Vitamine (grupa medicament)

Definitie:

Vitaminele sunt substante cu structura complexa (compusi organici) care nu pot fi sintetizate de catre organism, insa a caror prezenta in corpul uman este absolut obligatorie pentru indeplinirea unor functii esentiale ale acestuia. Spre deosebire de proteine, lipide sau glucide, vitaminele nu reprezinta surse de calorii si ne sunt necesare in cantitati mult mai mici decat acestea.


Clasificare:

In functie de modul in care se dizolva in diverse solutii, vitaminele sunt clasificate in

Vitamine liposolubile: vitaminele A, D, E si K

Vitamine hidrosolubile: vitaminele din grupul B si vitamina C


Vitaminele liposolubile

Vitamina A este intalnita sub 4 forme : retinol, acid retinoic, retinal, beta caroten.

retinolul contribuie la bariera de aparare la nivelul mucoaselor (intra in compozitia mucusului)

retinalul intra in structura celulelor fotoreceptoare din retina (celulele cu conuri si bastonase) acidul retinoic previne excesul de cheratinizare la nivelul pielii

beta carotenul este antioxidant
 
Vitamina D este intilnita sub doua forme : D2 (ergocalciferol) si D3 (colecalciferol)

La nivelul tegumentului 7,8 dihidrocolesterolul este activat sub actiunea razelor ultraviolete in vitaminaD3 (colecalciferol). Vitamina D intervine in metabolismul calciului si fosforului, intervenid in profilaxia rahitismului.

Vitamina E include doua clase de substante biologic active : tocoferolii si tocotrienolii.

Tocotrienolii au rol antioxidant (se utilizeaza in lotiuni antioxidante avind in vedere absorbtia buna la nivelul tegumentului).Tocoferolii intervin in metabolismul grasimilor si proteinelor avind actiune antiaterogena.

Vitamina K este intilnita sub doua forme naturale : vitamina K1 (fitoquinona) care se gaseste in plantele verzi si vitamina K2 (menaquinona) sintetizata de bacteriile din colon. Vitamina K3 sintetica (menadiona) este transformata in ficat in menaquinona prin reactie dealcalinizare.Vitamina K intervine in procesul de coagulare participind la sinteza factorilor de coagulare.


Vitamine hidrosolubile

Vitamina B1 (tiamina) participa la diferite reactii chimice fiind cofactor al sistemelor enzimatice. Intervine in metabolismul glucidelor si in functia celulei nervoase, fiind esentiala pentru crestere, apetit, functionarea sistemului nervos.

Vitamina B2 (riboflavina) este cofactor pentru sistemele enzimatice, participa la transportul ionilor de hidrogen si in procesul de respiratie tisulara.

Vitamina B3 (PP / niacina) exista sub doua forme : acidul nicotinic si nicotinamida. Participala sistemele implicate in metabolismul carbohidratilor si al aminoacizilor, sinteza grasimilor sirespiratia tisulara.Vitamina B3 are rol imunomodulator si antiinflamator.

Vitamina B5 (acidul pantotenic) participa la reactiile metabolismului intermediar al glucidelor,lipidelor si proteinelor.

Vitamina B6 (piridoxina) intervine in metabolismul aminoacizilor si acizilor grasi nesaturati si este importanta pentru procesul de crestere si dezvoltare normala a sistemului nervos.

Vitamina B9 (acidul folic) reprezinta un grup de compusi chimici care contin acid pteroic.Rolul acidului folic este de a participa la sinteza de aminoacizi si nucleotide (molecule de ADN), acizi nucleici, derivati porfirinici folosind cofactor vitamina B12. Deasemenea intervinein formarea si maturarea eritrocitelor si leucocitelor.

 Vitamina B12 (cobalamina), dupa absoarbtie este transportata in plasma spre ficat, apoi latesuturi. Este esentiala pentru biosinteza acizilor nucleici si a nucleoproteinelor avind rol inmetabolismul sistemului nervos.

Biotina este componenta esentiala a enzimelor, intervenid in metabolismul acizilor grasi siaminoacizilor si transportul gruparilor carboxil.

Vitamina C (acidul ascorbic) este o vitamina provenita exclusiv din alimentatie. Vitamina C are mai multe functii in organism : participa la sistemele redox si intervine in sinteza colagenului (din structura tesutului conjunctiv, cartilaj, matrice osoasa, dinti, piele, tendoane) rol antioxidant creste rezistenta la infectii prin activarea leucocitelor, productie de interferon,mentinerea integritatii mucoaselor .

Factorii alimentari cu efect vitamin-like sunt biosintetizati (colina, carnitina) sau esentiali(mioinozitolul, carnitina, ubiquinonele). Factorii alimentari cu efect vitamin-like intra instructura membranelor, sfingolipidelor, neurotransmitatorilor, faciliteaza transportul acizilorgrasi, au rol de mesager intracelular, scad fragilitatea capilara.Ubiquinonele (Coenzima Q10) au efect antioxidant.


ABSORBTIA VITAMINELOR

Vitaminele liposolubile se absorb pasiv (fara consum energetic) din intestin impreuna cu lipidele si se elimina prin materiile fecale.Vitamine liposolubile sunt : A, D, E , K.

Vitaminele hidrosolubile se absorb din intestin pasiv sau activ (cu consum energetic) si se elimina prin urina.Vitamine hidrosolubile sunt : vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), B3 (niacin),vitamina B6 (piridoxina), B7 (biotina), B5 (acidul pantotenic), vitamina B12, acidul folic.
Factorii alimentari "vitamin-like" au caracteristici similare cu vitaminele, dar nu intrunesc toate criteriile de vitamine : pot fi sintetizati de organism, pot fi esentiali pentru anumite perioade ale dezvoltarii organismului.Factorii alimentari "vitamin-like" sunt : carnitina, colina, mioinoziotol, ubiquinone (coenzimaQ10), bioflavonoidele.


 SURSE DE VITAMINE

Carne: vitamina B1, B2, B6, B12, B3 (niacin), B5 (acid pantotenic), B7 (biotina)
Viscere: vitamina A, D, K, B1 (ficat porc), B12, acid folic, B3 (niacin), B5 (rinichi), B7(biotina)
Peste: vitamina D, B3 (niacin), B5 (somon), acid folic
Lapte: vitamina A, D, E, B2 , B6, B12, B3 (niacin), B7 (biotina)
Ou: vitamina A, D, E, B2, B12, acid folic, B3 (niacin), B7 (biotina)
Ciuperci: B7 (biotina)
Paine si creale: vitamina B1, B2, B6, B3 (niacin)
Uleiuri vegetale: vitamina E, K,
Vegetale cu frunze verzi: vitamina A, B2, acid folic
Legume: vitamina B1 (cartof), B6, B3 (niacin), vitamina C (cartof, rosii)
Fructe: vitamina A (mere, piersici), B7 (biotina) (banane, grapefruit, pepene,capsuni), vitamina C (citrice, capsuni, ananas, kiwi)
Nuci: vitamina E


AVITAMINOZA

Reprezinta un deficit de vitamine in organism. Vitaminele sunt factori nutritivi esentiali (nu sunt sintetizate de organism). Sursele de vitamine sunt carnea, pestele,produsele lactate, cerealele, fructele si legumele, continutul in vitamine al acestora fiind diferit atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ. De-a lungul secolelor s-a constatat ca privarea de un anumit aliment a determinat boli precum beriberi ,scorbutul , pellagra ale caror simptome s-au remis la reintroducerea in dieta a alimentului deficitar.Persoanele sanatoase care au alimentatie variata nu ar trebui sa prezinte deficiente de vitamine.

Deficitul de vitamine (avitaminoza) s-a observat in : dietele dezechilibrate , dietele de slabire cu un numar de calorii sub 1100 - 1200 kcal / zi, asociere cu anumite obiceiuri alimentare , malabsorbtia , malnutritia , interventii chirurgicale in sfera digestiva, inclusiv chirurgia bariatrica , boli comsumptive, nutritia parenterala , dupa anumite tratamente medicamentoase (chimioterapie)


Deficitul de vitamina A afecteaza vederea nocturna; xeroftalmia se caracterizeaza prin atrofiaglandelor perioculare si hipercheratoza la nivelul conjunctivei, afectarea corneei si chiarorbire; la nivelul tegumentelor determina hipercheratoza cu piele uscata.
 
Deficitul de vitamina D produce rahitismul la copil (caracterizat clinic prin deformari la nivelul cartilajelor de crestere, tibie, radius, humerus, precum si dureri osoase si musculare,tetanie hipocalcemica) si osteomalcia la adult (scaderea densitatii osoase cu pseudofracturi de coloana, tibie, slabiciune musculara); osteoporoza (scaderea densitatii osoase indusa devarsta prin scaderea nivelurilor de estrogeni).

Deficitul de vitamiana E se intilneste la varstnici, pacientii cu malnutritie, cu boli cronice(hemodializati) si se asociaza cu manifestari neurologice (hiporeflexie, ataxia - lipsa decoordonare a miscarilor, scaderea sensibilitatii cutanate), manifestari vasculare (risc crescut de ateroscleroza), scaderea prostaglandinelor si cresterea nivelurilor de prolactina implicata in simptomele sindromului premenstrual.

Deficitul de vitamina K este rar la adult si poate fi determinat de malabsorbtia de lipide(insuficienta pancreatica), dezechilibrul florei intestinale dupa antibioticoterapie prelungita.Se manifesta prin tendinta la hemoragie. 

Deficitul de vitamina B1 produce manifestari neurologice (confuzie, neuropatie periferica,encefalopatia Wernicke), psihoza Korsakoff (tulburari de memorie, tulburari cognitive),afectare cardiaca (insuficiente cardiaca), anorexia, scadere ponderala.

Deficitul de vitamina B2 determina cheilite, stomatite angulare, eruptii la nivelul pielii , senzatie de arsura la nivelul ochilor, senzatie de arsura la nivelul limbii si gurii.

Deficitul de vitamina B3 (niacin) produce pellagra (dermatita, diaree, dementa) cu manifestari cutanate (eruptie cutanata eritematoasa pe zonele expuse la soare), manifestari digestive (diaree, greata, chelita, stomatita), manifestari neuropsihiatrice (letargie,depresie,apatie,anxietate, scaderea capacitatii de concentrare).

Deficitul de vitamina B5 (acid pantotenic) produce iritabilitate, insomnie, fatigabilitate,cefalee, slabiciune musculara, parestezii.

Deficitul de vitamina B6 produce neuropatii periferice, iritabilitate, anxietate, confuzie,glosita, cheilita.Deficitul de vitamina B7 (biotina) este implicat in dermatita seboreica.

Deficitul de acid folic produce afectare neurologica, anemia megaloblastica, iar la gravide se asociaza cu defecte de tub neural.

Deficitul de vitamina B12 determina anemia megaloblastica, glosita, neuropatia periferica senzitiva.

Derficitul de vitamina C se asociaza cu astenia, fatigabilitate, dispnee, dureri articulare si musculare, manifestari cutanate (purpura, echimoze), hemoragii gingivale.


Role of vitamins, Health Navigator, New Zealand official website

Dr. Marilena Constantin (Medic primar medicina generala, Medic specialist Diabet , Nutritie si Boli Metbolice),Deficitul de vitamine-avitaminoza, Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes"

Vitamins, Medline Plus official website, National Library of Medicine

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 08-05-2024

Medicamente din clasa Vitamine

Vezi Politica de confidentialitate date personale