Definitie:
Antagonistii receptorilor peptidei asociata cu gena calcitoninei (CGRP) si anticorpii monoclonali impotriva CGRP si a receptorului acesteia sunt medicamente utilizate in gestionarea si tratamentul migrenei.
Mecanism de actiune si actiune farmacologica:
Erenumab este un anticorp monoclonal de imunoglobulina umana G2 (IgG2). Erenumabul actioneaza prin inhibarea puternica si competitiva a legarii CGRP de receptorul sau.
Eptinezumab este o imunoglobulina G1 umanizata produsa in celulele de drojdie de Pichia pastoris prin tehnologia ADN recombinant. Eptinezumab se leaga puternic si selectiv de formele alfa si beta ale ligandului CGRP uman si previne activarea receptorului CGRP. Are un debut rapid de actiune si activitate clinica prelungita.
Galcanezumab este un anticorp monoclonal umanizat IgG4 produs prin tehnologia ADN-ului recombinant. Galcanezumab se leaga de CGRP uman cu afinitate mare si previne activarea receptorului indusa de CGRP. Galcanezumab inhiba, de asemenea, vasodilatatia indusa de capsaicina, care este o relaxare indusa de CGRP.
Fremanezumab este o IgG2 complet umanizata produsa prin tehnologia ADN-ului recombinant. Fremanezumab vizeaza si se leaga in mod selectiv la izoformele alfa si beta ale CGRP si previne activarea receptorului indusa de CGRP.
Acesti anticorpi monoclonali actioneaza rapid si previn legarea CGRP. Aceasta blocare a receptorilor este pe termen lung, ceea ce duce la o metoda fiabila de profilaxie a migrenei folosind doar cateva doze de medicament pe luna. Aceste medicamente sunt degradate in peptide si aminoacizi mici prin proteoliza enzimatica inainte de excretie, ca si in cazul altor anticorpi monoclonali.
Indicatii
Anticorpii monoclonali (erenumab, eptinezumab, galcanezumab, fremanezumab) sunt utilizati pentru profilaxia migrenei in migrenele episodice si cronice.
Migrena este o tulburare neurovasculara caracterizata prin cefalee unilaterala, pulsanta/puta, insotita de fotofobie, fonofobie, greata, varsaturi si dizabilitate si are de obicei o durata de aproximativ 4 pana la 72 de ore.
Studii mai noi constata ca CGRP este, de asemenea, implicat in mai multe alte fenomene fiziologice/patologice, cum ar fi regenerarea nervilor periferici, boala Alzheimer, tonusul vascular al arterelor mezenterice si sarcina. Cu toate acestea, nu au fost dezvoltate medicamente care sa evidentieze aceste efecte ale CGRP.
Reactii adverse:
Erenumab: Reactiile adverse raportate in timpul studiilor clinice ale erenumab-ului au fost reactii la locul injectarii, cum ar fi durere la locul injectarii, eritem si prurit. Au fost, de asemenea raportate: constipatie, crampe si spasme musculare. Nu este de asteptat ca insuficienta renala sau hepatica sa afecteze farmacocinetica erenumabului. Cu toate acestea, ar trebui efectuate studii suplimentare pentru a stabili cu certitudine acest lucru.
Eptinezumab: reactiile adverse raportate in timpul studiilor clinice includ rinofaringita angioedem, urticarie, inrosirea fetei si eruptia cutanata. Reactiile de hipersensibilitate pot aparea si la cateva zile dupa administrare si pot fi prelungite.
Galcanezumab, fremanezumab: Reactiile adverse raportate in timpul studiilor clinice ale acestor medicamente au fost reactii la locul injectarii, cum ar fi durere la locul injectarii, eritem si prurit. Reactiile de hipersensibilitate pot aparea si la cateva zile dupa administrare si pot fi prelungite.
Contraindicatii
Erenumab: Singura contraindicatie pentru utilizarea erenumab este hipersensibilitatea la medicament sau excipienti.
Eptinezumab, galcanezumab, fremanezumab: Aceste medicamente sunt contraindicate la pacientii cu hipersensibilitate grava la acestia sau la oricare dintre excipientii din cadrul formularilor ce contin aceste substante.
Studiile au aratat, de asemenea, dezvoltarea anticorpilor antimedicament impotriva erenumab, eptinezumab, galcanezumab si fremanezumab, cu cea mai mare prevalenta in cazul eptinezumabului. Aceasta reactie poate reduce, de asemenea, eficacitatea acestor medicamente pe termen lung.
Bibliografie:
Abin Rashid, Ali Manghi, Calcitonin Gene-Related Peptide Receptor, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan
Peter McAllister, MD, Monoclonal Antibodies and Migraine: What the Neurologist Needs to Know, May 2017, Practical Neurology official website
Linda Sangalli, Stefania Brazzoli, Calcitonin Gene-Related Peptide (CGRP)-Targeted Treatments—New Therapeutic Technologies for Migraine, Future Pharmacology, 2023.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona