Definitie:
Medicamentele imunomodulatoare modifica raspunsul sistemului imunitar prin cresterea sau scaderea productiei de anticorpi serici. Imunostimulatoare sunt prescrise pentru a imbunatati raspunsul imun in bolile infectioase, tumori, imunodeficienta primara sau secundare. Medicamentele imunosupresoare sunt utilizate pentru a reduce raspunsul imun impotriva organelor transplantate si pentru a trata bolile autoimune.
Actiune farmacologica si Mecanism de actiune:
Imunomodulatorele actioneaza la diferite niveluri ale sistemului imunitar. Prin urmare, au fost dezvoltate diferite tipuri de medicamente care fie inhiba, fie sporesc selectiv populatiile si subpopulatiile specifice de celule care raspund imun, adica limfocite, macrofage, neutrofile, celule natural killer (NK) si limfocite T citotoxice. Astfel, in imunoterapie sistemul imunitar este vizat pentru a ajuta la vindecarea unei anumite boli.
Imunosupresoarele inhiba raspunsul imun in transplantul de organe si bolile autoimune, in timp ce imunostimulatorii cresc raspunsul imun in infectii, imunodeficienta.
Tipurile de imunomodulatori includ citokinele, BCG si medicamentele imunomodulatoare.
1. Citokinele sunt proteine produse de celulele albe din sange. Ele joaca un rol important in raspunsurile imune normale ale corpului si in capacitatea sistemului imunitar de a raspunde la cancer.
Citokine care sunt uneori folosite pentru a trata cancerul:
- Interferon (INF). Cercetatorii au descoperit ca un tip de interferon, numit INF-alfa ce poate imbunatati raspunsul imunitar la celulele canceroase, determinand anumite celule albe din sange, cum ar fi celulele natural killer si celulele dendritice sa devina active. INF-alfa poate, de asemenea, sa incetineasca cresterea celulelor canceroase sau sa favorizeze moartea acestora.
- Interleukine (IL). Exista mai mult de o duzina de interleukine, inclusiv IL-2, care se mai numeste si factor de crestere a celulelor T. IL-2 creste numarul de celule albe din sange din organism, inclusiv celulele T ucigase si celulele natural killer. Cresterea acestor celule poate provoca un raspuns imun impotriva cancerului. IL-2 ajuta, de asemenea, celulele Bsa produca anumite substante care pot viza celulele canceroase.
Citokinele care sunt uneori folosite pentru a reduce efectele secundare ale tratamentului cancerului sunt numite factori de crestere hematopoietici. Ele favorizeaza cresterea celulelor sanguine care sunt afectate de chimioterapie:
- Eritropoietina, care creste productia de globule rosii.
- IL-11, care creste productia de trombocite.
- Factor de stimulare a coloniilor de granulocite-macrofage (GM-CSF) si factor de stimulare a coloniilor de granulocite (G-CSF), care cresc numarul de globule albe din sange. Cresterea globulelor albe reduce riscul de infectii. G-CSF si GM-CSF pot imbunatati, de asemenea, raspunsul sistemului imunitar impotriva cancerului prin cresterea numarului de celule T care lupta impotriva cancerului.
2. BCG este o forma atenuata a bacteriei care provoaca tuberculoza. Nu provoaca boli la oameni. BCG este utilizat pentru a trata cancerul vezicii urinare. Cand este introdus direct in vezica cu un cateter, BCG provoaca un raspuns imun impotriva celulelor canceroase. Este studiat si in alte tipuri de cancer. BCG inseamna Bacillus Calmette-Guerin.
3. Medicamentele imunomodulatoare (numite si modificatori de raspuns biologic) stimuleaza sistemul imunitar:
- Talidomida
- Lenalidomida
- Pomalidomida
- Imiquimod
Talidomida, lenaliodomida si pomalidomida determina celulele sa elibereze IL-2. De asemenea, opresc tumorile sa formeze noi vase de sange. Tumorile trebuie sa formeze noi vase de sange pentru a creste peste o anumita dimensiune. Aceste trei medicamente pot fi numite si inhibitori ai angiogenezei.
Imiquimod este o crema ce determina celulele sa elibereze citokine.
Reactii adverse
Agentii imunomodulatori pot provoca reactii adverse, care afecteaza pacientii in moduri diferite. Efectele secundare depind de starea de sanatate inainte de tratament, de tipul de cancer, de cat de avansat este, de tipul de imunomodulator administrat si de doza.
Agentii imunomodulatori pot provoca simptome asemanatoare gripei, care includ:
- febra
- frisoane
- slabiciune
- ameteala
- greata sau varsaturi
- dureri musculare sau articulare
- oboseala
- durere de cap
Citokinele pot provoca, de asemenea, multe efecte secundare grave:
- probleme de respiratie
- tensiune arteriala scazuta sau ridicata
- reactii alergice severe
- scaderea numarului unor elemente figurate din sange, ceea ce poate creste riscul de infectii si poate cauza probleme de sangerare
- cheaguri de sange
- tulburari ale starii de spirit, comportamentului, gandirii si memoriei
- probleme ale pielii, cum ar fi eruptii cutanate, arsuri la locul injectarii si ulcere
- afectarea organelor
BCG poate provoca, de asemenea, efecte secundare urinare.
Talidomida, lenalidomida si pomalidomida pot provoca:
- cheaguri de sange
- afectari ale nervilor care pot duce la durere, amorteala, furnicaturi, umflaturi sau slabiciune musculara in diferite parti ale corpului
- defecte congenitale, daca sunt utilizate in timpul sarcinii
Imiquimod poate provoca reactii cutanate.
Bibliografie:
Antonio Bascones-Martinez, Riikka Mattila, Rafael Gomez-Font, and, Jukka H. Meurman, Immunomodulatory drugs: Oral and systemic adverse effects,Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2014 Jan; 19(1): e24–e31. Published online 2013 Aug 29. doi: 10.4317/medoral.19087 PMCID: PMC3909428 PMID: 23986016
Immune System Modulators, National Cancer Institute official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona