Nootropice (grupa medicament)

Definitie

Nootropicele sunt substante care amelioreaza functiile cognitive.
Termenul ,,nootropic" a fost folosit pentru prima data de Cornelius E. Giurgea in 1972/1973 pentru a descrie substantele care activeaza in primul rand functiile cognitive, precum memoria si invatarea, mai ales in situatiile in care aceste functii sunt afectate. 
Nu exista o abordare unitara pentru clasificarea acestor compusi. Unii autori fac distinctie intre nootropicele clasice si substantele care imbunatatesc metabolismul creierului, in timp ce alti autori combina aceste doua grupuri.
Exemple de reprezentanti ai clasei neurotropicelor sunt: Deanol (DMAE), Meclofenoxat, Nicergolina, Piracetam, Piritinol, Vinpocetina, Naftidrofuril, Dihidroergotoxina, Colinergice (Fosfatidilcolina/Lecitina), Plante si extracte din plante cu efect neurotropic (Pnanx ginseng, Ginkgo biloba, Centella asiatica, Withania somnifera sau Ashwagandha, Bacopa monnieri, Paullinia cupana sau Guarana, Eleutherococcus senticosus, Rhodiola rosea, Schisandra chinensis, Lepidium meyenii sau Maca)

Actiune farmacologica

Cum actioneaza si ce efectele au neurotropicele?
Nootropicele:
- imbunatatesc aportul creierului cu glucoza si oxygen
- au efecte antihipoxice si protejeaza tesutul cerebral de neurotoxicitate 
- afecteaza pozitiv sinteza proteinelor neuronale si a acidului nucleic si stimuleaza metabolismul fosfolipidelor in membranele neurohormonale 
Unele nootropice afecteaza eliminarea radicalilor liberi de oxigen, au un efect anti-agregare si imbunatatesc plasticitatea eritrocitelor. Acest lucru imbunatateste proprietatile reologice ale sangelui si imbunatateste fluxul sanguin catre creier. 

Indicatii terapeutice

Nootropicele sunt utilizate in conditii acute sau subacute pentru tratarea tulburarilor de memorie si de invatare. 
De asemenea, sunt recomandate pentru leziuni cerebrale incipiente, care se manifesta prin pierderi de memorie, retard mintal si modificari calitative ale constiintei. Aceasta afectiune este denumita sindrom psihoorganic acut. De obicei este reversibila, dar poate evolua spre dementa in unele cazuri. Sindromul psihoorganic acut acut poate fi cauzat de traumatisme cerebrale, infectie, accident vascular cerebral sau intoxicatie (alcool, medicamente cu efect anticolinergic central sau monoxid de carbon). Delirium tremens este de asemenea o manifestare din categoria Sindromului psihoorganic acut.
Alte indicatii pot include tulburari cronice ale functiilor cognitive, cum ar fi retardul mintal sau tulburarile de memorie. Nootropicele par a fi mai eficiente la pacientii cu tulburari cognitive usoare, atunci cand exista doar o incetinire a functiei creierului fara dezvoltarea dementei. 
Nootropicele sunt uneori folosite pentru tulburarile de atentie si memorie din cauza oboselii si epuizarii. Ele sunt utilizate si la copiii cu sindrom de disfunctie cerebrala minima si la pacientii cu encefalopatie, iar efectul lor asupra encefalomielitei mialgice (sindromul de oboseala cronica) a fost de asemenea testat. Ca amplificatori cognitivi, nootropicele sunt administrate la pacientii care au boala Alzheimer, schizofrenie, tulburare hipercinetica sau dementa senila.

Reactii adverse si contraindicatii

Nootropicele sunt de obicei foarte bine tolerate. Pe langa intoleranta individuala, ocazional poate aparea o crestere a activitatii in directia nedorita, provocand tulburari de somn sau o crestere a libidoului. Nootropicele sunt contraindicate in hipersensibilitate, sarcina si alaptare.

 

Bibliografie:

Malik M, Tlustos P. Nootropics as Cognitive Enhancers: Types, Dosage and Side Effects of Smart Drugs. Nutrients. 2022 Aug 17;14(16):3367. doi: 10.3390/nu14163367. PMID: 36014874; PMCID: PMC9415189.

Conf. Dr. Corina Zugravu, Nootropicele nutritionale si botanice, Revista Galenus platforma online oficiala

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 26-10-2023

Medicamente din categoria Nootropice

Medicamente(15)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale