Definitie:
Fitoterapia este acea ramura a terapeuticii care utilizeaza produse farmaceutice din plante ca si tratament complementar, pe langa cel medicamentos in tratamentul diverselor afectiuni.
Procedeu de obtinere:
Extractele folosite in fitoterapie sunt acele preparate obtinute din plante medicinale, in care se regasesc principiile active din organele vegetale, dupa ce acestea au fost izloate de planta si s-au dizolvat in anumiti solventi (apa, alcool, ulei vegetal, alte grasimi).
Cele mai cunoscute preparate fitoterapeutice de acest fel, sunt extractele apoase (infuzia, decoctul, maceratul, siropul) si extractele hidroalcoolice (tinctura).
Indicatii terapeutice:
Medicatia naturista se poate recomanda pentru diverse afectiuni medicale acute si cronice atat ale copiilor cat si ale adultilor sau persoanelor varstnice (viroze respiratorii, probleme de imunitate, alergii, sindromul de oboseala cronica, afectiuni hepatice, digestive, renale, dermatologice, cardiace, psihice si neurologice, ginecologice, probleme de infertilitate etc). Recomandarile terapeutice sunt individualizate in functie de situatia particulara a fiecarui pacient, iar tratamentul se face in conditii riguroase, cu precautii si sub indrumarea medicului specialist.
Efecte secundare:
Majoritatea preparatelor fitoterapice prezinta efecte secundare minime sau chiar sunt lipsite de efecte secundare.
Se recomanda precautie si consultarea medicului specialist in cazul in care pacientul prezinta afectiuni cronice asociate, simptomele persista sau se agraveaza.
Autor: Farmacist Andreea Marza