Benzodiazepine (grupa medicament)

Ce sunt benzodiazepinele?

Benzodiazepinele sunt medicamente care reduc activitatea sistemului nervos. Acestea isi exercita efectele asupra receptorilor benzodiazepinici din sistemul nervos central. Benzodiazepinele pot fi administrate pentru diferite indicatii, incluzand, dar fara a se limita la, insomnie, status epileptic acut, inducerea amneziei, agitatie si anxietate, tulburari spastice si convulsii.

 

Cum actioneaza benzodiazepinele?

Benzodiazepinele sunt o clasa de medicamente care actioneaza asupra receptorilor benzodiazepinici de la nivelul sistemului nervos central. Receptorul este o proteina compusa din 5 subunitati transmembranare, care formeaza un canal de clorura in centru, si anume receptorul de tip A pentru acidul gamma-aminobutiric (GABA-A). Aceste 5 subunitati includ 2 subunitati alfa, 2 subunitati beta si 1 subunitate gamma. Portiunile extracelulare ale proteinelor subunitatii alfa si beta formeaza un sit receptor pentru GABA, care este un neurotransmitator inhibitor. Portiunile extracelulare ale proteinelor subunitatii alfa si gama formeaza un loc de legare pentru benzodiazepine.
Activarea receptorilor de benzodiazepina determina o modificare conformationala a unui por central, permitand ionilor de clorura sa intre in neuron. Influxul de ioni clorura are ca rezultat hiperpolarizarea neuronului, ducand la deprimarea sistemului nervos central. Benzodiazepinele cresc frecventa deschiderii canalului de clorura a receptorului GABA-A in prezenta GABA. In absenta GABA, benzodiazepinele nu au efecte asupra functiei receptorului GABA-A.

 

Care sunt indicatiile terapeutice ale benzodiazepinelor?

Utilizarea off-label a benzodiazepinelor este predominanta in domeniul psihiatriei. Indicatiile includ afectiuni precum sindromul Tourette, delir, delirium tremens, tulburari de somn si miscari anormale asociate cu medicamente, inclusiv tremor, ticuri, diskinezie tardiva sau coree, printre altele.

Indicatii aprobate de FDA

Food and Drug Administration USA (FDA) a aprobat anumite benzodiazepine pentru gestionarea anxietatii, convulsiilor si gestionarea dependentei de alcool:

- Alprazolam: Alprazolam este indicat pentru tulburarile de anxietate si tulburarile de panica, inclusiv agorafobia.
- Clordiazepoxid: Clordiazepoxidul este indicat in primul rand pentru gestionarea sindromului de sevraj alcoolic.
- Clobazam: Clobazam este indicat pentru convulsii asociate cu sindromul Lennox-Gastaut.
- Clonazepam: Clonazepam este indicat pentru tratarea tulburarii de panica si agorafobiei. De asemenea, este indicat pentru tratamentul convulsiilor mioclonice si a crizelor de absenta.
- Clorazepat: Clorzapat este utilizat pentru tratamentul adjuvant al managementului pe termen scurt al tulburarilor de anxietate. De asemenea, este indicat pentru convulsii focale (partiale).
- Diazepam: Diazepamul este utilizat pentru gestionarea sevrajului de alcool. Diazepamul rectal este, de asemenea, indicat pentru tratarea convulsiilor febrile.
- Estazolam: Conform Academiei Americane de Medicina a Somnului (AASM), estazolamul este indicat pentru tratarea insomniei.
- Flurazepam: Flurazepam este indicat pentru tratamentul insomniei.
- Lorazepam: Lorazepam este utilizat pentru tulburarile de anxietate. Conform ghidurilor Societatii Americane de Epilepsie, lorazepamul parenteral este unul dintre tratamentele de prima linie pentru starea epileptica convulsiva.
- Midazolam: Midazolam este indicat pentru starea epileptica convulsiva si sedarea procedurala. Midazolamul este utilizat pentru sedare la pacientii ventilati mecanic.
- Oxazepam: Oxazepamul este indicat pentru tulburarile de anxietate si, conform ghidurilor American Society of Addiction Medicine, oxazepamul este indicat pentru sindromul de sevraj la alcool.
- Quazepam: Conform Colegiului American al Medicilor, quazepam este indicat in principal pentru tratarea insomniei cronice la adulti.
- Temazepam: Ghidul de practica clinica American Society of Addiction Medicine sugereaza ce temazepam poate fi utilizat pentru aparitia somnului si petru intretinerea somnului.
- Triazolam: Triazolam este indicat in primul rand pentru insomnia de la debutul somnului.
- Remimazolam: Remimazolam a fost aprobat de FDA in 2020 si este indicat pentru sedare procedurala scurta (<30 de minute) la adulti.

Utilizarea off-label a benzodiazepinelor

Utilizarea off-label a benzodiazepinelor este predominanta in domeniul psihiatriei. Indicatiile includ afectiuni precum Sindromul Tourette, delir, delirium tremens, tulburari de somn si miscari anormale asociate cu medicamente, precum tremor, ticuri, diskinezie tardiva sau coree, printre altele.

 

Care sunt reactiile adverse ale benzodiazepinelor?

Administrarea benzodiazepinei poate duce la reactii adverse comune, inclusiv, dar fara a se limita la:
- depresie respiratorie
- stop respirator
- somnolenta
- confuzie
- cefalee
- sincopa
- greata si varsaturi
- diaree 
- tremor
La nou-nascuti, mai putin de 1% dintre pacientii tratati cu benzodiazepine prezinta laringospasm si bronhospasm. Nou nascutii pot prezenta, de asemenea, aritmii ventriculare, inclusiv bigeminie ventriculara sau contractii ventriculare premature, sincopa vasovagala, bradicardie sau tahicardie. Reactiile gastrointestinale pot include senzatia de voma, greata si varsaturi si salivatie in exces. Efectele adverse neuromusculare si la nivelul sistemului nervos central pot include euforie, halucinatii, ataxie, ameteli, activitate asemanatoare convulsiilor si parestezie.
Tulburarile vizuale pot include diplopie (vedere dubla), miscarea ciclica a pleoapelor, pierderea echilibrului si dificultati de focalizare a ochilor asupra obiectelor.
Utilizarea pe termen lung a benzodiazepinelor poate duce la tulburari cognitive. Au fost raportate cazuri rare de leziuni hepatice colestatice cu benzodiazepine, cum ar fi alprazolam, clonazepam, diazepam si flurazepam.

 

Care sunt interactiunile medicament-medicament ale benzodiazepinelor?

Benzodiazepinele pot interactiona cu etanolul, cu alte benzodiazepine si cu sedativele precum barbituricele, ducand la cresterea depresiei respiratorii printr-un efect sinergic. 
Lorazepam si oxazepam sunt metabolizate de uridin difosfat glucuronoziltransferaze (UGT). Inductorii uridin difosfat glucuronoziltransferaze (UGT), cum ar fi carbamazepina, fenobarbitalul, fenitoina si rifampicina, pot induce metabolizarea acestora si pot scadea eficacitatea.
Administrarea concomitenta de benzodiazepine precum midazolam, triazolam, alprazolam sau diazepam, cu inhibitori puternici ai CYP3A4, cum ar fi itraconazol, ketoconazol, suc de grepfrut, claritromicina, nefazodona, ritonavir poate produce sedare excesiva. Este de evitat administrarea concomitenta a acestora.

 

Care sunt contraindicatiile benzodiazepinelor?

Contraindicatiile benzodiazepinelor includ glaucomul cu unghi inchis. Benzodiazepinele au efecte relaxante musculare care pot afecta functia sfincterului muschiului pupilei irisului.
Benzodiazepinele sunt, de asemenea, contraindicate la pacientii cu reactii anterioare de hipersensibilitate. Au fost raportate anafilaxie si angioedem.
Remimazolamul este contraindicat la pacientii cu antecedente de reactie de hipersensibilitate la dextran 40.

Atenite!

Utilizarea concomitenta a benzodiazepinelor cu opioidele poate duce la sedare, depresie respiratorie severa, coma si deces. 
Benzodiazepinele sunt medicamente controlate pentru ca pot avea efecte periculoase, mai ales atunci cand sunt utilizate necorespunzator. De asemenea, pot crea dependenta. Din cauza acestor factori, utilizarea benzodiazepinelor se face cu precautie. Daca activitatea sistemului nervos scade sever, se pot produce efecte periculoase sau chiar mortale.

 

Bibliografie:

Benzodiazepines (Benzos), Cleveland Clinic official website
Bounds CG, Patel P. Benzodiazepines. [Updated 2024 Jan 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-.
Benzodiazepines, United States Drug Enforcement Administration official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 01-04-2025

Medicamente din categoria Benzodiazepine

Medicamente(14)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale