Inhibitori de colinesteraza (grupa medicament)

Definitie

Inhibitorii de colinesteraza au si urmatoarele denumiri: inhibitori de acetilcolinesteraza sau anticolinesterazice. Sunt un grup de medicamente care blocheaza descompunerea acetilcolinei (ACh) in acetat si colina si maresc atat nivelurile, cat si durata actiunii acetilcolinei gasite in sistemul nervos central si periferic. 

 

Clasificare

In functie de modul de actiune, inhibitorii de acetilcolinesteraza pot fi impartiti in : 

- Anticolinesterazice usor reversibile: Edrofoniu

- Anticolinesterazice moderat reversibile: neostigmina, fizostigmina, piridostigmina, galantamina, distigmina, ambenoniu, amiridil, aminostigmina, amipiridin

- Anticolinesterazice ireversibile:  

• medicamente:
- armina
- paraoxon
- ecotiopat
• substantele organofosforice nemedicamentoase:
- insecticide
- pesticide
•  substantele organofosforice folosite cu scop militar:
- zorin
- zoman
Inhibitorii reversibili, competitivi sau necompetitivi, au aplicatii terapeutice, in timp ce modulatorii ireversibili ai activitatii acetilcolinei sunt asociati cu efecte toxice.

Distribuirea anticolinesterazicelor dupa actiunea predominanta asupra organelor:

Tubul digestiv si vezica urinara

- Neostigmina 
- Fizostigmina
- Piridostigmina
- Distigmina
- Galantamina

Musculatura scheletala

- Galantamina
- Edrofoniu
- Ambenoniu
- Piridostigmina
- Neostigmina
- Distigmina

Ochiul

- Fizostigmina
- Paraoxon 
- Neostigmina
- Demecariu 
- Ecotiopat

Sistemul nervos central

- Galantamina
- Fizostigmina
- Rivastigmina
- Donepezil

 

Inhibitori reversibili de acetilcolinesteraza

Actiune farmacologica si mecanism de actiune

Dementa Alzheimer

Medicamentele aprobate in prezent de agentiile de reglementare precum U.S. Food and Drug Administration (FDA) si Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) pentru a trata manifestarile cognitive ale Dementei Alzheimer si pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor sunt: donepezil, rivastigmina si galantamina ca inhibitori reversibili ai acetilcolinesterazei si memantina ca antagonist al receptorului NMDA.

Dementa Alzheimer ste o tulburare neurologica progresiva, cea mai frecventa forma de dementa, caracterizata prin pierderi de memorie si alte abilitati intelectuale, suficient de grave incat interfereaza cu viata de zi cu zi. Boala este asociata cu pierderea neuronilor colinergici din creier si scaderea nivelului de acetilcolina. Tinta terapeutica majora in strategiile de tratament este inhibarea acetilcolinesterazei cerebrala. Nu exista nici un remediu pentru Dementa Alzheimer, iar inhibitorii acetilcolinesterazei reversibili, utilizati in terapie, trateaza simptomele legate de memorie, gandire, limbaj, judecata si alte procese cognitive. 
Medicamentele inhibitoare de colinesteraza, care inhiba activitatea acetilcolinesterazei, mentin nivelul acetilcolinei prin scaderea ratei de descompunere. Prin urmare, ele stimuleaza neurotransmisia colinergica in regiunile prosencefalului si compenseaza pierderea celulelor functionale ale creierului. Nici un medicament nu are indicatie pentru intarzierea sau oprirea progresiei bolii. 

Miastenia gravis

De asemenea, inhibitorii colinesterazei sunt utilizati frecvent la pacientii cu Miastenia gravis. Nivelul crescut de acetilcolina in jonctiunea neuromusculara duce la activarea crescuta a receptorilor acetilcolinei localizati pe membranele postsinaptice, ceea ce duce la imbunatatirea activarii, contractiei si fortei musculare.

Intoxicatia anticolinergica

Inhibitorii de colinesteraza sunt de asemenea necesari pentru a fi administrati atunci cand se suspecteaza intoxicatie anticolinergica. Simptomele intoxicatiei anticolinergice includ vasodilatatia, anhidroza, midriaza, delirul si retentia urinara.

 

Indicatii terapeutice

Acesti inhibitori includ compusi cu diferite grupe functionale (grupa carbamat, cuaternara sau tertiara de amoniu), si au fost aplicati in diagnosticul si/sau tratamentul diferitelor boli precum: Miastenia gravis, Dementa Alzheimer, Ileus postoperator, distensia vezicii urinare, glaucom, precum si antidot pentru supradozajul anticolinergic.

 

Reactii adverse si toxicitate

Cele mai frecvente efecte adverse ale inhibitorilor de colinesteraza includ greata, diaree, varsaturi, scaderea poftei de mancare, dispepsie, anorexie, crampe musculare, oboseala, insomnie, ameteli, dureri de cap si astenie.

 

Bibliografie:

Colovic MB, Krstic DZ, Lazarevic-Pasti TD, Bondzic AM, Vasic VM. Acetylcholinesterase inhibitors: pharmacology and toxicology. Curr Neuropharmacol. 2013 May;11(3):315-35. doi: 10.2174/1570159X11311030006. PMID: 24179466; PMCID: PMC3648782.

Regenold WT, Loreck DJ, Brandt N. Prescribing Cholinesterase Inhibitors for Alzheimer Disease: Timing Matters. Am Fam Physician. 2018 Jun 1;97(11):700. PMID: 30215946.

Singh R, Sadiq NM. Cholinesterase Inhibitors. [Updated 2023 Jul 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan

V. Ghicavîi, N. Bacinschi , Gh. Gușuilă, Farmacologie, editia a III-a, revizuita si completata, Chișinău, 2019

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-10-2023

Medicamente din categoria Inhibitori de colinesteraza

Medicamente(11)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale