Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (grupa medicament)

Definitie:
Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) reprezinta o clasa de medicamente utilizata pentru efectele sale de ameliorare a durerii, de reducere a inflamatiei si de combatere a febrei.


Efecte farmacodinamice:

AINS prezinta urmatoarele tipuri de actiuni:

antiinflamatoare - inhibitie cox1 si cox 2 implicate in metaboliamul acidului arahidonic, precursor al prostaglandinelor inflamatorii.
analgezica - inhibitia cox1 si cox 2 , mecanism central si periferic
antipiretica - actiune la nivel hipotalamic
antiagregant plachetara (aceasta actiune apare in cazul utilizarii acidului acetilsalicilic in doze mici de 160-325 mg/zi)-inhibitia sintezei de tromboxan


Mecanismul de actiune al antiinflamatoarelor nesteroidiene este reprezentat de inhibarea activitatii enzimelor ciclooxigenazei, enzime responsabile de productia de prostaglandine. Prin inhibarea izoenzimei COX-1 apar efectele adverse specifice antiinflamatoarelor nesteroidiene. 


Indicatii terapeutice:

Organizatia Mondiala a Sanatatii (1980) a conceput o scara de analgezie pornind de la cele trei tipuri de durere (usoara, moderata si severa). AINS sunt indicate pentru tratamentul durerilor de intensitate usoara pana la moderata si fac parte din treapta 1 a scarei de analgezie. In ceea ce priveste durerea din cancer, acidul acetilsalicilic si celelalte antiinflamatoare scad concentratia crescuta de prostaglandine produse de celulele tumorale, prin blocarea biosintezei prostaglandinelor.
Se recomanda utilizarea regulata a AINS pentru a evita reaparitia durerii. 

AINS prezinta eficacitate crescuta in afectiunile inflamatorii (artroze, poliartrita reumatoida, inflamatii posttraumatice, otite) si in starile febrile, dar acestea nu reduc temperatura normala a organismului sau cresterile anormale ale temperaturii din cauza hipertemiei maligne.


Antiinflamatoare nesteroidiene clasice (generatia I)

Acizi carboxilici
Derivati de acid salicilic: acid acetilsalicilic, diflunisal, benorilat.
Derivati de acid acetic
Derivati de acid fenilacetic: diclofenac, alclofenac, aceclofenac
Derivati de acizi carbociclici si heterociclici acetici: indometacin, sulindac, lonazolac, ketorolac
Derivati de acid propionic: ibuprofen, flurbiprofen, naproxen, ketoprofen, dexketoprofen.
Derivati de acid fenamic: acid flufenamic, acid mefenamic, acid niflumic.
Acizi enolici:
Pirazolone: aminofenazona, fenazona, fenilbutazona, metamizol, propifenazona
Oxicami: piroxicam, tenoxicam, lornoxicam, meloxicam


Antiinflamatoare nesteroidiene inhibitoare selective sau specifice de COX-2 (generatia a II-a)

Blocante selective: meloxicam, nimesulida
Blocante specifice (coxibi): celecoxib, parecoxib, etoricoxib; retrasi de pe piata: rofecoxib, valdecoxib, lumiracoxib.


Reactii adverse si precautii ale tratamentului cu AINS
Efectele adverse ale antiinflamatoarelor nesteroidiene pot aparea la utilizarea acestora in doze mari, timp indelungat.

Gastrointestinal: Pacientii pot prezenta reactii adverse gastrointestinale de tipul: disconfort gastric, greata si varsaturi, diaree, microhemoragii digestive sau ulcer insotit de complicatii. AINS provoaca aceste reactii adverse printr-un mecanism dublu: prin iritarea directa a mucoasei gastrice de catre moleculele acide si respectiv prin inhibarea COX-1, actiune ce conduce la scaderea productiei de prostaglandina gastroprotectoare. Prin inhibarea sintezei de prostaglandina, creste secretia de acid gastric si scade secretia de bicarbonat si de mucus protector.In acest sens, s-a incercat substituirea inhibitoarelor neselective cu inhibitoarele selective COX-2.

Renal: Mecanismul nefrotoxicitatii AINS este reprezentat de scaderea productiei de prostaglandine vasodilatatoare de la nivelul arteriolelor renale. Astfel, are loc scaderea fluxului sangvin renal si a ratei filtrarii glomerulare cu aparitia retentei hidrosaline. Pot aparea afectiuni renale de tipul: nefrita tubulo-interstitiala acuta, necroza papilara acuta, nefropatie, insuficienta renala cronica .

Cardiovascular: Utilizarea AINS pe termen lung si in doze mari este asociata cu o morbiditate cardiovasculara crescuta. Acesti agenti terapeutici pot fi responsabili de declansarea unei hipertensiuni arteriale sau agravarea hipertensiunii arteriale preexistente sau a insuficientei cardiace congestive. Acest fapt este urmarea retentiei hidrosaline rezultata in urma reducerii productiei de prostaglandine cu efect vasodilatator la nivel renal.

Hematologic: La asocierea antiinflamatoarelor nesteroidiene cu anticoagulantele orale are loc o potentare a riscului de aparitie a hemoragiilor. Alte reactii adverse hematologice care pot aparea in cursul tratamentului cu AINS includ: trombocitopenia, leucopenia, anemia hemolitica si aplastica.

Hepatic: Pe parcursul tratamentului cu unele AINS (diclofenac, nimesulid) poate avea loc o crestere a transaminazelor serice cu aparitia manifestarilor clinice specifice bolilor hepatice (anorexie, oboseala, urina inchisa la culoare). Afectarea hepatica este reversibila la intreruperea tratamentului.


Profil de siguranta:

A se consulta medicul in cazul unor afectiuni preexistente, daca simptomele persista sau starea de sanate evolueaza negativ.


Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I

Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 17-04-2024

Medicamente din clasa Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Medicamente(60)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale