Definitie:
Aminoacizii reprezinta elemente structurale ale aminoacizilor si participa la sinteza a numeroase substante importante pentru organism precum hormoni, neurotransmitatori.
Din punct de vedere chimic, aminoacizii contin o grupare amino si o grupare carboxil, fiind compusi cu functiune mixta.
Clasificare:
Aminoacizii sunt clasificati in trei grupe:
-Aminoacizi esentiali: Sunt in numar de 9 si nu pot fi sintetizati de organismul uman, de aceea , ei provin din alimentatie.
Acestia sunt: histidina, isoleucina, leucina, lisina, metionina, phenilalanina, treonina, triptofanul si valina.
-Aminoacizi neesentiali: Acestia pot fi sintetizati de organismul uman, in cazul in care aportul din alimentatie este insuficient.
Acestia sunt: alanina, arginina, asparagina, acidul aspartic, cisteina, acid glutamic , glutamina, glicina, prolina, serina, si tirosina.
-Aminoacizi conditionali: Nu sunt esentiali, in afara perioadelor de convalescenta si stres.
Acestia sunt: arginina, cisteina, glutamina, tirosina, glicina, ornitina, prolina si serina.
Rolul aminoacizilor:
- in vindecarea ranilor si a operatiilor
- imbunatatirea performantelor sportive
- in convalescenta
- imbunatatirea starii psihice si a rezistentei la stres
Surse de aminoacizi:
Alimentele ce contin toti cei noua aminoacizi se numesc surse complete de proteine.
Acestea sunt:
-carnea
-fructele de mare
-oua
-lactate
-mazarea, soia, quinoa reprezinta surse vegetale complete de proteine
Surse incomplete de proteine sunt fructele uscate, leguminoasele si anumite cereale.
Bibliografie:
Amino acids, MedlinePlus official website
Essential Amino Acids, Healthline official website