitate semnificativa de grasime. Consumul de lapte de vaca integral si a altor alimente bogate in grasimi poate relaxa sfincterul esofagian inferior si poate provoca sau agrava simptomele de reflux, potrivit unor studii efectuate in anul 2019. Aceeasi cercetare a constatat ca grasimile pot reduce, de asemenea, motilitatea gastrica, ceea ce poate mentine alimentele bogate in grasimi in stomac mai mult timp. Se poate lua in considerare si testa toleranta pentru o varianta de lapte cu un continut mai mic de grasimi.
Lapte vegetal
Pentru persoanele cu intoleranta la lactoza sau pentru persoanele care prezinta o intensificare a simptomelor de reflux acid in urma consumului de produse lactate, laptele din plante ar putea fi o alternativa buna. Sunt disponibile o varietate de produse, inclusiv: lapte de soia, lapte de caju, lapte de cocos, lapte de ovaz, lapte de migdale.
Suc de fructe
Bauturile citrice si alte bauturi precum sucul de ananas si sucul de mere pot fi foarte acide si pot provoca simptome de reflux acid. Sucurile care sunt mai putin acide sunt mai bine tolerate.
Sucurile cu aciditate mai mica includ:
- suc de morcovi
- suc de aloe vera
- suc de varza
- bauturi proaspate preparate din alimente mai putin acide, cum ar fi sfecla, pepene rosu, spanac, castraveti sau pere
Apa
PH-ul majoritatii apei este neutru, sau 7,0, ceea ce poate creste usor pH-ul stomacului. Cu toate acestea, apa poate stimula, de asemenea, digestia si motilitatea alimentelor. Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor de reflux acid. De asemenea, consumul acesteia cu inghitituri mici, poate ajuta la eliminarea acidului de pe mucoasa esofagiana si poate calma disconforul local.
Un studiu din anul 2019 a descoperit ca consumul de apa alcalina electrolizata poate ameliora simptomele gastrointestinale precum refluxul acid. Aceasta apa are un pH modificat, care poate ajuta la neutralizarea acidului din stomac.
Apa de cocos
Apa de nuca de cocos neindulcita poate fi o alta optiune pentru persoanele cu reflux acid. Aceasta bautura este o sursa buna de electroliti , cum ar fi potasiul.
Care sunt alimentele nepermise in refluxul gastroesofagian?
Nu exista o lista definitia a alimentelor de evitat la persoanele cu boala de reflux gastroesofagian sau cu reflux acid, dar anumite alimente provoaca de obicei simptome specifice si atunci sunt de evitat.
Alimente bogate in grasimi
Alimentele prajite si grase pot determina relaxarea sfincterului esofagian inferior, permitand unei cantitati mai mari de acid din stomac sa revina in esofag. Aceste alimente intarzie, de asemenea, golirea stomacului. Alimentele bogate in grasimi cresc riscul aparitiei simptomelor de reflux, asa ca gestionarea aportului de grasimi poate fi de ajutor.
Urmatoarele alimente au un continut ridicat de grasimi ar trebui evitate sau consumate cu moderatie:
- legume pane sau prajite in baie de ulei
- produse lactate bogate in grasimi, cum ar fi untul, laptele integral, branza obisnuita si smantana
- carne rosie prajita in ulei sau carnea rosie grasa indiferent de metoda de preparare
- slanina, sunca si untura
- deserturi sau gustari, cum ar fi inghetata si chipsurile din cartofi
- sosuri cremoase sau dressinguri pentru salata
Alimente acide
Fructele si legumele sunt importante intr-o dieta sanatoasa, dar anumite fructe pot cauza sau agrava simptomele refluxului acid, in special fructele foarte acide:
- portocale
- grapefruit
- lamai
- ananas
- rosii
- sos de rosii sau alimente care il folosesc, cum ar fi pizza si chili
- salsa
Ciocolata
Ciocolata contine un ingredient numit metilxantina. Unele cercetari au constatat ca aceasta poate relaxa muschiul neted din sfincterul esofagian inferior si poate creste refluxul acid . Acest lucru ar putea face ciocolata nepotrivita pentru persoanele cu boala de reflux si reflux acid.
Cofeina
Cafeaua si alte alimente bogate in cofeina pot declansa simptomele de reflux acid.
Usturoi, ceapa si alimente picante
Alimentele picante, ceapa si usturoiul, declanseaza de obicei simptome de arsuri gastrice.
Menta
Menta si produsele cu aroma de menta, cum ar fi guma de mestecat si bomboanele mentolate, pot declansa simptome de reflux acid.
Alcool
Se recomanda evitarea sau limitarea consumului de alcool, deoarece acest lucru poate creste riscul de reflux acid.
Apa minerala acidulata
Apa minerala acidulata, bauturile carbogazoase si bauturile racoritoare pot creste riscul de reflux de acid, potrivit unor cercetari.
Alte alimente
Unele persoane ar putea lua in considerare eliminarea produselor alimentare pe baza de faina, cum ar fi painea si biscuitii, dar si proteinele din zer pentru a vedea daca simptomele se amelioreaza. Acestea pot provoca simptome de reflux acid la unele persoane care nu le tolereaza.
Ce alte aspecte sunt importante atunci cand se adopta un regim pentru reflux gastroesofagian?
Pe langa masurile dietetice, unele modificari ale stilului de viata si unele medicamente pot ajuta la gestionarea refluxului acid:
- mentinerea unei greutati corporale normale sau moderate
- mestecarea gumelor nementolate
- evitarea alcoolului
- stoparea fumatului
- consumarea unor mese reduse ca volum
- mestecarea si inghitirea lenta a alimentelor
- ramanerea in pozitie verticala cel putin doua ore dupa masa.
- Evitarea hainelor care exercita presiune in zona pieptului si a abdomenului
- Evitarea consumului de alimente cu cel putin 3 ore inainte de a merge la culcare.
- Ridicarea capul patului cu aproximativ 30 de grade pentru a reduce simptomele de reflux in timpul somnului
Daca refluxul de acid este persistent sau sever, trebuie consultat medicul. Medicul poate prescrie medicamente sau pot oferi sfaturi dietetice mai specifice.
Puteti afla informatii suplimentare din articolul Refluxul gastroesofagian.
Bibliografie:
GERD diet: Foods to avoid to reduce acid reflux, Harvard Health Publishing official website
Newberry C, Lynch K. The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. J Thorac Dis. 2019 Aug;11(Suppl 12):S1594-S1601. doi: 10.21037/jtd.2019.06.42. PMID: 31489226; PMCID: PMC6702398.
GERD Diet: Foods That Help with Acid Reflux (Heartburn), Johns Hopkins official website
Foods to Help Your Acid Reflux, Healthline official website
What to Drink for Acid Reflux, Healthline official website
Foods to eat, and foods to avoid with GERD and acid reflux, Medical News Today official website
Gastroesophageal reflux disease (GERD), Mayo Clinic official website
Acid Reflux & GERD, Cleveland clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona