Vaccinuri (grupa medicament)

Ce sunt vaccinurile?

Vaccinurile sunt produse farmaceutice care folosesc apararea naturala a organismului pentru a construi rezistenta la anumite infectii si pentru a consolida sistemul imunitar.
Vaccinurile antreneaza sistemul imunitar sa creeze anticorpi, la fel ca atunci cand este expus la boala respectiva. Cu toate acestea, deoarece vaccinurile contin doar forme inactive (moarte) sau atenuate (slabite) ale germenilor, cum ar fi virusi sau bacterii, ele nu provoaca boala.

Care sunt tipurile de vaccinuri?

Exista mai multe tipuri de vaccinuri:
- Vaccinurile vii atenuate folosesc o forma atenuata a germenului.
- Vaccinurile inactivate folosesc o versiune inactiva a germenului.
- Vaccinurile subunitati, recombinante, polizaharidice si conjugate utilizeaza numai fragmente specifice ale germenului, cum ar fi proteinele, unitatea glucidica sau invelisul acestuia.
- Vaccinuri toxoide care folosesc o toxina produsa de germen.
- Vaccinurile ARNm folosesc ARN mesager ce ofera celulelor instructiuni despre cum sa produca o proteina (sau o parte de proteina) din germen.
- Vaccinurile cu vectori virali folosesc material genetic, care ofera celulelor instructiuni pentru a produce o proteina din germen. Aceste vaccinuri contin, de asemenea, un virus diferit, inofensiv, care ajuta la introducerea materialului genetic in celule.

Vaccinurile functioneaza in moduri diferite, dar toate provoaca un raspuns imun. Raspunsul imun este modul in care corpul se apara impotriva substantelor pe care le percepe ca fiind straine sau daunatoare. Aceste substante includ germeni care pot provoca boli.

Cum functioneaza un vaccin?

Vaccinurile functioneaza prin stimularea unui raspuns din partea sistemului imunitar fata de un virus sau fata de o bacterie. Acest lucru creeaza o ,,memorie" in sistemul imunitar. Aceasta memorie imunitara permite organismului sa-si ,,aminteasca" un anumit virus sau bacterie, astfel incat sa se poata proteja impotriva lor si sa previna bolile pe care le provoaca.
Majoritatea vaccinurilor contin o forma slabita sau inactivata (moarta) a unui virus sau a unei bacterii sau o mica parte a virusului sau a bacteriei care nu poate provoca boala, numita antigen.
Cand unei persoane i se administreaza un vaccin, sistemul sau imunitar recunoaste antigenul ca fiind strain. Acest lucru activeaza celulele imune, astfel incat acestea sa atace virusul sau bacteria care provoaca boala si sa produca anticorpi impotriva acestuia.
De asemenea, activeaza celulele imunitare - numite celule T si celule B - din sange, din maduva osoasa si din tot corpul.
Mai tarziu, daca persoana intra in contact cu virusul sau bacteria in mod real, sistemul imunitar isi va aminti. Apoi poate produce anticorpii potriviti si poate activa rapid celulele imune potrivite, pentru a ucide virusul sau bacteria. Acest lucru protejeaza persoana de boala sau de o forma grava a bolii.
Vaccinurile confera niveluri diferite de protectie. Durata protectiei depinde de boala pentru care se efectueaza vaccinarea. Unele vaccinuri pot proteja impotriva unei boli doar pentru o perioada scurta si pot fi necesare doze de rapel. In alte cazuri, imunitatea poate fi pentru toata viata.
Vaccinarea nu protejeaza doar persoanele care si-au administrat vaccinul. Prin scaderea riscului de a fi expus la infectie, protejeaza indirect si persoanele nevaccinate din comunitate, cum ar fi copiii care sunt prea mici pentru a fi vaccinati sau persoanele cu sistemul imunitar slabit.
Aceasta imunitate comunitara (numita si imunitate de turma) se creaza prin vaccinarea unui numar semnificativ de persoane.
In schimb, persoanele care devin imune prin imbolnavirea cu boala reala pot:
- expune alte persoane la boala
- se expun riscului de complicatii grave ale bolii.

Ce boli pot previni vaccinurile?

Vaccinurile protejeaza impotriva multor boli diferite, precum:
- Cancer cervical
- Holera
- COVID-19
- Difterie
- Boala cu virus Ebola
- Hepatita B
- Gripa
- Encefalita japoneza
- Pojar
- Meningita
- Oreion
- Pertussis
- Pneumonie
- Poliomielita
- Rabia
- Rotavirus
- Rubeola
- Tetanos
- Tifoida
- Varicela
- Febra galbena
Alte vaccinuri sunt in prezent in curs de dezvoltare , inclusiv cele care protejeaza impotriva virusului Zika sau impotriva malariei, dar nu sunt inca disponibile pe scara larga la nivel global.
Nu toate aceste vaccinari sunt necesare in orice tara. Unele pot fi recomandate numai inainte de calatorie, in zonele de risc sau persoanelor cu ocupatii ce presupun un risc ridicat. Discutati cu personalul medical pentru a afla ce vaccinuri sunt necesare pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra.

Exista efecte secundare ale vaccinurilor?

Ca orice medicament, vaccinurile pot provoca reactii adverse usoare, cum ar fi febra usoara, durere sau roseata la locul injectarii. Reactiile usoare dispar de la sine in cateva zile.
Efectele secundare severe sau de lunga durata sunt extrem de rare. Vaccinurile sunt monitorizate continuu pentru siguranta si pentru a detecta evenimente adverse rare.

 

Bibliografie:

How vaccines work, European Vaccination Information Portal official website

Vaccines and immunization: What is vaccination?, World health Organization official website

Vaccines, Medline Plus official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 30-01-2023

Medicamente din categoria Vaccinuri

Medicamente(30)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale