Antianginoase (grupa medicament)

Definitie: 

Antianginoasele sunt medicamente utilizate in tratamentul anginei pectorale, un simptom al bolii cardiace ischemice. Sunt  utilizate pentru ameliorarea sau prevenirea starilor patologice asociate cu insuficienta coronariana si bolile cardiace ischemice asociate.

Clasificare:

Clasificare, functie de structura chimica si mecanismul molecular de actiune:
- Nitrati organici: nitroglicerina, isosorbid dinitrat, isosorbid mononitrat, pentaeritril tetranitrat, nitrit de amil, precum si compusi similari farmacologic precum molsidomin, donori de grupare NO;
- Beta -adrenolitice: propranolol, oxprenolol, metoprolol, atenolol, bisoprolol, celiprolol, talinolol;
- Blocantele canalelor de calciu: nifedipina, amlodipina, felodipina, fendilina, nicardipina, nisoldipina, verapamil, gallopamil, diltiazem, bepridil, perhexilina, prenilamina, trime- tazidina, lidoflazina);
- Alte structuri si mecanisme: amiodarona, carbocromena, dipiridamol, trifosfadenina, fosfocreatina

 

Mecanismul de actiune si actiune farmacologica:

Nitratii organici  sunt biotransformati in metaboliti activi: oxid de azot (NO) si tionitriti sau S-nitrozotioli. Metabolitii activi substituie deficitul de EDRF (factor de relaxare derivat din endoteliu) sau NO indeplinind functia vasodilatatoare a acestuia si corectand astfel disfunctia endoteliului coronarian.Mecanismul la nivel molecular, similar cu cel al oxidului de azot fiziologic, consta in: stimularea guanilatciclazei si cresterea conc. de GMPc, care declansaza mecanismele celulare relaxante musculare.

Beta-blocantele antianginoase scad necesarul miocardic de oxigen prin scaderea contractilitatii si a frecventei cardiace si reducerea rezistentei periferice totale. 

Blocantele canaleleor de calciu exercita efect antianginos impiedicand intrarea calciului in celulele inimii si arterelor. Calciul face ca inima si arterele sa se contracte mai puternic. Prin blocarea calciului, blocantii canalelor de calciu permit vaselor de sange sa se relaxeze si sa se deschida.

 Indicatii terapeutice:

Nitratii sunt indicati in:

Cardiopatia ischemica: 

-de prima alegere, in toate formele de angina pectorala (angina cronica stabila, angina instabila, angina vasospastica).
- In angina cronica stabila, atat in crize, cat si in tratamentul de fond, in criza dureroasa, precum si profilactic inainte de crizele previzibile si inainte de efort
- In tratament de fond
- in infarctul de miocard acut, in faza de inceput a infarctului  si postinfarct.

Ca vasodilatatoare, in insuficienta cardiaca se pot asocia cu medicamentele beta-blocante.

Avantajele asocierii:
- potentarea efectului antianginos (reducerea consumului de oxigen al miocardului), cu reducerea dozelor si a reactiilor adverse;
- antagonizarea reciproca a unor reactii adverse (beta -blocantele combat cefalea si tahicardia reflexa indusa de nitrati; nitratii combat deprimarea cardiaca produsa de beta -blocante).
Dezavantaje: potentarea hipotensiunii arteriale.

Beta-blocantele sunt utilizate in tratamentul anginei stabile. Cu toate acestea, nu toate beta-blocantele sunt aprobate de FDA pentru aceasta indicatie. Beta-blocantele pot agrava simptomele anginei vasospastice si ale bolii arteriale periferice severe.

Blocantele canalelor de calciu sunt utilizate in tratamentul anginei pectorale stabile si vasospastice. Cu toate acestea, nu toate blocantele canalelor de calciu sunt aprobate de FDA pentru aceste indicatii.

Reactii adverse:

Efecte secundare ale nitratilor includ:
- cefalee, cu caracter pulsatil (vasodilatatie cerebrala si meningeana, cu cresterea presiunii intracraniene); dureri ale globilor oculari (vasodilatatie, cu cresterea tensiunii intraoculare); congestie cutanata in jumatatea superioara a corpului (arteriolodilatatie);
-  hipotensiune arteriala ortostatica, cu lipotimie si sincope;
- tahicardia si cresterea fortei de contractie induse reflex antreneaza cresterea consumului miocardic de oxigen si potentarea ischemiei;
- methemoglobinemie.
Toleranta (de tip tahifilaxie) consta in disparitia efectului antianginos, in cazul administrarii de mai multe ori pe zi sau continuu.
Hipersensibilitate la nitrati se  manifestata cu hipotensiune arteriala, colaps, bradicardie, stop cardiac (la doze obisnuite, sublingual).

Efectele secundare ale beta blocantelor antianginoase includ:  hipotensiune arteriala, intoleranta la efort, bradicardie, oboseala si insomnie.
Beta-blocantele pot masca simptomele hipoglicemiei la persoanele cu diabet.
Poate aparea bronhospasmul, prin urmare se utilizeaza cu prudenta la persoanele cu boala obstructiva severa.

Reactiile adverse  ale blocantelor canaleleor de calciu pot fi diferite in functie de clasa substantei active:

Cele mai frecvente efecte secundare ale dihidropiridinelor sunt:
- Senzatie de ameteala sau ameteala.
- Senzatie de incalzire.
- Dureri de cap.
- Umflare la nivelul membrelor.

Cele mai frecvente efecte secundare ale non-dihidropiridinelor sunt:
- Constipatie.
- Batai lente ale inimii (bradicardie).
- Reducerea capacitatii inimii de pompare a sangelui.
Multe blocante ale canalelor de calciu pot provoca hiperplazie gingivala, o crestere a simptomelor bolii de reflux gastroesofagian sau arsuri stomacale.

 

Contraindicatii:

Nitratii trebuie evitati la persoanele cu stenoza valvulara aortica severa si utilizati cu precautie cu cei cu cardiomiopatie obstructiva hipertrofica, hipertensiune intracraniana, glaucom, hipersensibilitate la nitrati.

Beta-blocantele sunt contraindicate la pacienti cu boala Raynaud, bloc cardiac preexistent, bradicardie sinusala, soc cardiogen, sindromul de nod sinusal bolnav fara stimulator cardiac si insuficienta cardiaca.
Beta-blocantele in combinatie cu verapamil sau diltiazem pot provoca bradicardie simptomatica, oboseala excesiva si bloc cardiac.

Blocantele canalelor de calciu sunt contraindicate in sindromul nodului sinusal bolnav fara stimulator cardiac, hipotensiune arteriala severa, infarct miocardic acut si congestie pulmonara.

 

Bibliografie:

R.S. Vardanyan, V.J. Hruby, Antianginal Drugs, Synthesis of Essential Drugs, 2006, Science Direct official website

Emilie White, PharmD, Antianginal Drugs, Thecardiologyadvisor official website

Purav Mody Mandeep S SidhuEmmanouil S BrilakisJoseph D SaccoSubhash BanerjeeWilliam E Boden, Antianginal Agents for the Management of Stable Ischemic Heart Disease: A Review, Cardiol Rev. 2016 Jul-Aug;24(4):177-89. doi: 10.1097/CRD.0000000000000085. PubMed official website

Calcium channel blockers, Mayo Clinic official website

Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I, Antianginoase

Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 23-02-2023

Medicamente din categoria Antianginoase

Medicamente(30)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale