Antiglaucomatoase (grupa medicament)

Ce sunt medicamentele antiglaucomatoase?

Medicamentele antiglaucomatoase sunt medicamente care, prin diverse mecanisme, previn sau amelioreaza o afectiune numita glaucom, caracterizata prin afectarea ireversibila a nervului optic.

Care sunt simptomele glaucomului?

De cele mai multe ori, pacientii cu glaucom nu prezinta simptome. Primul semn il reprezinta, de obicei, pierderea vederii periferice sau laterale, insa aceasta apare tarziu. Din acest motiv este recomandata efectuarea unui control oftalmologic o data la 1-2 ani.
In cazuri rare, presiunea intraoculara creste foarte mult, cu aparitia unor simptome precum: dureri oculare, cefalee, vedere incetosata, observarea de halouri in jurul punctelor luminoase.

Daca apar oricare dintre urmatoarele simptome, este recomandat consultul oftalmologic:
- observarea de halouri in jurul punctelor luminoase;pierderea vederii;
- ochi rosii;
- durere oculara;
- ingustarea campului vizual (vedere in tunel).

Care sunt clasele de medicamente antiglaucomatoase, cum actioneaza si care sunt posibilele reactii adverse?

Afectarea nervului optic cauzata de glaucom nu este reversibila. Dar tratamentul si controalele regulate pot ajuta la incetinirea evolutiei sau prevenirea pierderii vederii, mai ales daca afectiuunea este descoperita in stadii incipiente.
Glaucomul se trateaza, in principiu, prin scaderea presiunii intraoculare. Optiunile de tratament includ picaturi pentru ochi pe baza de reteta, medicamente orale, tratament cu laser, interventii chirurgicale sau o combinatie intre acestea.

Picaturi pentru ochi

Initierea tratamentului glaucomului poate incepe adesea cu picaturi pentru ochi pe baza de prescriptie medicala. Unele pot scadea presiunea intraoculara prin imbunatatirea modului in care lichidul de la nivelul ochiului este drenat. Altele scad cantitatea de lichid produsa de ochi. In functie de cat de scazuta trebuie sa fie presiunea intraoculara, este posibil sa vi se prescrie mai mult de un singur tip de picaturi pentru ochi.
Picaturile pentru ochi pe baza de prescriptie medicala contin substante precum:

1. Prostaglandine. Acestea cresc fluxul de lichid in ochi, ajutand la reducerea presiunii intraoculare. Medicamentele din aceasta categorie includ latanoprost, travoprost, tafluprost , bimatoprost.
Reactiile adverse posibile includ inrosirea usoara a ochilor si usturimea ochilor, intunecarea irisului, intunecarea pigmentului genelor sau al pielii pleoapelor si vedere incetosata. Aceasta clasa de medicamente este prescrisa pentru utilizare o data pe zi.

2. Beta-blocante. Acestea reduc productia de lichid la nivelul ochiului, ajutand la o scadere a presiunii intraoculare. Exemplele includ timolol si betaxolol.
Reactiile adverse posibile includ dificultati de respiratie, ritm cardiac incetinit, scaderea tensiunii arteriale, impotenta si oboseala. Aceasta clasa de medicamente poate fi prescrisa pentru utilizare o data sau de doua ori pe zi, in functie de starea dumneavoastra.

3. Agonisti alfa-adrenergici. Acestea reduc productia si fluxul de lichid de la nivelul ochiului.  Exemple de substante din aceasta clasa sunt: apraclonidina si brimonidina.
Reactiile adverse posibile includ ritm cardiac neregulat, hipertensiune arteriala, oboseala, ochi rosii, mancarimi sau umflati si gura uscata. Aceasta clasa de medicamente este de obicei prescrisa pentru utilizare de doua ori pe zi, dar uneori poate fi prescrisa pentru utilizare de trei ori pe zi.

4. Inhibitori ai anhidrazei carbonice. Aceste medicamente reduc productia de lichid la nivelul ochiului. Exemple sunt dorzolamida si brinzolamida. 
Reactiile adverse ce pot sa apara sunt: gust metalic, urinare frecventa si furnicaturi la nivelul degetelor de la maini si de la picioare. Aceasta clasa de medicamente este de obicei prescrisa pentru utilizare de doua ori pe zi, dar uneori poate fi prescrisa pentru utilizare de trei ori pe zi.

5. Inhibitor de rhokinaza. Acest medicament scade presiunea intraoculara prin suprimarea enzimelor rhokinaze responsabile de cresterea cantitatii de lichid de la nivelul ochiului. Din aceasta clasa face parte netarsudil si este prescris pentru utilizare o data pe zi. Reactiile adverse posibile includ inrosirea ochilor si disconfortul ocular.

6. Agenti miotici sau colinergici. Acestea cresc fluxul de lichid din ochi. Un exemplu este pilocarpina. Efectele secundare includ dureri de cap, dureri de ochi, pupile mai mici, posibil vedere incetosata sau slaba si miopie. Aceasta clasa de medicamente este de obicei prescrisa pentru a fi utilizata de pana la patru ori pe zi. Din cauza potentialelor efecte secundare si a necesitatii utilizarii zilnice frecvente, aceste medicamente nu mai sunt prescrise foarte des.

Deoarece o parte din substanta activa continuta de picaturile pentru ochi este absorbita in circulatia sistemica, este posibil sa aveti unele reactii adverse care nu au legatura cu ochii . Pentru a minimiza aceasta absorbtie, inchideti ochii timp de 1 pana la 2 minute dupa introducerea picaturilor. De asemenea, puteti apasa usor coltul ochilor langa nas pentru a inchide canalul lacrimal timp de 1 sau 2 minute. Stergeti orice picatura nefolosita de pe pleoapa.

Este posibil sa vi se prescrie mai multe picaturi pentru ochi sau sa aveti nevoie sa utilizati lacrimi artificiale. Asigurati-va ca asteptati cel putin cinci minute intre ele daca administrati doua tipuri diferite de picaturi.

Bibliografie:

Glaucoma, Mayo Clinic official website

Oana-Cristina Şeremet, Cristina Elena Zbârcea, Prof. Univ. Farm. Dr. Simona Negreş, As. Univ Cristian Daniel Marineci, Glaucomul – tipuri, simptome şi tratament, Medichub platforma online
 
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 30-01-2023

Medicamente din categoria Antiglaucomatoase

Medicamente(13)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale