Definitie:
Mineralele sunt substante anorganice cu structura simpla pe care organismul trebuie sa si le procure din alimentatie, fiindca nu le poate sintetiza ca atare. La fel ca in cazul vitaminelor, mineralele indeplinesc functii esentiale in corpul omenesc.
De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat.
CLASIFICARE
Mineralele se impart in doua grupe: minerale esentiale si oligoelemente.
■ Minerale esentiale (macrominerale, macroelemente)
Se recomanda asimilarea a 100 mg de minerale esentiale din alimentatie, zilnic. Din aceasta grupa fac parte: calciul, magneziul , sodiul, potasiul, fosforul si clorul.
Aceste minerale se regasesc in aproximativ toate celulele organismului si sunt implicate in mentinerea homeostazei generale si functionarea normala a organismului. Dezechilibrele acute ale acestor minerale pot avea potential letal.
■ Microminerale (oligoelementele)
Sunt micronutrienti - elemente chimice - necesari organismului uman in cantitati foarte mici (mai putin de 100 mg/zi), spre deosebire de macrominarele. Din aceasta categorie facparte: fierul, cobaltul, cuprul, iodul, manganul, seleniul, zincul si molibdenul.
Functiie biologice principale ale macroelementelori si microelementelor:
Macroelemente:
■ Sodiu: important pentru echilibrul hidroelectrolitic, transmisia nervoasa si contractia musculara.
■ Clorul: important pentru echilibrul hidro-electrolitic si aciditatea stomacului.
■ Potasiul: important pentru echilibrul hidroelectrolitic, transmisia nervoasa si contractia musculara.
■ Calciu: important pentru sanatatea oaselor si a dintilor, pentru contractia si relaxarea musculara, functionarea sistemului nervos, coagularea sangelui, reglarea tensiunii arteriale, sanatatea sistemului imunitar.
■ Fosfor: important pentru sanatatea oaselor si a dintilor, se gaseste in toate celulele, important pentru echilibrul acido-bazic,
■ Magneziu: important pentru sanatatea oaselor, sinteza proteinelor, sanatatea sistemului nervos, transmisie nervoasa, contractie musculara si sanatatea sistemului imunitar.
■ Sulf: se regaseste in structura anumitor proteine.
Microminerale:
■ Fier: important pentru metabolismul energetic, face parte din structura hemoglobinei din eritrocite ce asigura transportul oxigenului.
■ Zinc: important pentru sistemul enzimatic, sinteza proteinelor, esential pentru a asigura buna functionare a sistemului imunitar, important pentru simtul gustului si al mirosului, rol in vindecarea ranilor, maturizare sexuala, productia spermei, dezvoltare fetala normala.
■ Iod: se gaseste in structura hormonilor tiroidieni, regleaza cresterea, dezvoltarea si metabolismul.
■ Seleniu: rol antioxidant.
■ Cupru: face parte din structura a numeroase enzime, important pentru metabolismul fierului.
■ Mangan: face parte din structura a numeroase enzime.
■ Fluor: important pentru sanatatea oaselor si a danturii, previne cariile dentare.
■ Crom: regleaza nivelul glucozei din sange.
■ Molibden: face parte din structura a numeroase enzime.
Surse din care putem extrage macroelemente si microminerale:
Macroelemente:
■ Sodiu: sare de bucatarie, sos de soia, majoritatea alimentelor procesate, in cantitati mici se gaseste in fructe, legume, carne, lactate.
■ Clorul: sare de bucatarie, sos de soia, majoritatea alimentelor procesate, in cantitati mici se gaseste in fructe, legume, carne, lactate.
■ Potasiul: carne rosie, lapte, fructe de mare, cereale integrale, legume.
■ Calciu: lapte si derivate din lapte, peste (somon, sardine), bauturi din soia fortifiate si tofu fortifiat, legume (brocoli).
■ Fosfor: carne rosi, peste, lapte, oua.
■ Magneziu: nuci si seminte, fructe uscate, cacao, legume cu frunze verzi,anghinare, fructe de mare.
■ Sulf: carne rosi, carne de pasare, peste, fructe uscate.
Microminerale:
■ Fier: organe, carne rosie, galbenus de ou, fructe uscate, legume cu frunze colorate verde inchis, cereale fortificate.
■ Zinc: carne rosie, pui, peste, cereale integrale, legume.
■ Iod: sare iodata, lactate, plante crescute in soluri bogate in iod, fructe de mare, painea.
■ Seleniu: carne rosie, cereale, fructe de mare, nuci de Brazilia.
■ Cupru: legume, nuci si seminte, cereale integrale, organe.
■ Mangan: plante( legume).
■ Fluor: apa de baut, peste, ceaiuri.
■ Crom: ficat, drojdie de bere, branzeturi, nuci, cereale integrale.
■ Molibden: legume verzi, ficat, paine, lapte.
☐ Minerals, MedlinePlus official website, National Library of Medicine
☐ Minerals: Their Functions and Sources, Kathleen Romito MD - Family Medicine & Anne C. Poinier MD - Internal Medicine & Adam
☐ Husney MD - Family Medicine & Rhonda O'Brien MS, RD, CDE - Certified Diabetes Educator & Colleen O'Connor PhD, RD - Registered ☐ Dietitian, My health Alberta government services official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona