Prebiotice (ingrediente active)

Ce sunt prebioticele?

Microbiota intestinala reprezinta microorganismele care traiesc in tractul gastro-intestinal (GI) si alcatuiesc microbiomul intestinal. Intestinul gros gazduieste majoritatea acestor microorganisme. Ei indeplinesc functii precum reglarea metabolismul nutrientilor si reglarea sistemului imunitar.
Prebioticele sunt esentiale pentru un microbiom sanatos. In termeni simpli, sunt nutrienti care sunt descompusi de bacteriile intestinale. Bacteriile din intestinul gros fermenteaza prebioticele. Acest lucru elibereaza produse secundare numite acizi grasi cu lant scurt. Aceste produse secundare actioneaza ca surse de energie pentru celulele colonului.
Prebioticele influenteaza, de asemenea, diversitatea, inmultirea si functionarea bacteriilor intestinale, favorizand cresterea bacteriilor benefice.

Care sunt criteriile pe care le indeplineste un prebiotic?

Potrivit Asociatiei Stiintifice Internationale de Probiotice si Prebiotice, pentru ca un compus sa fie clasificat ca prebiotic, ar trebui:
-sa fie gastrorezistent (sa reziste acidului din stomac si enzimelor digestive) si, in plus nu ar trebui sa fie absorbite in tractul gastro-intestinal
- sa poata fi fermentat de bacteriile intestinale
- sa stimuleaze cresterea sau activitatea bacteriilor intestinale 

Care sunt principalele prebiotice?

Exista multe tipuri diferite de prebiotice:
- fructani
- galacto-oligozaharide
- oligozaharide derivate din amidon si glucoza
- oligozaharida pectica
- oligozaharide non-carbohidrate
Desi prebioticele sunt adesea confundate cu probioticele, ele nu sunt acelasi lucru. Probioticele sunt microorganisme vii care se gasesc in intestin, iar prebioticele sunt nutrienti care stimuleaza cresterea si activitatea anumitor microorganisme.

Care sunt beneficiile prebioticelor?

O dieta bogata in prebiotice imbunatateste sanatatea sistemului digestiv prin stimularea cresterii microorganismelor benefice. Fermentarea prebioticelor produce acizi grasi cu lant scurt (SCFA), inclusiv acetat, propionat si butirat. Ele joaca un rol important in sanatatea intestinala si metabolica.
De exemplu, SCFA furnizeaza energie pentru colonocite si sunt implicati in productia de mucus, reglarea pH-ului intestinal si multe altele.
Pe langa sanatatea intestinala, prebioticele influenteaza functia imunitara, regleaza glucozei serice, apetitul si consumul de energie.
 
Pot imbunatati simptomele anumitor afectiuni intestinale
Deoarece prebioticele stimuleaza cresterea bacteriilor benefice si imbunatatesc anumite aspecte ale sanatatii intestinale, cum ar fi constipatia.
Tratamentul cu inulina, un tip de prebiotic, poate aduce beneficii persoanelor care sufera de sindromul colonului iritabil (IBS) si constipatie.
Poate imbunatati frecventa si consistenta scaunului, precum si timpul de tranzit intestinal (timpul necesar alimentelor pentru a parcurge tractul digestiv).
Tratamentele cu prebiotice au fost eficiente pentru imbunatatirea consistentei scaunelor, a numarului de miscari intestinale si a balonarii la persoanele cu constipatie cronica.

Pot imbunatati sanatatea metabolica
Consumul unei diete bogate in prebiotice si administrarea de suplimente cu prebiotice poate aduce beneficii anumitor aspecte ale sanatatii metabolice, inclusiv reglarea nivelurilor glucozei, colesterolului si trigliceridelor din sange.

Alte beneficii potentiale
Pe langa faptul ca au posibile beneficii pentru sanatatea metabolica si potentialul de a imbunatati anumite afectiuni digestive, prebioticele aduce si alte beneficii:
- Pot reduce markerii inflamatiei. SCFA pot ajuta la reducerea inflamatiei prin mentinerea sanatatii mucoasei intestinale si prevenirea miscarii moleculelor proinflamatorii prin peretele intestinal.
-Pot reduce apetitul si pofta de mancare. Unele studii au descoperit ca suplimentarea cu prebiotice precum galacto-oligozaharidele si inulina imbogatita cu oligofructoza poate reduce apetitul si pofta pentru anumite alimente, cum ar fi alimentele dulci.
- Pot ajuta la reducerea grasimii corporale. O revizuire din 2021 care a inclus 27 de studii a concluzionat ca simbioticele, sau combinatia de probiotice si prebiotice, pot ajuta la pierderea in greutate  la persoanele supraponderale sau obezitate.

Care sunt potentialele efecte ale prebioticelor?

Cele mai multe tipuri de prebiotice sunt considerate sigure si nu sunt asociate cu efecte secundare grave.
Cu toate acestea, deoarece prebioticele sunt fermentate in intestinul gros, administrarea in doze mari poate duce la simptome precum gaze, crampe, diaree si balonare.

Bibliografie:

You’ve Heard of Probiotics — But What Are Prebiotics? All You Need to Know, Healthline official website

What Are Prebiotics and What Do They Do?, Cleveland Clinic

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 16-03-2023

Produse din categoria Prebiotice

Non-farma (6)

Vezi Politica de confidentialitate date personale