Analgezice opioide (grupa medicament)

Definitie:
Sunt medicamente care suprima durerea(atat perceptia durerii , cat si reactia la durere) actionand la nivelul cailor ascendente spinotalamice si la nivelul centrilor nervosi superiori de integrare a durerii.


Clasificare:

Dupa natura substantei:

Naturale: Morfina, Codeina

Semisintetice: Oximorfona, Hidromorfona, Oxicodona, Hidrocodona, Codetilina

Sintetice: Sufentanil, Fentanil, Piritramid, Levorfanol, Metadona, Dextromoramida, Dextropropoxifen, Petidina, Tilidina, Pentazocina, Tramadol.


Dupamecanismul de actiune:

Agonisti totali( m, k, d),forte-au eficacitate maximala (actiune analgezica de intensitate mai mare decat a morfinei)
FENTANIL,OXICODONA,SUFENTANIL,MORFINA,REMIFENTANIL,PIRITRAMID, LEVORFANOL,DEXTROMORAMID,METADONA ,PETIDINA (MEPERIDINA).

Agonistitotali slabi -au eficacitate submaximala ( mai mica decat a morfinei) CODEINA, DIHIDROCODEINA, DEXTROPROPOXIFEN(retras)

Agonisti partiali-actioneaza agonist pe unii R opioizi siantagonist pe altii
Agonisti msi antagonisti k BUPRENORFINA
Agonisti k si antagonisti m PENTAZOCINA, BUTORFANOL,  NALBUFINA, NALORFINA
Agonisti dsi antagonisti k si m NALMEFEN
Agonistii partiali prezinta efect analgezic atunci cand sunt administrati singuri,neasociati cu un agonist total. In asociere cu un agonist total, isi manifesta proprietatile antagoniste si reduc efectul analgezic al agonistului total.

Antagonisti totali(antidoturi) NALOXON ,NALTREXON,METILNALTREXON (actiune exclusiv periferica) Uneori, se poate folosi ca antidot si nalorfina prin efectul sau antagonist m.

Analgezice cu mecanism mixt: opioid + monoaminergic spinal TRAMADOL, TAPENTADOL


Efecte farmacodinamice si farmacotoxice:

la nivel SNC: actiune analgezica
efect euforizant-deprimarea centrului respirator (mai ales la administrare iv)-sedare cu
scaderea capacitatii de concentrare si a activitatii fizice (este CI tratamentul ambulator la soferi, persoane a caror activitate necesita atentie sporita)
deprimarea centrului tusei din aria postrema cu efect antitusiv util in terapie.Codeina, avand un potential toxicomanogen redus, se foloseste pe scaralarga in tratamentul tusei. Celelalte opioide se folosesc doar in tusea extrem de intensa prezenta in cadrul unor patologii care contraindica absolut tusea - EPA, IMA, fracturi de coaste
 greata si varsaturi (mai ales la administrare iv)

la nivelul aparatului respirator: deprimare respiratorie prin mecanism central bronhoconstrictie (mai ales morfina) prin dublu mecanism : eliberare de histamina si parasimpatomimetic.Precautie mare la pacientii cu astm bronsic sau BPOC!

la nivelul aparatului digestiv
creste tonusul muschilor netezi din tubul digestiv
contractia sfincterelor (piloric, anal)
scaderea secretiilor intestinale

Efect secundar:
scadereavperistaltismului, constipatie cu utilitate terapeutica in diaree (antidiareice opioide - loperamid)
contractia sfincterului Oddi cu cresterea presiunii in arborele biliar rezultand efecte nedorite incazul unor colici biliare. Se asociaza cu un parasimpatolitice pentru relaxarea sfincterului Oddi.
actiune vomitiva prin mecanism central.


la nivelul aparatului renal
cresterea tonusului musculaturii vezicii urinare si contractia sfincterelor rezultand retentieurinara.


la nivel  cardiovascular
tendinta spre hTA -in special la morfina prin eliberare de histamina


la nivel ocular:
contractia muschilor circulari ai irisului rezultand mioza (este unul din semnele intoxicatiei cu morfina deoarece nu apare toleranta pentru acest efect) Exceptie:
petidina
midriaza

efecte  neuroendocrine
consecinta stimularii R opioizi din axul hipotalamus-hipofiza-suprarenale-scade eliberarea de hormoni sexuali -in tratamente cronice poate aparea hipogonadismul
scade secretia de oxitocina
scade eliberarea de dopamina la nivel hipofizar rezultand cresterea secretia de prolactina

Alte Reactii Adverse:
Potential toxicomanogen:
toleranta cronica (obisnuinta) -mai ales pt efectul analgezic, dar sideprimant respirator. NU apare pt constipatie, mioza.
farmacodependenta psihica
farmacodependenta fizica: la oprirea brusca apare sindromul de abstinentacu manifestari adrenergice (tahicardie, palpitatii, transpiratii) si dureri intense.
Tratamentul toxicomaniei la opioide se realizeaza in spitale de psihiatrie si centrespeciale prin scaderea treptata a dozelor si inlocuire cu un opioid cu potential de toxicomanie mai redus (metadona), care se reduce ulterior la randul sau.

Hiperalgezie si Alodinie
prin scaderea pragului nociceptiv. Apar de obicei la intreruperea tratamentului, dar uneori si in timpul acestuia.

Reactii alergice
(prurit, urticarie)-mai ales la morfina prin eliberare de histamina

Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I

Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 17-04-2024

Medicamente din clasa Analgezice opioide

Medicamente(16)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale