Hipolipemiante inhibitoare selective ale absorbtiei colesterolului si a sterolilor vegetali inruditi (grupa medicament)

Definitie:

Hipolipemiantele inhibitoare selective ale absorbtiei colesterolului si a sterolilor vegetali inruditi reprezinta o clasa de medicamente noua utilizata in tratamentul hipercolesterolemiei.

Reprezentanti ai clasei: Ezetimib.

Indicatii:

Ezetimib este un agent dislipidemic utilizat pentru tratarea persoanelor cu dislipidemie. Ezetimib este cel mai frecvent utilizat agent nonstatin, care scade nivelul LDL-colesterolului cu 13% pana la 20%. 
Este indicat pentru reducerea colesterolului total, reducerea lipoproteinei cu densitate joasa (LDL),  reducerea apolipoproteinei B (apo B) si lipoproteinei cu densitate neinalta (HDL) la pacientii cu:
- Hiperlipidemie primara
- Hiperlipidemie mixta
- Hipercolesterolemie familiala (HoFH) si homozigot
- Sitosterolemie (fitosterolemie). 
Medicii pot utiliza ezetimibul ca monoterapie, in asociere cu fenofibrat sau cu statine. 
 Studiul IMPROVE-IT a aratat ca scaderea lipidelor cu ezetimib, combinata cu statine la pacientii cu sindrom coronarian postacut, a imbunatatit semnificativ rezultatele cardiovasculare.

Mecanism de actiune si actiune farmacologica:

Colesterolul este sintetizat in ficat sau absorbit din tractul gastrointestinal. Ezetimibul este diferit de alti agenti de scadere a colesterolului deoarece nu creste excretia de acid biliar si nu inhiba sinteza colesterolului in ficat. Ezetimiba inhiba absorbtia colesterolului in intestinul subtire mediata de transportorul de steroli Niemann-Pick C1-Like-1 (NPC1L1).
Scaderea absorbtiei colesterolului duce la o crestere a clearance-ului colesterolului din sange si la o reducere a rezervelor hepatice de colesterol. Reducerea consecutiva a absorbtiei colesterolului are ca rezultat o scadere a colesterolului total, a trigliceridelor si a colesterolului LDL si o crestere a colesterolului HDL. 
Ezetimib nu afecteaza in mod semnificativ vitaminele solubile in grasimi, inclusiv vitaminele A, D si E.
Ezetimiba determina o reducere a nivelurilor de LDL cu 13-20%.

Efecte adverse:

Cele mai frecvente efecte adverse ale ezetimibului includ cefaleea, secretie nazala si durerea in gat. 
Reactiile mai putin frecvente includ dureri de corp, dureri de spate, dureri in piept, diaree, dureri articulare, oboseala si slabiciune.
Au existat raportari de rabdomioliza in asociere cu terapia cu statine si, rar, cu monoterapie. Hepatotoxicitatea cu ezetimib se poate prezenta cu reactii adverse hepatocelulare sau colestatice si au fost raportate cazuri de hepatita autoimuna.


Contraindicatii:

Contraindicatiile pentru utilizarea ezetimib includ hipersensibilitate la orice componenta a formularii, utilizarea concomitenta cu un inhibitor de HMG-CoA reductaza la pacientii cu boala hepatica activa sau cresteri persistente inexplicabile ale transaminazelor serice.
De asemenea, este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii atunci cand este utilizat in combinatie cu o statina. 
Ezetimibul nu este recomandat la pacientii cu insuficienta hepatica moderata pana la severa.
Reactii de hipersensibilitate, inclusiv angioedem si anafilaxie, au fost raportate la ezetimib.

Bibliografie:

Omeed Sizar; Ali Nassereddin; Raja Talati, Ezetimibe, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan, National Library of Medicine official website

Lista de Medicamente Mediately

Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-02-2023

Medicamente din categoria Hipolipemiante inhibitoare selective ale absorbtiei colesterolului si a sterolilor vegetali inruditi

Medicamente(24)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale