Definitie:
Inhibitorii ECA sunt medicamente utilizate pentru tratarea si gestionarea hipertensiunii arteriale, care este un factor de risc semnificativ pentru bolile coronariene, insuficienta cardiaca, accidentul vascular cerebral si o serie de alte afectiuni cardiovasculare.
Indicatii:
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sunt cele mai frecvent indicate medicamente in tratamentul bolilor cardiovasculare si renale, inclusiv insuficienta cardiaca, sindromul coronarian acut, sindromul nefrotic, diabetul si hipertensiunea arteriala.
1. Hipertensiune
Inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei scad efectiv tensiunea arteriala medie, precum si tensiunea arteriala sistolica si diastolica atat la subiectii hipertensivi, cat si la cei normotensivi. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei au fost evaluati ca medicamente antihipertensive in mai multe studii randomizate controlate.
2. Insuficienta cardiaca
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) imbunatatesc insuficienta cardiaca prin scaderea postsarcinii si presarcinii cardiace si a stresului peretelui sistolic, ceea ce are ca rezultat cresterea debitului cardiac fara nicio crestere a frecventei cardiace. IECA joaca un rol important in excretia sodiului prin cresterea fluxului sanguin renal si reducerea productiei de aldosteron si hormon antidiuretic. Incepand cu anii 1980, mai multe studii ample, prospective, randomizate, controlate cu placebo au demonstrat ca tratamentul cu IECA reduce mortalitatea generala, in special la pacientii cu insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie redusa. Aceste studii au demonstrat ca IECA reduc mortalitatea chiar si la pacientii asimptomatici cu disfunctie ventriculara stanga. Pe baza dovezilor mentionate mai sus, IECA sunt recomandati ca terapie de electie la pacientii cu insuficienta cardiaca.
3. Post infarct miocardic
In ultimele cateva decenii, mai multe studii randomizate au studiat efectul IECA asupra mortalitatii dupa infarct miocardic. Marea majoritate a acestor studii au aratat o scadere semnificativa a mortalitatii si o incetinire a progresiei catre insuficienta cardiaca congestiva dupa infarctul miocardic la pacientii tratati cu IECA. Ghidurile de practica clinica din epoca contemporana recomanda ca pacientii cu disfunctie ventriculara stanga sau insuficienta cardiaca sa fie tratati cu inhibitori ai ECA dupa infarct.
4. Diabet
S-a raportat ca sistemul renina-angiotensina-aldosteron si cresterea presiunii capilare glomerulare cresc progresia disfunctiei renale din cauza nefropatiei asociate diabetului zaharat. Un studiu mar randomizat, controlat cu placebo a demonstrat ca IECA incetinesc progresia nefropatiei la pacientii cu diabet zaharat insulino-dependent. De asemenea, s-a demonstrat ca utilizarea IECA la pacientii diabetici hipertensivi fara antecedente de boala coronariana scade incidenta infarctului miocardic si imbunatateste functia cardiaca.
5. Sindrom nefrotic sau proteinurie
S-a demonstrat ca utilizarea IECA previne progresia microalbuminuriei la proteinurie. Inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei ofera protectie pe termen lung impotriva dezvoltarii si progresiei proteinuriei si stabilizeaza functia renala la pacientii cu insuficienta renala netratati anterior.
6. Boala cronica de rinichi
IECA sunt medicamentele de prima linie in gestionarea pacientilor cu boala renala cronica (IRC). Sa dovedit ca utilizarea IECA are un efect superior in comparatie cu tratamentul placebo asupra scaderii proteinuriei si incetinirii progresiei bolii renale.
7. Boala glomerulara si glomerulonefrita post-transplant
Utilizarea IECA sau a blocantilor receptorilor de angiotensina este principalul tratament la pacientii cu boli glomerulare. AcestIa incetinesc scaderea ratei de filtrare glomerulara si proteinuria.
Mecanism de actiune:
Angiotensina II determina vasoconstrictia directa a arteriolelor precapilare si a venulelor postcapilare, inhiba recaptarea norepinefrinei, stimuleaza eliberarea catecolaminelor, reduce excretia urinara de sodiu si apa, stimuleaza sinteza si eliberarea de aldosteron si stimuleaza hipertrofia celuleor muschilor netezi vasculari si ai miocitelor cardiace.
Mecanismul exact al IECA nu este pe deplin cunoscut. Ele interfereaza cu sistemul renina-angiotensina-aldosteron, dar efectul lor nu este direct legat de nivelurile de renina din sange. Dupa cum sugereaza si numele, IECA blocheaza o enzima de conversie a angiotensinei care converteste angiotensina I in angiotensina II. Scaderea productiei de angiotensina II mareste natriureza (excretia sodiului prin urina), scade tensiunea arteriala si previne remodelarea muschilor netezi si a miocitelor cardiace. Scaderea presiunii arteriale si venoase reduce presarcina si postsarcina cardiaca. De asemenea, o ipoteza este ca IECA interfereaza cu degradarea bradikininei, o peptida care provoaca vasodilatatie.
Enzima de conversie a angiotensinei regleaza echilibrul dintre proprietatile vasodilatatoare si natriuretice ale bradikininei si proprietatile vasoconstrictoare si de retinere a sodiului ale angiotensinei II. IECA modifica acest echilibru prin scaderea formarii angiotensinei II si degradarea bradikininei. IECA modifica, de asemenea, formarea si degradarea mai multor substante vasoactive, cum ar fi substanta P, dar contributia acestor compusi la efectele terapeutice sau adverse ale IECA este incerta.
Efecte adverse:
Aproximativ 1 pana la 10% vor dezvolta o tuse paroxistica uscata, neproductiva si nu exista niciun tratament pentru acest tip de tuse. Studiile experimentale au aratat ca utilizarea agentilor antiinflamatori nesteroidieni (AINS) si aspirinei in doza intermediara (500 mg) poate ajuta la tusea indusa de IECA. Tusea indusa de IECA este raportata mai frecvent la femei decat la barbati. Tusea necesita deseori incetarea terapiei.
Angioedemul este cel mai semnificativ efect advers al IECA. Poate afecta orice parte a corpului, inclusiv intestinul, dar cel mai ingrijorator este edemul limbii, glotei si/sau laringelui, care provoaca obstructia cailor respiratorii. Angioedemul are o rata mai mare de incidenta in populatia afro-americana.
S-a raportat ca inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei cauzeaza o scadere reversibila a functiei renale. Cei cu insuficienta cardiaca care depind de sistemul renina-angiotensina-aldosteron pot dezvolta modificari ale functiei renale prin utilizarea IECA. De asemenea, aproximativ o cincime dintre pacientii cu stenoza a arterei renale dezvolta cresteri ale azotului ureic din sange si ale creatininei. Orice pacient care are deja o insuficienta renala este susceptibil la o agravare a functiei renale. Functia renala necesita monitorizare in timpul tratamentului pentru grupurile susceptibile.
Ca si in cazul oricarui medicament care scade tensiunea arteriala, hipotensiunea este o reactie adversa. Cei expusi riscului pentru acest efect secundar: insuficienta cardiaca cu tensiune arteriala sistolica sub 100 mmHg, boala cardiaca ischemica, boala cerebrovasculara, hiponatremie, terapie cu diuretice in doze mari, dializa renala.
IECA pot provoca hiperkaliemie. Cei expusi riscului pentru acest efect secundar sunt: persoanele cu antecedente de insuficienta renala si/sau diabet, utilizarea simultana de diuretice care retin potasiul si/sau administrea de suplimente cu potasiu. Tratamentul depinde de nivelul de potasiu, modificarile EKG si daca pacientul are inca functie renala normala.
Icterul colestatic sau hepatita este un alt efect advers rar, dar grav, care poate evolua spre necroza hepatica si uneori deces.
Contraindicatii:
IECA sunt contraindicate la pacientii cu antecedente de angioedem sau hipersensibilitate legata de tratamentul cu un IECA si la cei cu angioedem ereditar sau idiopatic.
Aceste medicamente nu trebuie administrate pacientilor care iau deja un inhibitor direct al reninei, cum ar fi aliskiren.
Inhibitorii ECA nu trebuie administrati in timpul sarcinii. Pot provoaca hipoplazie craniana, anurie, hipotensiune arteriala, insuficienta renala, hipoplazie pulmonara, deformari ale scheletului, oligohidramnios si moarte.
Bibliografie:
Linda L. Herman; Sandeep A. Padala; Intisar Ahmed; Khalid Bashir, Angiotensin Converting Enzyme Inhibitors (ACEI), Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan, National library of Medicine official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona