Hipolipemiante- Statine (grupa medicament)

Definitie:

Statinele sunt medicamente utilizate in gestionarea si tratamentul hipercolesterolemiei. Sunt inhibitori ai enzimei hidroximetilglutaril-CoA reductaza si scad concentratiile de colesterol total, de lipoproteine cu densitate joasa (LDL) si de trigliceride, crescand in acelasi timp concentratiile de lipoproteine cu densitate inalta (HDL). 
Statinele aprobate de FDA includ atorvastatin, rosuvastatin, simvastatin, pravastatin, fluvastatin, lovastatin si pitavastatin. 

Indicatii terapeutice:

Statinele sunt utilizate pentru a trata hipercolesterolemia, hiperlipoproteinemia si hipertrigliceridemia ca adjuvant la dieta si exercitii fizice. Acesti agenti sunt utilizati in principal pentru prevenirea bolii coronariene. Indicatiile aprobate de FDA variaza usor intre medicamentele din aceasta clasa.
Indicatiile aprobate de FDA pentru statine sunt:
- Hiperlipidemie si dislipidemie mixta
- Disbetalipoproteinemie primara (hiperlipoproteinemie de tip III)
- Hipertrigliceridemie
- Ateroscleroza
- Prevenirea primara a bolii cardiovasculare aterosclerotice
- Preventie secundara la pacientii cu boala aterosclerotica cardiovasculara
- Pacienti copii cu hipercolesterolemie familiala
- Pacienti adulti cu hipercolesterolemie familiala homozigota

Mecanism de actiune si efecte terapeutice:

Statinele sunt un inhibitor selectiv, competitiv al hidroximetilglutaril-CoA (HMG-CoA) reductazei, enzima responsabila pentru transformarea HMG-CoA in mevalonat in cadrul biosintezei colesterolului. Prin reducerea sintezei hepatice de colesterol, are loc o reglare a receptorilor LDL si cresterea absorbtiei hepatice a LDL-colesterolului din circulatie. Tratamentul cu statine produce o scadere atat a concentratiilor de colesterol, cat si a trigliceridelor.
Inhibitorii HMG CoA reductazei au si efecte pleiotrope.

Statinele mai prezinta efecte antiinflamatorii, antioxidante, antiproliferative si imunomodulatoare. In plus, ele favorizeaza stabilitatea placii si previn agregarea trombocitelor. Acest efect pleiotrop este efectul de clasa al statinelor si este demonstrat de toate statinele. Rezultatele studiului COSMOS au indicat ca pacientii tratati cu rosuvastatina au avut o scadere substantiala a volumului placii, independent de reducerea LDL-colesterolului.


Efecte adverse:

Statinele sunt de obicei bine tolerate, cele mai frecvente reactii adverse fiind miopatia, rabdomioliza, hepatotoxicitatea si diabetul zaharat.
Incidenta miopatiei este dependenta de doza si se poate prezenta sub forma de mialgii difuze sau sensibilitate, slabiciune musculara inexplicabila, reversibile la intreruperea tratamentului. Rabdomioliza este cea mai grava complicatie a utilizarii statinelor, dar aparitia ei este rara. 
Rareori pot aparea valori crescute ale transaminazelor hepatice. Aceasta crestere este de obicei un efect tranzitoriu si se rezolva cu continuarea terapiei sau dupa o scurta intrerupere a terapiei. Pacientii cu hepatotoxicitate indusa de statine au mai degraba leziuni hepatocelulare decat colestatice sau mixte. Leziunile hepatice colestatice/mixte par a fi predominante la pacientii care administreaza atorvastatina.

Disfunctia cognitiva asociata cu statine este o reactie adversa rara la medicamente. Schimbarea statinelor lipofile cu cele hidrofile poate rezolva afectarea cognitiva. Terapia cu statine este, de asemenea, asociata cu un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat nou debutant. 
Miopatia necrozanta mediata imun asociata statinelor se datoreaza dezvoltarii de anticorpi impotriva enzimei HMG-CoA reductaza. 

 

Bibliografie:

Omeed Sizar; Swapnil Khare; Radia T. Jamil; Raja Talati, Statin Medications, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan, National Library of Medicine official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-02-2023

Medicamente din categoria Hipolipemiante- Statine

Medicamente(10)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale