Antispastice (grupa medicament)

Definitie:

Antispasticele sunt medicamente utilizate in tratamentul spasmelor de la nivelul tractului gastro-intestinal si aparatului urinar.

Efecte farmacologice:

Clasificare in functie de mecanismul de actiune:

Mecanismul de acțiune al antispasticelor este de a concura cu acetilcolina pentru receptorii muscarinici. Acesti receptori sunt localizati in principal in muschiul neted al tractului gastro-intestinal si genito-urinar, in glande, in inima si in sistemul nervos central.

• Antimuscarinice- actioneaza asupra receptorilor muscarinici de la nivelul musculaturii netede  a tractului digestiv.Activarea receptorilor muscarinici este responsabila de peristaltismul tractului gastrointestinal, de contractiile acestuia, insa atunci cand contractiile sunt prea dese sau devin anormale produc durere.Astfel, prin blocarea acestor receptori, se reduc spasmele si durerea se amelioreaza.

Reactiile adverse anticolenirgice apar la aceasta clasa datorita blocarii receptorilor muscarinici localizati la nivelul altor organe, blocarea nefiind selectiva doar la nivelul tractului gastrointestinal.

Din aceasta categorie fac parte scopolamina si butilscopolamina.

•Inhibitori selectivi de fosfodiesteraza - sunt preferati datorita lipsei efectelor anticolinergice.

Din aceasta clasa face parte drotaverina.

•Antispastice musculotrope- actioneaza direct asupra musculaturii netede a tractului gastrointestinal pe care o relaxeaza.

Din aceasta clasa fac parte alverina, mebeverina, uleiul de menta.

 

Indicatii terapeutice:

Medicamentele antispastice sunt utilizate pentru tratarea colicilor cauzate de contractia spasmodica a muschilor netezi gastro-intestinali, a vezicii biliare si a muschilor netezi ai tractului genito-urinar.

 

Sistemul cardio-vascular
Parasimpatoliticele antispastice inhiba efectul colinergic muscarinic al acetilcolinei, inducand astfel relaxarea muschiului neted vascular sau scaderea activitatii acestuia.

Tractul gastro-intestinal
Acestea sunt utilizate intr-o mare varietate de simptome legate de tulburarile motorii gastro-intestinale si ale vezicii biliare. Printre acestea putem numi pilororospasmul, disconfortul epigastric si colicile care insotesc diareea.
Datorita efectului asupra secretiei glandulare, acestea sunt utilizate in ulcerele gastrice si duodenale in combinatie cu alte medicamente specifice.

Sistemul genito-urinar
Relaxand muschiul neted al peretelui vezicii urinare, acestea sunt utilizate pentru ameliorarea durerii si tenesmului care insoteste cistita.
Desi aceste medicamente pot inhiba experimental contractia ureterului si a cailor biliare, colica biliara sau ureterala necesita analgezice narcotice si, in general, nu se rezolva cu antispastice.

Reactii adverse:

Cele mai frecvente efecte secundare sunt dilatarea pupilei si vedere incetosata, gura uscata, dificultati la inghitire, retentie urinara la barbatii in varsta, constipatie, vertij si oboseala. In sistemul cardiovascular, pot aparea tahicardie si o usoara crestere a tensiunii arteriale.

 

Bibliografie:

Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I

Goodman și Gilman, Baza farmacologică a terapiei, Editia a X-a

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 23-02-2023

Medicamente din clasa Antispastice

Medicamente(12)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale