Medicamente blocante ale canalelor de calciu (grupa medicament)

Ce sunt medicamentele blocante ale canalelor de calciu?

Blocantele canalelor de calciu sunt un grup de medicamente prescrise in mod obisnuit pentru a trata afectiunile inimii si ale vaselor de sange, producand vasodilatatie si crescand cantitatea de sange cu oxigen transportat.

Cum functioneaza medicamentele blocante ale canalelor de calciu?

Calciul este un electrolit, ceea ce inseamna ca are o sarcina pozitiva atunci cand este dizolvat in apa. Organismul foloseste ioni (atomi cu o sarcina electrica) pentru transportul intracelular. In momentul in care creste influxul (intrarea ionilor de calciu in interiorul celulei), creste eliminarea ionilor de sodiu din celula. Acesti ioni intra si ies din celule folosind canale, care actioneaza ca niste porti catre interiorul celulelor. 
Canalele de calciu exista doar la nivelul anumitor organe, de aceea medicamentele precum cele blocante ale canalelor de calciu actioneaza doar la nivelul respectivelor organe. In functie de doza aceste medicamente blocheaza partial canalele de calciu de la nivelul inimii si vaselor de sange, generand efecte terapeutice precum scaderea presiunii din artere si de la nivelul inimii.

Ce afectiuni sunt tratate cu medicamentele blocante ale canalelor de calciu?

Principalele utilizari ale blocantelor canalelor de calciu sunt:
- Hipertensiune arteriala (hipertensiune arteriala).
- Aritmii (ritmuri neregulate ale batailor inimii).
- Dureri in piept (angina).
- Spasm coronarian.
- Cardiomiopatie hipertrofica (inima marita).
- Hipertensiune pulmonara.
- Hemoragie subarahnoidiana (sangerare in spatiul dintre creier si craniu).
Pe langa utilizarile aprobate oficial, blocantele canalelor de calciu sunt, de asemenea, prescrise in mod frecvent off-label. Aceasta inseamna ca, desi medicamentele nu sunt aprobate oficial pentru a trata o afectiune, exista dovezi ca pot face acest lucru in siguranta. Utilizarile off-label ale blocantelor canalelor de calciu includ:
- Sindromul Raynaud.
- Prevenirea migrenelor.
- Fisuri anale.
- Edem pulmonar la altitudine mare, un tip de rau de inaltime.
Studiile analizeaza, de asemenea, utilizarea blocantelor canalelor de calciu in intarzierea sau prevenirea bolilor care pot deveni mai severe daca aveti tensiune arteriala crescuta devreme in viata. Aceste boli includ dementa, boala Parkinson si boala Alzheimer.


Exista diferite tipuri de blocante ale canalelor de calciu?

Exista doua tipuri de blocante ale canalelor de calciu:
- Dihidropiridinele vizeaza vasele de sange si le determina sa se relaxeze, motiv pentru care sunt eficiente in tratarea hipertensiunii arteriale. Exemple de dihidropiridine sunt: amlodipina, clevidipina, felodipina, nifedipina, nicarnidipina, isradipina, nisoldipina, nimodipina.
Exceptia este nimodipina, care trateaza hemoragia subarahnoidiana. Efectul mai puternic asupra arterelor cerebrale decat asupra arterelor din restul corpului se poate datora probabil, faptului ca este puternic lipofila, ceea ce ii permite sa traverseze bariera hematoencefalica.
- Non-dihidropiridine. Aceste medicamente vizeaza muschiul inimii, precum si vasele de sange si sunt eficiente si in tratarea problemelor de ritm cardiac. Exemple de blocante ale canalelor de calciu care nu au structura dihidropiridinica includ: diltiazem (benzotiazepina) si verapamil (fenilalkilamina).

Verapamilul vizeaza in mod specific celulele musculare ale inimii sau miocardul. Medicii folosesc acest medicament pentru a reduce angina pectorala (durerea in piept), deoarece relaxeaza vasele de sange si reduce cantitatea de oxigen de care are nevoie inima.
Verapamilul este, de asemenea, util pentru incetinirea ritmurilor cardiace atipice rapide si potential periculoase, cum ar fi tahicardia supraventriculara.
Diltiazem este un medicament utilizat pentru controlul disritmiilor cardiace (ritmuri cardiace rapide sau neregulate) si scaderea tensiunii arteriale. In comparatie cu verapamilul, are un efect mai putin semnificativ asupra ritmului cardiac.

Care sunt posibilele efecte secundare si riscurile de complicatii ale acestor medicamente?

Dihidropiridine:
Cele mai frecvente efecte secundare sunt:
- Senzatie de ameteala sau ameteala.
- Senzatie de incalzire.
- Dureri de cap.
- Umflare la nivelul membrelor.

Non-dihidropiridine:
- Constipatie.
- Batai lente ale inimii (bradicardie).
- Reducerea capacitatii inimii de pompare a sangelui.
Multe blocante ale canalelor de calciu pot provoca hiperplazie gingivala, o crestere a simptomelor bolii de reflux gastroesofagian sau arsuri stomacale.

Blocantii canalelor de calciu interactioneaza cu alte medicamente?

Blocantele canalelor de calciu pot interactiona cu multe medicamente. 
Intrebati medicul si farmacistul despre eventualele interactiuni posibile in functie de celelalte tratamente administrate. Consumarea concomitenta de grapefruit sau suc de grapefruit poate influenta absorbtia acestor medicamente.

 

Bibliografie:

Calcium Channel Blockers, Cleveland Clinic official website

Ami Patel PharmD, What are calcium channel blockers? Types, examples, side effects, and all else you need to know, Medical News Today official website

Jennie Olopaade PharmD, Calcium Channel Blockers, Healthline official website

Platforma online oficiala Mediately 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 23-02-2023

Medicamente din categoria Medicamente blocante ale canalelor de calciu

Medicamente(28)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale