Antihemoroidale (grupa medicament)

Definitie:

Medicamentele anihemoroidale reprezinta formulari farmaceutice constituite dintr-o substanta sau o asociere de substante utilizeaze in tratamentul bolii hemoroidale.


Efecte farmacologice:

Clasele terapeutice si reprezentantii lor inclusi in formularea medicamentelor antihemoroidale sunt urmatoarele:

Anestezice locale

Sunt folosite pentru calmarea temporara rapida a durerii, arsurii si pruritului local. Acestea actioneaza reversibil asupra receptorilor durerii si fibrelor senzoriale din regiunea perianala.  Anestezicele locale intalnite in medicamentele antihemoroidale sunt benzocaina, lidocaina si cincocaina.

Astringente

Agenti astringenti utilizati in formularea preparatelor antihemoroidale sunt oxidul de zinc, bismutul subgalic, alantoina, extractul de Hammamelis, balsamul de Peru.

Teoretic, cand sunt aplicati pe muco-membrane sau pe pielea lezata, agentii astringenti precipita proteinele celulare. Stratul protector format reduce secretia de mucus si continutul intracelular al celulelor deteriorate si ajuta la ameliorarea iritatiei si inflamatiei locale. Oxidul de zinc si bismutul subgalic actioneaza si ca o bariera de protectie fizica a pielii; mai mult, bismutul subgalic (dermatolul) are si o usoara actiune antiseptica.

Antiinflamatoare

Corticosteroizii din compozitia medicamentelor antihemoroidale disponibile sunt hidrocortizonul acetat, fluocortolonul pivalat, fluocortolonul hexanoat, dexametazon acetat. Corticosteroizii diminueaza inflamatia locala si implicit durerea si pruritul. Antiinflamatoarele se folosesc sub forma de combinatii cu anestezice locale (lidocaina, benzocaina, procaina), antibiotice (tetraciclina) antispastice (trimebutin), venotonice si vasculoprotectoare (ruscogenina).

Agenti de protectie a pielii

Produsele antihemoroidale care contin oxid de zinc si caolin au proprietati emoliente, absorbante si protectoare, ce calmeaza temporar simptomele locale de durere si prurit. Agentii protectori formeaza o bariera fizica pe suprafata pielii din zona perianala, prevenind iritatia si pierderea umiditatii cutanate.

Laxative

Pentru combaterea constipatiei se folosesc pe termen scurt laxative, dar solutia naturala de rezolvare a problemelor de tranzit intestinal consta intr-o dieta bogata in fibre si ingerarea de lichide.

Antiseptice

Nu au actiune specifica in tratamentul hemoroizilor, dar se gasesc printre ingredientele multor produse antihemoroidale, inclusiv a produselor pentru toaleta tesuturilor. Rezorcina are efecte cheratolitice, determina exfolierea celulelor superficiale ale epidermei si produce o calmare temporara a disconfortului si pruritului.

Substante iritante

Mentolul si fenolul sunt uneori incluse in produse antihemoroidale pentru actiunea antipruritica. Totodata, stimuleaza terminatiilor nervoase, creand o senzatie de racorire care distrage atentia pacientului de la senzatia de durere.

Agenti sclerozanti, debrinolitici si cicatrizanti

Din aceasta categorie fac parte lauromacrogol 400 (agent sclerozant), polisulfat de mucopolizaharide (agent debrinolitic) si extractul celular de drojdie (cicatrizante) care se gasesc in unele preparate antihemoroidale. Totusi, nu exista dovezi stiintifice asupra eficacitatii lor.


Forme farmaceutice si regimul de administrare

Formele farmaceutice topice folosite in tratamentul hemoroizilor sunt reprezentate de creme, unguente, geluri, supozitoare, spray-uri.  Preparatele cu corticosteroizi sunt eficiente in crizele inflamatorii, celelalte preparate topice asigura calmarea simptomelor si diminueaza durerea locala.

Bazele cremelor si unguentelor contribuie la efectul emolient, protector si calmant al preparatelor, prin intermediul componentelor lipofile (vaselina, lanolina, ulei de parafina) sau unt de cacao, gel de hidroxid de aluminiu. In cazul supozitoarelor, efectul de lubrefiere usureaza evacuarea scaunului. La administrare, trebuie evitata alunecarea in rect a supozitoarelor pentru a evita absorbtia anestezicelor locale si a corticosteroizilor. De aceea, la autoadministrarea medicamentelor este preferabila folosirea cremelor si unguentelor in locul supozitoarelor. Tratamentul medicamentos nu opreste evolutia bolii, ci doar o incetineste.


Indicatii terapeutice:

tratamentul bolii hemoroidale;

fisuri anale;

proctite;


Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Mircea Hirjau, Victoria Hirjau,Perspectiva farmacistului asupra bolii hemoroidale (platforma online MedicHub)
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-03-2024

Medicamente din clasa Antihemoroidale

Non-farma (1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Cicatridina supozitoare, 10 bucati, Farma-Derma Italia

Cicatridina supozitoare, 10 bucati, Farma-Derma Italia

(14)
73,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale