Anticolinergice urinare (grupa medicament)

Definitie

Medicamentele anticolinergice blocheaza actiunea unei substante chimice numite acetilcolina. Acetilcolina este responsabila, printre alte actiuni, si de contractiile vezicii urinare asociate cu o vezica hiperactiva. Aceste contractii ale vezicii urinare pot provoca nevoia de a urina chiar si atunci cand vezica urinara nu este plina.

Reprezentanti ai clasei

Principalii reprezentanti ai clasei de anticolinergice, care actioneaza la nivelul vezicii urinare sunt:
- Oxibutinina 
- Tolterodina 
- Darifenacin
- Solifenacin 
- Trospium
- Fesoterodina 

Actiune farmacologica

Vezica urinara si uretra sunt controlate si coordonate de sistemul nervos central si periferic. Contractia voluntara sau involuntara a muschiului detrusor (muschiul responsabil de contractia vezicii urinare si  responsabil de fenomenul de mictiune) depinde in principal de stimularea receptorilor muscarinici de catre acetilcolina, care este eliberata de terminatiile parasimpatice. Acesti receptori sunt tinta medicamentelor anticolinergice. Anticolinergicele sunt un grup de medicamente care limiteaza activitatea acetilcolinei si pot inhiba receptorii muscarinici, inhiband si contractia excesiva a vezicii urinare. Printre efectele medicamentelor anticolinergice se numara scaderea amplitudinii contractiei muschiului detrusor si o crestere a capacitatii vezicii urinare.

Indicatii terapeutice

Medicamentele anticolinergice pot fi indicate in:
- vezica urinara hiperactiva 
- incontinenta urinara

Reactii adverse

Exista receptori muscarinici in tot organismul, iar medicamentele anticolinergice nu sunt selective, astfel incat sa actioneze in mod specific doar pe receptorii muscarinici de la nivelul tractului urinar. Prin urmare, ele pot afecta  si alti receptori din organism generand reactii adverse.
Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentelor anticolinergicelor sunt uscaciunea gurii si constipatia. 
Alte reactii adverse frecvente pot include:
- vedere incetosata
- iritatii ale pielii
- tahicardie
- somnolenta
- probleme cognitive, cum ar fi probleme cu memoria, concentrarea si luarea deciziilor
- dureri de cap
Medicamentele anticolinergice pot interactiona si cu alte medicamente pe care o persoana le administreaza. Prin urmare, orice pacient trebuie sa discute cu medicul si trebuie sa aiba o recomandari de la medic in vederea administrarii oricarui medicament.

 

Bibliografie:

Bladder control: Medications for urinary problems, Mayo Clinic official website
Jimenez Cidre MA. Tratamiento farmacologico con anticolinergicos [Urinary incontinence: anticholinergic treatment]. Rev Med Univ Navarra. 2004 Oct-Dec;48(4):37-42. Spanish. PMID: 15810718.
What to know about anticholinergic medications for overactive bladder, Medical News today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 21-02-2024

Medicamente din categoria Anticolinergice urinare

Medicamente(10)

Vezi Politica de confidentialitate date personale