Definitie:
Migrena reprezinta un tip de cefalee primara asociata in mod obisnuit cu greata, varsaturi, sensibilitate la lumina, sunet,miros si anumite senzatii de avertizare ce pot semnala o noua criza migrenoasa.
Triptanii sunt o clasa de medicamente utilizate in tratamentul migrenei.
Triptanii actioneaza ca agenti antimigrenosi prin legarea selectiva de receptorii serotoninei 5-HT1B si 5-HT1D. Legarea triptanului de receptorii 5-HT1B duce la vasoconstrictia arterelor craniene, care se dilata dureros in timpul unui atac migrenos.
Unii dintre cei mai frecvent prescrisi agenti triptani sunt:
- Sumatriptan
- Zolmitriptan
- Frovatriptan
- Eletriptan
- Naratriptan
Indicatii terapeutice:
Triptanii sunt medicatie de prima linie pentru tratarea episoadelor acute de migrena. Frovatriptan, naratriptan si zolmitriptan oral au o indicatie off-label pentru prevenirea migrenei menstruale.
Administrare:
Pacientii trebuie instruiti sa administreze triptani la primul semn al fazei de cefalee din cadrul unui atac de migrena. Triptanii nu sunt eficienti daca sunt administrati inainte de inceputul durerii de cap.
Mecanism de actiune:
Trei mecanisme distincte de actiune ale triptanilor au fost descrise in migrena:
- Mecanism vascular: Vasoconstrictia arterelor extracerebrale intracraniene prin efect direct asupra muschiului neted vascular.
- Mecanism trigeminovascular: inhibarea neurotransmisiei nociceptive in nervul trigemen din trunchiul cerebral si maduva spinarii superioare.
- Mecanism central: Inhibarea eliberarii de neuropeptide vasoactive de catre nervul trigemen care inerveaza vasele intracraniene si dura mater.
Legarea triptanului de receptorii vasculari 5-HT1B duce la vasoconstrictia arterelor craniene, iar legarea de receptorii neurogeni si centrali 5-HT1D, impiedica eliberarea neuropeptidelor vasoactive prin inhibarea activarii nervilor trigemen si blocand transmiterea semnalelor de durere catre creier.
Efecte adverse:
Triptanii pot provoca greata, ameteli si vasoconstrictie coronariana.
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu triptanii, cum ar fi parestezia, inrosirea fetei, furnicaturile, durerile de gat si senzatia de apasare in piept. Aceste reactii adverse sunt cele mai pronuntate in cazul injectiilor subcutanate cu triptan si pot fi mai putin severe in functie de formularea medicamentului.
Efectele adverse cardiovasculare, cum ar fi aritmiile, infarctele miocardice si accidentele vasculare cerebrale, sunt rare si apar la mai putin de 1 % dintre pacientii tratati cu triptani. Severitatea efectelor adverse poate diferita in functie de reprezentant.
Naratriptanul, eletriptanul si frovatriptanul sunt metabolizati de citocromul P-450 si prin urmare, pot avea interactiuni medicament-medicament cu contraceptivele orale.
Contraindicatii:
Triptanii pot provoca vasoconstrictie a arterelor coronare si ale membrelor Prin urmare, acestia sunt contraindicati la pacientii cu antecedente de infarct miocardic, boala coronariana, accidente cerebrovasculare, migrene hemiplegice, hipertensiune arteriala necontrolata sau boala vasculara periferica.
Alte contraindicatii includ insuficienta hepatica sau renala severa si varsta de 65 de ani sau mai mult. Toti triptanii, cu exceptia sumatriptanului, sunt contraindicati in timpul sarcinii si alaptarii.
Triptanii nu trebuie administrati cu alcaloizi de ergot sau inhibitori de monoaminoxidaza.
Bibliografie:
Charles Lew; Sheena Punnapuzha, Migraine Medications, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan, National Library of Medicine official website
Samar Nicolas; Diala Nicolas, Triptans, StatPearls Publishing; 2022 Jan, National Library of Medicine official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona