Hipolipemiante- Fibrati (grupa medicament)

Definitie:

Fibratii sunt o clasa de medicamente utilizate in gestionarea si tratamentul dislipidemiei. 
Fibratii sunt un tip de acizi carboxilici amfipatici apartinand clasei de medicamente utilizate pentru scaderea nivelului de colesterol seric. In prezent, ele reprezinta cea mai importanta clasa de medicamente utilizata in dislipidemie aterogena. Statinele ajuta la reducerea nivelurilor de colesterol cu lipoproteine cu densitate joasa (LDL), dar nu exercita un efect foarte mare asupra nivelurilor serice de trigliceride sau HDL, acolo unde este necesara utilizarea fibratilor. 

Indicatii terapeutice:

Indicatiile aprobate de FDA pentru fibrati includ:- utilizare ca adjuvant la modificarile dietetice (restrictionarea grasimilor saturate si colesterolului) la adultii cu hipercolesterolemie primara sau dislipidemie mixta (Fredrickson tip IIa si IIb).
 Fibratii ajuta la reducerea LDL seric, colesterolulului total, trigliceridelor, apolipoproteinelor B (Apo-B) si la cresterea colesterolului cu lipoproteine de inalta densitate (HDL).
- utilizare ca adjuvant al modificarilor dietetice la adultii cu hipertrigliceridemie severa (Fredrickson tip IV si V).
O utilizare neaprobata de FDA a fibratilor este colangita biliara primara.

Mecanism de actiune si actiune farmacologica:

Fibratii functioneaza printr-o combinatie a urmatoarelor mecanisme care determina efectele lor hipotrigliceridemice:
- Reduce disponibilitatea substraturilor care permit sinteza trigliceridelor in ficat.
- Stimuleaza absorbtia celulara a acizilor grasi si moduleaza interactiunea receptorilor de lipoproteine cu densitate joasa (LDL) si a liganzilor. 
- Fibratii favorizeaza clearance-ul LDL colesterolului mediat de receptori dupa stimularea secretiei sale, crescand acest catabolism cu 20% mai mult in comparatie cu un pacient netratat. Aceasta actiune are ca rezultat o scadere generala a lipoproteinelor cu densitate foarte scazuta (VLDL).
- reducerea LDL colesterolului prin activarea lipoprotein lipazei (LPL)
- cresterea nivelului de lipoproteine de inalta densitate (HDL) 

Efecte adverse:

Cele mai frecvente reactii adverse ale acestei clase de medicamente includ niveluri modificate ale transaminazelor hepatice AST (TGO), ALT (TGP), impreuna cu cresteri rare ale nivelurilor serice de CPK (creatinina fosfokinaza) in timpul terapiei.
Fibratii pot creste in mod reversibil concentratiile plasmatice ale creatininei si homocisteinei. 
Pacientii pot prezenta crampe la picioare, dureri abdominale etc., deoarece fibratii pot provoca un risc usor crescut (mai putin de 1,0%) de miopatie, colelitiaza si tromboza venoasa.
Fibratii, in general, trebuie evitati in asociere cu statine, deoarece pot inhiba metabolismul statinelor, determinand un risc crescut de miopatie. Recomandarile sunt sa se masoare intotdeauna nivelul creatininei serice si functia renala inainte de a utiliza cele doua medicamente simultan. 
Gemfibrozil s-a dovedit a fi nesigur in aceasta asociere, in timp ce utilizarea bezafibratului si fenofibratului se practica.
Se recomanda intreruperea terapiei cu fibrati sau reducerea dozei de fibrat daca la pacient apare o crestere semnificativa clinic a creatininei serice, dupa excluderea tuturor altor cauze posibile pentru aceasta.

Contraindicatii:

- Hipersensibilitate cunoscuta la clasa de medicamente.
- Boala hepatica activa, deoarece fibratii se dovedesc a fi hepatotoxici daca exista stari inflamatorii hepatice preexistente.
- Boala activa a vezicii biliare, deoarece fibratii provoaca o reducere mediata de PPAR-Alfa in productia de acid biliar, care, la randul sau, este responsabil pentru o tendinta crescuta de a forma calculi biliari.
- Disfunctie renala severa, inclusiv pacientii dializati.

Bibliografie:

Gauri Singh; Ricardo Correa, Fibrate Medications, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan, National Library of Medicine official website

Fibrates, Medline Plus official website

Fibrates, Cleveland Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-02-2023

Medicamente din categoria Hipolipemiante- Fibrati

Medicamente(3)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale