Definitie
Anestezia generala reprezinta o stare reversibila indusa organismului pentru a permite realizarea unui act operator sau stabilirea unui diagnostic si cuprinde urmatoarele componente:
- Analgezia - lipsa perceperii, memorarii si difuziunii senzatiei dureroase la nivelul sistemului nervos central
- Blocada neurovegetativa si neuroendocrina
- Hipnoza
- Relaxarea musculara
- Mentinerea altor functii organismului
Anestezicele generale sunt substante active care inhiba sau reduc temporar sensibilitatea organismului, fara a afecta functiile vitale. Actiunea acestora este reversibila si poate cuprinde urmatoarele etape: inductia, anestezia generala propriu-zisa, perioada toxica, revenirea din anestezie.
Inductia reprezinta perioada de timp de la administrarea anestezicului pana la debutul anesteziei. Anestezia generala propriu-zisa reprezinta faza de somn sub influenta anestezicului. Perioada toxica se caracterizeaza prin: colaps cardiorespirator, midriaza accentuata, pierderea reflexelor, paloarea pielii si prin golirea vezicii urinare si a rectulu. Revenirea din anestezie reprezinta timpul de la administrarea anestezicului pana la recapatarea starii de constienta. Revenirea din anestezia generala este un proces de durata si poate fi impartit in doua etape. Prima etapa o reprezinta reluarea respiratiilor si controlul acestora de catre pacient. In acest moment poate sa revina si starea relativa de constienta a pacientului. Poate persista somnolemta pentru alte 2 - 4 ore, aceasta fiind etapa finala a procesului de trezire din anestezie.
Clasificarea anestezicelor generale
Anestezice generale intravenoase
- Barbiturice: metohexital, hexobarbital, tiopental
- Benzodiazepine: midazolam, diazepam, lorazepam, flumazenil
- Opioide: fentanil, alfentanil, sufentanil, remifentanil
- Alte structuri: ketamina; etomidat; propofol
Anestezice generale inhalatorii
- Hidrocarburi halogenate: halotan
- Eteri halogenati: enfluran, isofluran, metoxifluran, defluran, sevofluran
- Protoxid de azot
Mecanismul anesteziei generale
Locul de actiune al anestezicelor generale este la nivelul zonei medulare si encefalice. La nivel medular deprima neuronii din coarnele posterioare, deprima potentialele excitatorii postsinaptice din caile ventrale. La nivel de encefalic deprima cortexul cerebral, cortexul olfactiv si hipocampul. Locul de actiune este de fapt membrana postsinaptica unde se inhiba transmisia sinaptica excitatorie sau unde se produce stimularea transmisiei sinaptice inhibitorii.
Anestezia intravenoasa
In anestezia pe cale intravenoasa, se utilizeaza diferite substante (barbiturice, benzodiazepine, derivati imidazol, analgezice centrale, locale, derivati eugenol) cu proprietati diferite, majoritatea fiind numai hipnotice, neavand efect analgezic.
Anestezicele injectabile intravenoase, spre deosebire de cele inhalatorii, actioneaza prin intermediul unui receptor specific. Anestezia intravenosa permite realizarea rapida a inductiei anesteziei generale. In acest fel, se evita aparitia fazei de agitatie.
Anestezia inhalatorie
Pentru anestezia generala inhalatorie sint folosite anestezice gazoase si volatile.
Anestezicele volatile sint, mai ales, substante liposolubile. Asa se explica (cel putin partial) faptul ca acestea au ffect mai ales asupra sistemului nervos central.
Reactii adverse
Tiopental
- ischemie
- necroza tisulara locala
- bronhospasm - apare rar la persoanele astmatice
- laringospasmul
- reactiile anafilactice - pot sa apara la pacientii cu teren atopic
- efect imunosupresor
Propofol
- reactii anafilactice
- durere la injectare
- proliferare bacteriana
- sindromul infuziei cu propofol: efect secundar rar, dar serios ce apare la administrare prelungita (peste 24 de ore)
Etomidat
- supresia corticosuprarenalei
- reactii alergice
- greturil si varsaturi
- porfiria acuta intermitenta
Anestezice din clasa benzodiazepinelor
Benzodiazepinele au un efect deprimant respirator dependent de doza si determina o reducere scazuta a tensiunii arteriale si o crestere a ritmului cardiac.
Anestezice din clasa opioidelor
- deprimare respiratorie
- scaderea ritmului cardiac;
- hipotensiune arteriala;
- rigiditate musculara
Anestezice inhalatorii
- deprimarea miocardului in mod dependent de concentratie.
- efect deprimant respirator dependent de doza, cel mai puternic deprimant respirator fiind desfluran;
- Hepatotoxicitate ce apare cel mai frecvent in cazul halotanului.
- scaderea perfuziei renale, a filtrarerii glomerulare si a debitului urinar ca urmare a scaderii debitului cardiac si a presiunii arteriale
- Hipertermie maligna
Bibliografie:
Dr. Daniela Vasile, Medic specialist Anestezie Terapie intensive; Dr. Alexandru-Marius Ştefănescu, Medic specialist Anestezie Terapie intensive, Anestezie Generala, Centrul Medical de diagnostic si Tratament Victor Babes bucuresti, platforma online oficiala
Ramona Petrita, Farmacist; Andreea-Denisa Toma, Farmacist specialist farmacie clinica, Anestezice generale și locale, Revista Galenus, platforma online oficiala
Serghei Sandru, Conferentiar Universitar, Anestezia generala, Universitatea de Medicina si Farmacie de stat “Nicolae Testemitanu”, Republica Moldova, platforma online ofificala
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona