Antivirale (grupa medicament)

Definitie:

Medicamentele antivirale au diferite mecanisme de actiune, impiedicand etape ale ciclului de viata al diferitelor virusuri. Clasificarea farmacoterapeutica a medicamentelor antivirale se face in functie de infectiile virale in care sunt active. Medicatia antivirala se foloseste de cele mai multe ori curativ, dar unele dintre medicamente se pot folosi si profilactic.


Clasificarea virusurilor si infectiile produse de acestea:

Virusurile se clasifica in functie de acidul nucleic continut (virusuri ADN si virusuri ARN), de structura monocatenara sau bicatenara a acidului nucleic, de forma si dimensiune, de prezenta sau absenta anvelopei si de modul in care virusul se comporta in procesul de multiplicare.

Virusuri ADN (cu exceptia parvovirusului, toate contin ADN dublu-catenar)(2):

poxvirusuri (anvelopate, tetraedrice): virusul variolei, virusul vaccinia, Moluscum contagiosum;

virusuri herpetice (icosaedrice, anvelopate): virusul herpes simplex 1 si 2 (HSV-1, HSV-2), virusul varicelo-zosterian (VZV), virusul Epstein-Barr (EBV), citomegalovirusul (CMV), herpesvirusurile umane 6, 7, 8 (HHV-6, HHV-7, HHV-8), virusul febrei glandulare;

hepadnavirusuri (sferice, anvelopate): virusul hepatitei B (HBV);

adenovirusuri (icosaedrice, neanvelopate): adenovirus;

papilomavirusuri (icosaedrice, neanvelopate): papilomavirusul uman (HPV);

poliomavirusuri (icosaedrice, neanvelopate): virusul John Cunningham (JCV);

parvovirusuri: parvovirusul B19.

Virusuri ARN (toate contin ARN monocatenar, cu exceptia rotavirusului, care contine ARN dublu-catenar)(2):

reovirusuri (icosaedrice, neanvelopate): rotavirus;

ortomixovirusurile (sferice, anvelopate): virusurile gripale;

paramixovirusuri (sferice, anvelopate): virusuri paragripale, virusul rujeolei, virusul oreionului, virusul sincitial respirator;

togavirusuri (icosaedrice, anvelopate): virusul rubeolei, virusul encefalitei ecvestre;

rabdovirusuri (forma alungita, neanvelopate): virusul rabiei;

filovirusuri (filamentoase, anvelopate): virusul Ebola, virusul Marburg;

picornavirusuri (icosaedrice, neanvelopate): virusul poliomielitei, rinovirusuri, virusuri Coxackie, virusul hepatitei A;

retrovirusuri (icosaedrice, neanvelopate): HIV, virusul cu tropism pentru limfocitele T al primatelor;

arenavirusuri (sferice, anvelopate): virusul febrei Lassa, virusul limfocitic coriomeningitic;

flavivirusuri (sferice, anvelopate): virusul Dengue, virusul febrei galbene, virusul West Nile, virusul Zika, virusul hepatitic C (HCV);

coronavirusuri (sferice, anvelopate): coronavirusul uman, SARS-CoV, MERS-CoV, SARS-CoV-2.

Desi virusurile produc cel mai frecvent simptome localizate la nivelul unui anumit sistem, uneori simptomele unei infectii virale pot fi complexe si nespecifice. De exemplu, infectiile cu virusuri respiratorii pot debuta cu rash cutanat sau manifestari digestive si se pot complica cu meningite sau encefalite ori cu disfunctii multiple de organ.

 Clasificarea medicamentelor antivirale utilizate in tratamentul HIV dupa mecanismul de actiune:

1. Antiretrovirale care inhiba intrarea HIV in celulele-gazda
1.a. Inhibitori ai fuziunii virale: enfuvirtid
1.b. Inhibitori ai coreceptorilor CCR5: maraviroc

2. Inhibitori ai reverstranscriptazei
2.a. Inhibitori nucleozidici/nucleotidici ai reverstranscriptazei (NRTI):zidovudina, emtricitabina, lamivudina, abacavir, tenofovir
2.b. Inhibitori nonnucleozidici ai reverstranscriptazei (NNRTI): delavirdin, efavirenz, etravirin, nevirapin si rilpivirin

3. Inhibitori de integraza: raltegravir, elvitegravir si dolutegravir
4. Inhibitori de proteaza: fosamprenavir, indinavir, lopinavir, ritonavir, nelfinavir, tipranavir, saquinavir, atazanavir, darunavir.

Tratamentul antiviral al gripei

Amantadina şi rimantadina s-au folosit în trecut pentru tratamentul gripei produse de virusul gripal A, dar dezvoltarea rezistentei a limitat folosirea acestora.In prezent, pentru profilaxia si tratamentul gripei se folosesc inhibitoarele de neuraminidază oseltamivirzanamivir şi peramivir; administrarea curativa este cu amai eficace cu cat se face mai devreme dupa debutul simptomelor.

Tratamentul antiviral al RSV

Virusul sincitial respirator (RSV) produce majoritatea bronsiolitelor si otitelor medii la copii. O mare parte din pneumoniile care necesita spitalizare la copii se datoreaza RSV.Infectiile apar devreme in viata, de aceea este importanta profilaxia acestora cu anticorpul monoclonal palivizumab la copiii prematuri si la cei sub 2 ani cu displazie pulmonara sau cu boli cardiace congenitale semnificative din punct de vedere hemodinamic.

Tratamentul antiviral al hepatitei

Nu exista tratament specific pentru hepatita A. Preventia se face prin respectarea regulilor de igiena si prin gestionarea corespunzatoare a deseurilor din canalizari.
Nu este disponibil niciun tratament specific pentru hepatita B acuta, care de regula se remite spontan.
De prima alegere in tratamentul hepatitei B cronice este administrarea pe termen lung a analogilor nucleozidici/nucleotidici cu potential mic de dezvoltare a rezistentei (entecavir, tenofovir dipivoxil sau tenofovir alafenamida).
Toti analogii nucleozidici (entecavir, lamivudina, telbivudina) sau nucleotidici (adefovir, tenofovir) devin activi dupa fosforilare intracelulara la trifosfati, forma care inhiba competitiv ADN polimeraza virala, oprind elongarea lantului ADN.

Tratamentul antiviral al infectiilor cu herpes simplex

Tratamentul infectiilor herpetice localizate la nivelul pielii si mucoaselor sau al formelor diseminate se face cu aciclovir, valaciclovir sau famciclovir. Formele rezistente la aciclovir se trateaza cu foscarnet sau cidofovir. Encefalita herpetica se trateaza cu aciclovir. Infectiile herpetice rezistente la aciclovir se trateaza cu foscarnet, doza uzuala fiind de 40 mg/kg la 8 ore (acest medicament nu este disponibil in prezent pe piata farmaceutica din Romania).

Aciclovirul este un analog nucleozidic care, dupa fosforilari succesive intracelulare realizate de kinazele virale, inhiba competitiv ADN-polimerazele virale, cu inhibarea sintezei de ADN viral, fara a inhiba procesele celulare normale ale organismului-gazda. Valaciclovirul este prodrog al aciclovirului (este esterul L-valina al aciclovirului), avand o biodisponibilitate orala mai mare decat aciclovirul. Penciclovirul si ganciclovirul actioneaza antiviral asemanator aciclovirului si valaciclovirului.

 

Infectii cu virusul varicelo-zosterian

In cazul varicelei, aciclovirul este eficient in prevenirea diseminarilor, accelerand vindecarea leziunilor cutanate, scazand febra si durerea si reducand mortalitatea.
In cazul zonei zoster, terapia antivirala se face cu aciclovir, famciclovir sau valaciclovir.

 

Infectii cu virusul Epstein-Barr

Aciclovirul si ganciclovirul sunt active impotriva replicarii EBV, insa de regula simptomele infectiei se datoreaza raspunsului imun impotriva celulelor infectate cu EBV, astfel ca tratamentul antiviral specific nu este eficace si nu este recomandat.

Infectia cu CMV (citomegalovirus)

Antiviralele utilizate pentru tratarea infectiilor cu CMV includ ganciclovir, foscarnet (utilizat pentru tratarea CMV rezistent la ganciclovir) si cidofovir (mai ales cand CMV a dezvoltat rezistenta la ganciclovir sau foscarnet).

Ganciclovirul si valganciclovirul sunt utilizati pentru profilaxia infectiilor cu CMV (in special pneumonie) la pacientii imunocompromisi cu risc crescut. Mecanismul lor de actiune antivirala este blocarea sintezei de ADN viral, prin inhibarea competitiva a ADN-polimerazelor virale.

 

Alte medicamente antivirale folosite in infectii cu herpesvirusuri si nu numai

Isoprinosina (inosina acedoben dimepranol) este un derivat purinic antiviral si imunomodulator indicat in tratamentul deprimarii imunitatii sau disfunctiei imunitare mediate celular si al simptomatologiei clinice asociate cu:

-infectii respiratorii virale, primare si secundare

-gripa

-infectii cu virusuri herpetice: HSV 1 si 2, VZV, CMV, EBV

-condiloame genitale externe (dar nu cele perianale sau meatale), ca monoterapie sau ca adjuvant altor proceduri

-tratament adjuvant in infectii cu HPV

-hepatita virala

-varicela severa sau complicata

-rubeola severa sau complicata

-panencefalita sclerozanta subacuta.

 

Bibliografie:

As. Univ Cristina Daniela Marineci, Anca Zanfirescu , Emil Stefanescu, Oana-Cristina Seremet, Prof. Dr. Farm. Cornel Chirita, Prof. Univ. Farm. Dr. Simona Negres, Medicamente antivirale. Generalităţi. Antiretrovirale. Medicamente folosite în infecţii produse de virusurile respiratorii

As. Univ Cristina Daniela Marineci, Prof. Dr. Farm. Cornel Chirita, Emil Stefanescu, Anca Zanfirescu , Oana-Cristina Seremet, Prof. Univ. Farm. Dr. Simona Negres,Medicamente antivirale ,Virusuri hepatice si tratamentul hepatitelor virale

As. Univ Cristina Daniela Marineci, Prof. Dr. Farm. Cornel Chirita, Prof. Univ. Farm. Dr. Simona Negres, Medicamente antivirale. Tratamentul infectiilor provocate de herpesvirusuri umane

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-03-2024

Medicamente din clasa Antivirale

Medicamente(3)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale