Definitie:
Penicilinele fac parte din clasa antibioticelor beta-lactamice si sunt utilizate pentru gestionarea si tratarea unei game largi de infectii.
Reprezentantii clasei pot fi impartiti in trei clase:
- Penicilina G
- Peniciline antistafilococice: Nafcilina, Oxacilina, Cloxacilina, Dicloxacilina
- Peniciline cu spectru larg:
- a doua generatie: Ampicilina, Amoxacilina
- a treia generatie: Carbenicilina si Ticarcilina
- a patra generatie: Piperacilina
Actiune farmacologica si Indicatii terapeutice:
Penicilinele sunt unele dintre cele mai frecvent utilizate antibiotice la nivel global si prezinta o gama larga de indicatii clinice. Penicilinele sunt eficiente impotriva multor infectii diferite care implica coci gram-pozitivi, majoritatea anaerobilor si coci gram-negativi (de exemplu, Neisseria).
Mecanism de actiune
Majoritatea bacteriilor au un perete celular de peptidoglican care inconjoara membrana plasmatica bacteriana ce confera integritate structurala. Peretele peptidoglicanului se remodeleaza continuu in timpul replicarii si cresterii bacteriei. Penicilina inhiba legarea incrucisata a peptidoglicanului in peretele celular, astfel, acesta este inhibat ireversibil. Pe masura ce peretele celular al bacteriilor pierde din rezistenta, presiunea osmotica impinge apa in celula si ucide celula. Fragmentele de peptidoglican distrug in continuare peretele celular, deoarece aceste fragmente pot activa autolizinele si hidrolazele. Pentru a-si spori efectele, penicilinele pot fi, de asemenea, combinate cu un inhibitor de beta-lactamaze, cum ar fi acidul clavulanic. Inhibitorii de beta-lactamaze previn degradarea inelului beta-lactamic din structura penicilinei, care poate aparea atunci cand anumite specii de bacterii secreta enzime precum beta-lactamaza.
Efecte adverse
Penicilina V si Penicilina G pot avea efecte adverse, inclusiv greata, varsaturi, diaree, eruptii cutanate, dureri abdominale si urticarie. In plus, penicilina G poate avea si alte reactii adverse, inclusiv spasme musculare, febra, frisoane, dureri musculare, cefalee, tahicardie, inrosire, tahipnee si hipotensiune arteriala.
Reactii de hipersensibilitate: Reactia adversa frecvent intalnita la penicilina este hipersensibilitatea cu debut imediat sau cu debut intarziat.
- Debut imediat: Acest tip de reactie apare in 20 de minute dupa administrare. Se caracterizeaza prin urticarie, prurit, edem, laringospasm, bronhospasm, hipotensiune arteriala, colaps vascular si moarte.
- Debut intarziat: aceasta reactie apare in decurs de 1 pana la 2 saptamani de tratament. Este rara si se caracterizeaza prin febra, stare generala de rau, urticarie, mialgie, artralgie, dureri abdominale si eruptii cutanate.
Sistemul gastrointestinal: simptomele gastrointestinale au fost cele mai frecvente si au fost raportate la peste 1% dintre pacienti, inclusiv greata, varsaturi, stomatita, care sunt observate frecvent la administrarea orala. In timpul sau dupa tratament se observa si colita pseudomembranoasa.
Reactii hematologice: Daca doza este depasita de 10 milioane de unitati/zi si daca un pacient a primit o doza mai mare anterior, atunci acesti pacienti pot precipita anemie hemolitica si neutropenie Coombs pozitiva, care se rezolva la oprirea terapiei.
Reactii metabolice: Forma de sare a penicilinei G poate provoca dezechilibre electrolitice, adica hiperkaliemie atunci cand este administrata IV intr-o doza mare.
Sistemul nervos: Manifestarile neurologice includ hiperreflexie, crize mioclonice, convulsii si coma dupa doze IV si sunt mai probabile la pacientii cu insuficienta renala.
Sistemul urogenital: Manifestarile urologice cu doze mari IV includ afectarea tubulara renala. Penicilinele pot provoca, de asemenea, nefrita interstitiala acuta, o boala caracterizata prin inflamarea tubilor si a interstitiului rinichilor. Nefrita interstitiala acuta se poate prezenta si cu hematurie, febra si eruptie cutanata. Recomandarea este de a sista administrarea medicamentului deoarece boala ar putea duce la insuficienta renala in aceasta situatie.
Altele: Reactia Jarisch-Herxheimer este precipitata atunci cand penicilina este administrata la pacientii cu sifilis.
Interactiuni:
Sulfonamidele concomitente, eritromicina, cloramfenicolul trebuie evitate din cauza efectelor antagoniste.
Secretia tubulara a penicilinei G poate fi blocata de probenecid - se obtin concentratii plasmatice mai mari si mai lungi. Probenecidul scade, de asemenea, volumul de distributie al penicilinei.
Medicamente precum aspirina, fenilbutazona, sulfonamidele, indometacina, tiazida, furosemidul si acidul etacrinic cresc timpul de injumatatire al penicilinei concurand cu secretia tubulara.
Contraindicatii:
Contraindicatiile penicilinei includ antecedente de reactii alergice severe la penicilina si derivatii sai. Penicilina este, de asemenea, contraindicata la pacientii care au avut sindrom Stevens-Johnson dupa administrarea penicilinei sau a unui derivat al penicilinei. Penicilinele sunt sigure de utilizat in timpul sarcinii si alaptarii, deoarece medicamentul apare la o concentratie scazuta in laptele matern. Penicilina are un efect antagonist cu tetraciclina si se pare ca poate duce la un risc de mortalitate de 2,6 ori mai mare atunci cand se trateaza meningita pneumococica decat utilizarea penicilinei in monoterapie.
Aproape toti agentii antibacterieni au fost legati de diareea asociata cu Clostridium difficile, inclusiv penicilinele, cu severitate variind de la diaree usoara pana la colita fatala. Utilizarea agentilor antibacterieni modifica flora normala a colonului, determinand cresterea excesiva a C. difficile. Aceasta tulpina produce toxine A si B care contribuie la dezvoltarea diareei asociate cu Clostridium difficile. In timpul infectiilor cauzate de tulpinile de C. difficile producatoare de hipertoxine, rata morbiditatii si mortalitatii poate fi crescuta, deoarece aceste infectii sunt adesea rezistente la tratamentele antimicrobiene si pot necesita colectomie.
Bibliografie:
Derek W. Yip; Valerie Gerriets, Penicillin, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-., National Library of Medicine official website
Alyssa R Letourneau, MD, MPH, Penicillin, antistaphylococcal penicillins, and broad-spectrum penicillins, Uptodate official website
Platforma oficiala Mediately
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona